counter

Μαρία Τζομπανάκη - Σασμός: Ο ρόλος της Καλλιόπης, ο εγγονός της και το κίνημα metoo

Μαρία Τζομπανάκη - Σασμός: Ο ρόλος της Καλλιόπης, ο εγγονός της και το κίνημα metoo
Μαρία Τζομπανάκη - Σασμός: Ο ρόλος της Καλλιόπης, ο εγγονός της και το κίνημα metoo

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε  στο περιοδικό InStyle και την δημοσιογράφο Ειρήνη Ζουρνατζή, η Μαρία Τζομπανάκη. Η αγαπημένη ηθοποιός, μίλησε μεταξύ άλλων, για τον ρόλο της ως Καλλιόπη στη σειρά "Σασμός" και την συνεργασία με τον γιο της, Ορφέα Αυγουστίδη. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ελληνικό κίνημα #metoo.

Πρωταγωνιστείτε στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Σασμός στον Alpha, όπου υποδύεστε την Καλλιόπη Σταματάκη. Έναν ρόλο που, όπως έχει δηλώσει, έχετε αγαπήσει όσο κανέναν άλλον μέχρι τώρα. Γιατί αυτό;

Για πολλούς λόγους. Γιατί είναι γυναίκα της Κρήτης, και την πατρίδα μου την λατρεύω και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα ήθη και την παράδοσή της. Γιατί είναι σύνθετος χαρακτήρας και αυτό είναι μια πρόκληση για έναν ηθοποιό. Δεν έχει μόνο μία πλευρά, αλλά πολλές. αυτή η παθιασμένη με την τιμή της οικογένειας γυναίκα. Στην ερμηνεία ενός τέτοιου πολυδιάστατου χαρακτήρα υπάρχουν αντικρουόμενες συμπεριφορές όπως είναι ο χαρακτήρας της. Μπήκαν κινησιολογικά στοιχεία ξένα από τα δικά μου, άλλαξε ακόμα και ο ρυθμός του λόγου. Η Καλλιόπη μου μιλάει τη μυλοποταμιτική κρητική διάλεκτο. Χρησιμοποιώ πολλές λέξεις και ιδιωματισμούς που δεν χρησιμοποιούνται πια συχνά από τους νεότερους, παρά μόνο σε ορεινά χωριά του Μυλοπόταμο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά. αλλά λάτρεψα το Μυλοπόταμο, τα μέρη της αείμνηστης μάνας μας.

Η Καλλιόπη είναι μάνα, το ίδιο και εσείς. Βλέπετε κοινά;

Η καπετάνισσα είναι υπερβολική σε όλες τις εκφάνσεις των συναισθημάτων της. Εγώ έχω μέτρο. Είμαι εξαιρετικά διακριτική ως μάνα. αλλά και ως άνθρωπος. Πάντα σεβόμουν και σέβομαι το παιδί μου και στις επιλογές του δεν έκανα κριτική. Προσπάθησε να τον διδάξω περισσότερο με τις πράξεις μου και τη στάση μου προς τη ζώ. Η Καλλιόπη έχεις αρχές βεβαίως, αλλά τις στηρίζει με επικίνδυνους τρόπους. Σύμφωνα με τις εμπειρίες μου, αυτή ήταν επί το πλείστον η συμπεριφορά πολλών μανάδων στην Κρήτη των παλιότερων χρόνων. Η δική μου η μάνα είχε γλυκύτητα και δεν ήταν αυταρχική, αλλά ήταν κι εκείνη αυστηρή και επίμονη στις αρχές της οικογένειας. Είχα δει Καλλιόπες που ήταν μάλιστα σεβαστές και δυνατές γυναίκες της στενής κοινωνίας των ορεινών περιοχών.

Συμπρωταγωνιστείτε για πρώτη φορά με τον γιο σας, Ορφέα Αυγουστίδη. Πόσο εύκολο, δύσκολο αλλά και γλυκό είναι αυτό;

Χαμογελώ ως τα αυτιά με την ερώτηση. Στην αρχή ήταν ξαφνικό. Έπρεπε να απομονώσω τη σχέση μάνας γιου και να προεξέχει η συναδελφική σχέση. Φυσικά έγινε γρήγορα αυτό και είναι θαυμάσιο είναι σπάνιο είναι χώρο για εμένα να ζήσω αυτή την εμπειρία ως ηθοποιός και ως άνθρωπος. Όταν είχαμε σκηνές όπου σαν Καλλιόπη του φερόμουν σχεδόν απαξιωτικά και σκληρά, μέσα μου ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι μου! Είναι πολύ καλός συνάδελφος ο Ορφέας και εξαιρετικός ηθοποιός. Δίνει στον συνάδελφό του πολλά. Είναι γενναιόδωρος και αφοσιωμένος. Είναι εύκολο να παίζει μαζί του. Γίνεσαι καλύτερος.

Πριν από λίγους μήνες γίνατε γιαγιά. Τι μαθήματα ζωής θα θέλατε να μεταλαμπαδεύσετε στο εγγόνι σας;

Να σέβεται τη ζωή του και τη ζωή των άλλων. Να έχει υψηλό όραμα. Να μοιράζεται την αγάπη, την επιτυχία και να έχει συμπόνια. Όπως ανάθρεψα και τον πατέρα του, τον γιο μου.

Τι σημαίνει έρωτας και αγάπη για εσάς;

Μαζί συμπορεύονται όταν είσαι ζευγαρωμένος με ιδανικό ταίρι! Η αγάπη γενικά είναι μεγαλειώδης. Η ενέργειά της θεραπεύει, κινεί όγκους αμετακίνητους, κάνει θαύματα! Η έλλειψη της είναι μαύρο, πυκνό, αδιαπέραστο σκοτάδι.

Με αφορμή το #metoo, διανύουμε τελικά μια εποχή δικαιοσύνης ως γυναίκες;

Δεν μου αρκεί αυτό. Δεν διαχωρίζω σε φύλα την απόδοση δικαιοσύνης. Ο επαγγελματικός εκφοβισμός, ο πολιτικός, ο κοινωνικός είναι βόθροι που πρέπει να ανασκαφθούν και να ξεβρωμίσουν. Είναι παρηγορητικό και γενναίο που άνοιξαν τα στόματα των γυναικών, αλλά πρέπει να ξεκλειδώσουμε και τις πύλες που όρθωσε ο βόθρος αιώνες τώρα. Ο φόβος μη χάσεις τη δουλειά σου, μη χάσεις τα αγαθά σου, μη χάσεις την εξουσία σου, μη χάσεις τον φίλο σου, πάντα για να μη χάσεις κάτι.

Με αιτία τον φόβο, όμως, έχασε μαζικά η ανθρωπότητα το πολυτιμότερο αγαθό της. Την ελευθερία. Σκέφτεται υποταγμένη και αποφασίζει φοβούμενη κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των αντιποίνων αν κάνει αλλιώς. Αυτό είναι το δικό μου metoo. Τάσσομαι υπέρ μιας συλλογικής αφύπνισης ενάντια σε ό,τι καταστρέφει τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρώπου, που είναι να έχει ελευθερία βούλησης και να πράττει δικαία.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR