counter

Οι Πανελλαδικές, οι δυσκολίες και η απόφαση ζωής

Οι Πανελλαδικές, οι δυσκολίες και η απόφαση ζωής
Οι Πανελλαδικές, οι δυσκολίες και η απόφαση ζωής

Νάνσυ Παραδεισανού

Έχουν περάσει 13 χρόνια, ήταν Μάιος του 2002. Ανήκω στη γενιά που δίναμε Πανελλαδικές γράφοντας 9 (!) μαθήματα! Τα Γενικής Παιδείας και τα Κατεύθυνσης. Θεωρητική εγώ, φυσικά είχα βγάλει την ύλη όπως οι περισσότεροι συμμαθητές μου καιρό πριν και μετά το Πάσχα κάναμε επαναλήψεις για να είμαστε έτοιμοι για τις φοβερές εξετάσεις. Αλλά στη ζωή όπως ξέρετε δεν γίνονται τα πράγματα βάσει σεναρίου -αν και αυτό θα ήταν ενδιαφέρον σενάριο.

Έτσι λοιπόν, δυο μέρες πριν τις Πανελλαδικές, με επισκέφθηκε η οξεία αμυγδαλίτιδα. 39 πυρετός, κλειστός λαιμός, απογοήτευση, κλάματα, όλα μαύρα. Γιατί; Γιατί είχα στόχο να περάσω Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο, ήμουν καλή μαθήτρια, είχα προετοιμαστεί, αλλά... είπα, δεν γίνονται τα πράγματα βάσει σχεδίου. Σε άλλη περίπτωση θα είχα μπει στο χειρουργείο για να βγουν οι αμυγδαλές, αλλά τώρα δε γινόταν, έπρεπε να γράψω στις εξετάσεις. Ενέσεις ισχυρής αντιβίωσης πρωί και βράδυ, οι γονείς μου αγχωμένοι και στεναχωρημένοι που περνούσα τόσο δύσκολα, ο αδελφός μου να προσπαθεί να με κάνει να χαμογελάσω. Μάταια. Όλα μαύρα σας λέω. Και βέβαια έγραψα στις εξετάσεις, με τη μαμά μου να τηλεφωνεί κρυφά στη Λυκειάρχισσα να μαθαίνει αν είμαι καλά ή αν κατέρρευσα κι εμένα να αντιδρώ και να επιμένω πως μπορώ να περπατήσω μέχρι το σχολείο όπως έκαναν όλοι οι -υγιείς- συμμαθητές μου. Οι δύσκολες μέρες πέρασαν, οι αμυγδαλές υποχώρησαν και οι εξετάσεις τελείωσαν. Και δεν πέρασα στη Δημοσιογραφία αλλά στο Πολιτικό της Νομικής. Το οποίο τελείωσα και αφού τώρα με διαβάζετε ξέρετε πως κατάφερα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Είπαμε η ζωή στα φέρνει με τα δικά της μέτρα και σταθμά αλλά μπορείς να τη φτιάξεις όπως θέλεις αν κάνεις επιλογές κι εργαστείς γι΄αυτές. Οπότε τίποτα δεν τελειώνει στις Πανελλαδικές και στο πόσο καλά θα πας ή όχι. Μόνο κάτι αρχίζει: η ζωή που εσύ θα φτιάξεις από εδώ και πέρα. Η εξυπνάδα είναι να εκμετελλεύεσαι τα δεδομένα που σου δίνονται όχι να μιζεριάζεις για όσα εσύ ήθελες -με τη φτωχή σου γνώση- να σου δοθούν.

ΥΓ: (Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, ευγνομωνώ αυτήν την παλιοαμυγδαλίτιδα που με είχε επισκεφθεί τότε και μου άλλαξε τα σχέδια. Δεν έκανα ποτέ επέμβαση για να τις αφαιρέσω, συνέχεια το προγραμματίζω κι όλο το αναβάλλω. Ίσως υποσυνείδητα μου θυμίζουν συνεχώς πως μετά την αποτυχία, έρχεται η επιτυχία αν παλέψεις και το θέλεις).

Η Νάνσυ Παραδεισανού είναι η διευθύντρια του WWW.FTHIS.GR

Επικοινωνήστε μαζί της στο: nparadeisanou@daphne.gr, Twitter: Nansou

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR