counter

Λιονέλ Μέσι: Πώς κατάφερε να είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου

Λιονέλ Μέσι: Πώς κατάφερε να είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου
Λιονέλ Μέσι: Πώς κατάφερε να είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου

Κάθε φορά που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, ο Λιονέλ Μέσι αποδεικνύει έμπρακτα γιατί αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Το αστέρι της φετινής πρωταθλήτριας της Λα Λίγκα, Μπαρτσελόνα, αλλά και της εθνικής ομάδας της Αργεντινής, βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.

Ο τριαντάχρονος σήμερα, Λίο και πατέρας τριών παιδιών, παίζει με το ίδιο πάθος που είχε όταν ήταν ακόμα στα πρώτα του βήματα. Όμως, ο ταλαντούχος νεαρός, ο οποίος στην εφηβεία του είχε διαγνωστεί με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, στην πορεία εξελίχθηκε σε έναν παίκτη με απίστευτες δυνατότητες, ενώ η εκπληκτική φυσική του κατάσταση οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος, στην διατροφή που ακολουθεί.

Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Μέσι σε συνέντευξή του, μέχρι τα 23 του έτρωγε απρόσεχτα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται από στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, το 2014, αποφάσισε να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και έτσιαπευθύνθηκε στον διάσημο Ιταλό διατροφολόγο,Τζουλιάνο Πόζερ. Ο ιθύνων νους της ριζικής αλλαγής στη διατροφή του Μέσι, μοιράστηκε τα συστατικά που την αποτελούν και έδωσε μερικές πολύ σημαντικές συμβουλές για να διατηρούμε τον οργανισμό μας σε καλή φυσική κατάσταση.

Άφθονο νερό

Η κατανάλωση δύο λίτρων ή οκτώ ποτηριών νερό την ημέρα, είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να έχουμε όλοι μας καλή φυσική κατάσταση, ανεξάρτητα από το αν γυμναζόμαστε ή όχι. Ειδικότερασε όσους γυμνάζονται, ο Πόζερ συστήνει να πίνουν άφθονο νερό, δεδομένου ότι η αφυδάτωση μειώνει την απόδοσή τους.

Φυσικά ελαιόλαδο

Σύμφωνα με τον Πόζερ, το ελαιόλαδο είναι το συστατικό ‘κλειδί’ της Μεσογειακής διατροφής. Παρέχει ενέργεια στον οργανισμό και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των αθλητών. Το ελαϊκό οξύ, κάποια κορεσμένα λίπη και το λινολεϊκό οξύ είναι τα στοιχεία που αποτελούν το ελαιόλαδο. Μάλιστα, όταν αυτά συνδυάζονται με υδατάνθρακες, μετατρέπονται από τον οργανισμό σε ενέργεια, απαραίτητη για όλους και ειδικότερα για εκείνους που αθλούνται σε υψηλή ένταση.

Ναι στα δημητριακά ολικής άλεσης 

Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από τα λευκά δημητριακά. Έτσι, είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται στο πρωινό, αφού μας χορταίνουν και κρατούν την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και βοηθούν στη διατήρηση ενός σωστού δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Οπωσδήποτε φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών είναι εξίσου σημαντική. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο,που ενισχύουν την απόδοση και την αντοχή, διατηρούν τη φυσική μας κατάσταση σε υψηλό επίπεδο, συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης και βοηθούν στην αποκατάσταση των ιστών μετά την άσκηση.
Επίσης, περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, που βοηθούν στην υγεία και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στην ενίσχυση της αντοχής των μυών.

Τι γίνεται με ζάχαρη και κρέας;

Σύμφωνα με τον Πόζερ, η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται, διότι είναι ό,τι χειρότερο για τους μυς.

Όσο για το κρέας, πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση, αφού είναι πιο δύσπεπτο σε σύγκριση με τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι η διατροφή του Μέσι αποτελείται από συστατικά γνώριμα και προσιτά σε όλους μας. Μέσα από τις διατροφικές μας συνήθειες και σε συνδυασμό πάντα με την άσκηση, μπορούμε να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση και να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενεργό απέναντι στους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να το επηρεάσουν. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η καλή υγεία είναι ταυτόσημη με τη σωστή διατροφή και την άσκηση.

Ο Λιονέλ Μέσι, αλλάζοντας δραστικά τη διατροφή του, κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα άσκησης που ακολουθεί, να συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Η εξαιρετική φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι προφανής κάθε φορά που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Λιονέλ Μέσι, ήταν ίσως το δυνατότερο χαρτί στα χέρια της εθνικής Αργεντινής, μιας από τις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης. Δυστυχώς, αποκλείστηκε νωρίς, χωρίς να έχει την ευκαιρία να φτάσει στη διεκδίκηση του τίτλου της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του κόσμου για δεύτερη συνεχή φορά και πλέον το ερώτημα που παραμένει είναι, ποια χώρα θα κατακτήσει το κύπελλο.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR