counter

Μαρία Τζομπανάκη: Το συγκλονιστικό "αντίο" στον Λευτέρη Καλομοίρη

Μαρία Τζομπανάκη: Το συγκλονιστικό "αντίο" στον Λευτέρη Καλομοίρη
Μαρία Τζομπανάκη: Το συγκλονιστικό "αντίο" στον Λευτέρη Καλομοίρη

Toν Λευτέρη Καλομοίρη, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του Γιώργου Ξυλούρη στα Ανώγεια αποχαιρέτησε η Μαρία Τζομπανάκη.

Η γνωστή ηθοποιός φαίνεται πως γνώριζε το ένα από τα δύο θύματα του διπλού φονικού στην Κρήτη, τον αδικοχαμένο 63χρονο άνδρα. Έτσι μέσα από τον λογαριασμό της στο Facebook τον αποχαιρέτησε με μια συγκλονιστική ανάρτηση.

«Λευτέρη ΜΑΣ δεν εφοβόσουν το θάνατο. Μόνο τα γηρατειά. «Στο τσίμα - τσίμα του γκρεμού» έφυγες... αλοίμονο δεν θα γεράσεις. Καλό ταξίδι ποιητή . Αλοίμονο στο θάνατο που χτύπησε άδικα τη δική σου καρδιά. Αλοίμονο και στο κακό που χάλασε δυο σπίτια» έγραψε στην ανάρτησή της η Μαρία Τζομπανάκη, η οποία ανέβασε παράλληλα μια φωτογραφία του Λευτέρη Καλομοίρη.

Ποιος ήταν ο Λευτέρης Καλομοίρης;

Ο Λευτέρης Καλομοίρης γεννήθηκε το 1957 και όλοι τον ήξεραν σαν τον "ντελικανή της μαντινάδας". Από μικρό παιδί έδειξε το ταλέντο του στη μαντινάδα, ακούγοντας του μεγαλύτερους σε ηλικία να ζουν και να διασκεδάζουν παρέα με τα τραγούδια της Κρήτης. Έζησε την παιδική του ηλικία στα σοκάκια του ηρωικού χωριού του, τα ξακουστά Ανώγεια.

Σύμφωνα με το Εrotokritos.gr, ως λάτρης και μύστης των Ανωγείων είχε υπηρετήσει τον τόπο του και είχε προσφέρει από πολλά πόστα. Επί μια δεκαετία (1999-2009) υπήρξε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων διοργανώνοντας μια σειρά Πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αποκορύφωμά της προσπάθειάς του να κάνει την Μαντινάδα γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό ,ήταν οι ”Μέρες Ανωγείων” στην Αθήνα, αλλά και την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων από το 2002 έως το 2006. Διατηρούσε εδώ και πολλά χρόνια σχολή χορού στα Ανώγεια στην οποία πάρα πολλά παιδιά έμαθαν και να χορεύουν, ενώ μαθητές του έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Ο Λευτέρης Καλομοίρης είχε την δυνατότητα και την ευαισθησία να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του και το ιδιαίτερο ταλέντο να "μεταφράζει" τα συναισθήματα αυτά σε μαντινάδες. Χωρίς υπερβολές αλλά με αυθεντικές λέξεις της κρητικής διαλέκτου που έδιναν στα τραγούδια το ειδικό χρώμα που αναζητούσε. Οι μαντινάδες του όπως αναφέρουν οι ειδικοί αποτελούν στολίδια στην κρητική δισκογραφία. Αγαπημένο του θέμα υπήρξε ο έρωτας, φυσικά και είναι εκατοντάδες οι μαντινάδες που υμνούν τον έρωτα.

Σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο του με τον τίτλο "Ποιο παραμύθι θα σου πω" που περιείχε περισσότερες από 500 βιωματικές μαντινάδες. Πολλές από αυτές ερμήνευσαν διάσημοι Κρητικοί καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Σκουλάς, ο Ψαραντώνης, ο Σωπασής, ο Γιώργης Καλομοίρης, ο Νικηφόρος Αεράκης, ο Νίκος Γωνιανάκης, ο Μύρων Σκουλάς, ο Μιχ. Καλλέργης, ο Δημ. Κουνάλης και άλλοι.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR