counter

Ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων αναμένουν οι δανειστές

Ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων αναμένουν οι δανειστές
Ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων αναμένουν οι δανειστές

Ελλάδα

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα προς την Αθήνα στη χθεσινή διάσκεψη  ότι για να υπάρξει εκταμίευση πρέπει πρώτα να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Το κοινό ανακοινωθέν που βγήκε τα ξημερώματα κάνει σαφές ότι η Αθήνα πρέπει άμεσα να στείλει λίστα ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών θα γίνονται σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες (Brussels Group), ενώ οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών θα γίνονται στην Αθήνα. Τέλος, το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι «το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Έπειτα από τρεις ώρες συζητήσεων, τις οποίες η κ.Μέρκελ χαρακτήρισε «ήρεμες» μεταξύ των κκ Τσίπρα, Ολάντ, Μέρκελ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ, διευκρινίστηκαν πολλά θέματα, αλλά όχι αυτό της ρευστότητας, στο οποίο αποσκοπούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αφού δεν προέκυψε απόφαση που θα ανεβάσει το όριο της αγοράς έντοκων γραμματίων ή επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών SMP’s. Αυτό που πήρε ήταν η επιβεβαίωση ότι όλες οι πλευρές έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Από τον κ.Τσίπρα, έγινε σαφές ότι «η Ελλάδα δεν έχει  υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, ούτε και το μέιλ Χαρδούβελη, αντιθέτως, η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες και θα υλοποιήσει».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρόθεση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για «υλοποίηση προγραμμάτων που θα εκταμιεύσουν ένα σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει σήμερα το ύψος του σχετικού ποσού, ενώ όπως διευκρίνισε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τα χρήματα αυτά θα χορηγηθούν «πέρα από το πρόγραμμα και χωρίς όρους».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους εταίρους ότι οι στόχοι παραμένουν ίδιοι και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα παραμείνουν σε αυτό το πλαίσιο. Η κατάθεση των μεταρρυθμίσεων, από την ελληνική πλευρά, είναι σε άμεση συνάρτηση με το τις ανάγκες για ρευστότητα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται η Καθημερινή, ο κ.Τσίπρας ζήτησε οι μεταρρυθμίσεις να μην κατατεθούν στο τέλος Απριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά νωρίτερα, καθώς υπάρχει ρευστότητα μέχρι τον Απρίλιο. Η απάντηση που πήρε από τον κ.Ντάισελμπλουμ ήταν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, εξαιτίας των χειρισμών της Ελλάδας, αν ωστόσο επιταχύνουμε, μπορεί να βρεθεί νωρίτερα λύση για εκταμίευση.                  

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο τραπέζι της συνάντησης ειπώθηκαν σκληρές κουβέντες από τον κ.Γιούνκερ, ο οποίος έκανε αναφορά για άσχημη αντιμετώπιση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η αντιευρωπαϊκή ρητορική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.  

Η Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναλάβει την ευθύνη για αλλαγές και προσαρμογές μέσα στις επόμενες μέρες.  Η Γερμανίδα Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι μόνο μετά την αξιολόγηση και την αποτίμηση της ολοκληρωμένης λίστας μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η Αθήνα, θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, από τη μεριά του, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα», ενώ ανέφερε ότι πολιτική βούληση για  παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έγινε σαφής από τον κ.Τσίπρα.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR