counter

Μαρίνα Σάττι: Τα τραγούδια, η καταγωγή και η συμμετοχή στην Eurovision

Μαρίνα Σάττι: Τα τραγούδια, η καταγωγή και η συμμετοχή στην Eurovision
Μαρίνα Σάττι: Τα τραγούδια, η καταγωγή και η συμμετοχή στην Eurovision

Το μεσημέρι της Τρίτης 24/10 έγινε γνωστό ότι η Μαρίνα Σάττι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2024. Η τραγουδίστρια, έχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιογραφικό και σίγουρα αξίζει να μάθετε την καταγωγή, τις σπουδές αλλά και την ηλικία της.

Μαρίνα Σάττι: Το βιογραφικό και οι σπουδές της 

Η Μαρίνα Σάττι (26 Δεκεμβρίου 1986, Αθήνα), γνωστή και ως ΣΑΤΤΙ ή SATTI, είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια, μουσική παραγωγός και ηθοποιός. Η μουσική της χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό παραδοσιακών ήχων με αστικά στοιχεία, ρυθμούς και παραγωγή. Η ηλικία της είναι 37 ετων και η καταγωγή της είναι... "διπλή"!

Πτυχιούχος κλασικού πιάνου, ανώτερων θεωρητικών στη μουσική, διπλωματούχος κλασικού τραγουδιού και υποκριτικής, αλλά και υπότροφος του διεθνούς φήμης Berklee College of Music, όπου σπούδασε ενορχήστρωση, παραγωγή και jazz μουσική, η Μαρίνα Σάττι ανέπτυξε έναν προσωπικό ήχο που συνδυάζει τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσε, όπως την ελληνική, την αραβική αλλά και τη βαλκανική. Έχοντας εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην European Jazz Orchestra (EBU) με έργα του Peter Herbolzheimer, έχοντας τραγουδήσει σε στο John F. Kennedy Center, στην Ουάσιγκτον, με το World Jazz Nonet και έχοντας συμμετάσχει στο a cappella φωνητικό σχήμα The Singing Tribe σε συνεργασία με τον Bobby McFerrin, είναι μια δημιουργός και performer που σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις. Το 2009 έλαβε πτυχίο κλασικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στη μουσική καθώς και δίπλωμα στο κλασικό τραγούδι με καθηγητή τον Πάνο Δήμα, στο οποίο αρίστευσε και τιμήθηκε με το 1ο βραβείο. Την ίδια χρονιά εκπροσώπησε την Ελλάδα στην European Jazz Orchestra (EBU), ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη με έργα του Peter Herbolzheimer.

Διαβάστε επίσης: Η Μαρίνα Σάττι μας συστήνει για πρώτη φορά τον αδερφό της - Δείτε πόσο μοιάζουν μεταξύ τους!

Το 2010 τραγούδησε στο John F. Kennedy Center στην Ουάσινγκτον Π.Κ. με το World Jazz Nonet ενώ συμμετείχε στο a cappella φωνητικό σχήμα The Singing Tribe που συνεργάστηκε με τον Bobby McFerrin.

Το 2011 αποφοίτησε από το διεθνούς φήμης Berklee College of Music, όπου σπούδασε με υποτροφία Ενορχήστρωση και Παραγωγή (Contemporary Writing & Production).  

 

Μαρίνα Σάττι: Τα τραγούδια της 

Το 2017 κατέκτησε την κορυφή των charts με το single «Μάντισσα», ενώ λίγο αργότερα το κοινό υποδέχτηκε το «Πόνος Κρυφός», που έκανε πρεμιέρα στο γερμανικό COLORS (πρώτη φορά για Έλληνα καλλιτέχνη με ελληνικό στίχο), παίρνοντας ακόμα μία πρωτιά στην πλατφόρμα NOWNESS, που παρουσίασε πρώτο το εξαιρετικό της video clip για το παραδοσιακό κομμάτι «Γιατί πουλί μ’».

Το 2017 ίδρυσε επίσης τις CHÓRES [ˈkɔɾɛs], ένα αμιγώς γυναικείο χορωδιακό σύνολο, αποτελούμενο από περισσότερες από 150 γυναίκες 15-60 χρόνων, του οποίου διατηρεί την καλλιτεχνική διεύθυνση. Τον Μάιο του 2022, κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό της άλμπουμ YENNA, ενώ το 2023 πειραματίστηκε παραδίδοντας το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της FLABOURO αλλά και το TUCUTUM, ένα τραγούδι-σχόλιο πάνω στη βαλκανική trap, που αναδείχτηκε στο viral του καλοκαιριού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Σάττι έχει ασχοληθεί ενεργά με το θέατρο για πάνω από από μια δεκαετία, έχοντας συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό παραστάσεων ως ηθοποιός και μουσικοσυνθέτης. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και με σκηνοθέτες όπως τους Ακύλλα Καραζήση, Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Μαστοράκη, Θωμά Μοσχόπουλο, Κωνσταντίνο Ρήγο ανάμεσα σε άλλους.

 Μαρίνα Σάττι: Η συνέντευξη για την καταγωγή της

Η Μαρίνα Σάττι μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, από πατέρα Σουδανό και μητέρα Ελληνίδα. Τα παιδικά της χρόνια ήταν πλούσια σε ετερόκλητα ηθολογικά και πολιτιστικά ερεθίσματα που επηρέασαν βαθιά τη μετέπειτα μουσική της εξέλιξη και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της καλλιτεχνικής της πορείαςΗ H αγαπημένη τραγουδίστρια με την εξωτική ομορφιά και τη μελωδική φωνή εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως έφηβη, λόγω της καταγωγής της από το Σουδάν σε παλαιότερη συνέντευξή της στην εκπομπή The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου στον ΑΝΤ1. Γιατί ντρεπόταν όταν ο πατέρας της, την περίμενε έξω από το φροντιστήριο; Για ποιο λόγο ένας συμμαθητής της, της ζήτησε «συγνώμη», μετά από χρόνια;

«Ο πατέρας μου είναι από το Σουδάν. Το Σάττι ειναι το αληθινό μας επίθετο, δεν το έχω αλλάξει. Μου στέλνουν ότι υπαρχει μια φυλή στην Ινδία αλλά δεν ξέρω περισσότερα. στο Έχω πάει αρκετές φορές στο Σουδάν και ήταν πολύ ωραία. Δύσκολα βέβαια τα πράγματα εκεί αυτή την περίοδο. Ο πατέρας μου ήρθε στην Ελλάδα να σπουδάσει Ιατρική, όπου και γνώρισε την μητέρα μου η οποία ήρθε στην Αθήνα από την Κρήτη, επίσης να σπουδάσει.

Έχω έναν αδερφό ο οποίος ζει στην Αγγλία και δουλεύει εκεί. Τον αγαπάω πάρα πολύ, όπως και αυτός εμένα. Είναι μικρότερος αλλά πάντα ήταν ο πιο… σοφός της σχέσης μας, με πρόσεχε και με συμβούλευε. Δεν ασχολείται με το τραγούδι, είναι δικηγόρος. Σπούδασα για τρία χρόνια αρχιτεκτονική, αλλά όσα έμαθα εκεί τα βλέπω μπροστά μου στη μουσική και τη σύνθεση. Μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά ηθελα να έρθω στην Αθήνα για να γίνω ηθοποιός.

Ντρεπόμουν να έρθει να με πάρει ο πατέρας μου από το φροντιστήριο. Είναι μαύρος στο δέρμα και δεν ήταν συνηθισμένο ειδικά τότε και στην Κρήτη να βλέπουν έναν μαύρο άνδρα. Η γιαγιά μου στο Ηράκλειο είδε πρώτη φορά μαύρο άνδρα από κοντά, όταν γνώρισε τον πατέρα μου. Θαυμάζω τη μαμά μου για εκείνη την εποχή. Σήμερα φυσικά είναι αστεία αυτή η κουβέντα. Δεν ξέρω αν τα παιδάκια στο σχολείο το έλεγαν για να σε πονέσουν, νομίζω πως απλά ήταν λίγο σκληρά. Τα Χριστούγεννα που πήγα στην Κρήτη κάναμε πρώτη φορά μετά το Λύκειο μια συνάντηση με τους συμμαθητές. Ήρθε ένας πολύ αγαπημένος συμμαθητής και μου είπε πόσο άσχημα ένιωσε όταν είδε  να μιλώ για το bullying που δεχόμουν για τον πατέρα μου στο σχολείο. Ήταν ανάμεσα στα παιδιά που έκαναν σχόλια τότε» είπε η Μαρίνα Σάττι.

Η ίδια αποκάλυψε μάλιστα και τον λόγο που είχε να δει τον πατέρα της 13 ολόκληρα χρόνια.

«Είχα να δω τον μπαμπά μου 13 χρόνια, μέχρι το 2013 που ξαναβρεθήκαμε όταν ήρθε εδώ. Γιατί έφυγε εκείνος, έφυγα εγώ από την Κρήτη στην Αθήνα και μετά από την Αθήνα πήγα στην Αμερική για να σπουδάσω, γύρισα και έτσι πέρασαν 13 χρόνια». εξομολογήθηκε η Μαρίνα Σάττι.

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

Μαρίνα Σάττι: Η Eurovision 2024 

Η Μαρίνα Σάττι θα είναι η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2024 και η  ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 24 Οκτωβρίου μέσα από την  εκπομπή της ΕΡΤ, “Στούντιο 4”.

Αμέσως μετά, ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση: 

«Η Μαρίνα Σάττι θα είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2024.

Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια και δημιουργός δέχθηκε με χαρά την πρόταση της ΕΡΤ να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε μια συμβολική χρονιά, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη παρουσία της Ελλάδας στη Eurovision, το 1974.

Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει η Μαρίνα Σάττι δεν έχει ακόμη επιλεγεί. Γι’ αυτό, τόσο η ΕΡΤ και η δισκογραφική της εταιρεία, Golden Records και Minos EMI, a Universal Music Company, όσο και η ερμηνεύτρια, επιθυμούν η επιλογή αυτή να είναι όσο πιο ανοιχτή γίνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο κιόλας, 25 Οκτωβρίου 2023, στο email eurovision2024@ert.gr μπορούν όποιοι δημιουργοί το επιθυμούν  να στείλουν, έως την 1η Δεκεμβρίου 2023, τις δικές τους προτάσεις ολοκληρωμένων τραγουδιών.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των κανονισμών της EBU, τα τραγούδια πρέπει να είναι πρωτότυπα και ακυκλοφόρητα, με μέγιστο χρόνο τα 3 λεπτά», ανέφερε η ανακοίνωση.

Photo Credits: NDP\Instagram @marina_satti

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR