counter

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ηλικία, η τεράστια καριέρα στην πολιτική και η οικογένεια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ηλικία, η τεράστια καριέρα στην πολιτική και η οικογένεια
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ηλικία, η τεράστια καριέρα στην πολιτική και η οικογένεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) από τις 10 Ιανουαρίου 2016 και πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 7 Ιουλίου 2019.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το βιογραφικό και η ηλικία του

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1968 και η ηλικία του είναι 54 ετών. Είναι ο μοναχογιός και το τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου. Από την πλευρά του πατέρα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάγεται από οικογένεια πολιτικών και είναι απόγονος της αδερφής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Μεταξύ άλλων, είναι δισέγγονος του πολιτικού Κωστή Μητσοτάκη, εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδελφός της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.Όταν ήταν έξι μηνών, ο πατέρας του διέφυγε στο εξωτερικό και η οικογένειά του τέθηκε υπό κατ' οίκον περιορισμό από τη χούντα. Έναν χρόνο αργότερα, δόθηκε διαβατήριο στη μητέρα του και έτσι αναχώρησαν για το Παρίσι, όπου βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

  • Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986 και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, όπου βραβεύτηκε για τη διπλωματική εργασία που εκπόνησε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακό επάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ (ΜΒΑ).
  • Ομιλεί, πέραν των ελληνικών, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επαγγελματική σταδιοδρομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εργαστεί στις αγγλικές Chase Investment (περίοδος Ιανουάριος - Μάρτιος 1992) και McKinsey (πρακτική εξάσκηση Απρίλιος-Μάιος 1993, σύμβουλος 1995-1997) και σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών Alpha και Εθνική. Ήταν ιδρυτής και γενικός διευθυντής (CEO) της NBG Venture Capital (1999-2003).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολιτική σταδιοδρομία

  • Στις εκλογές του Μαρτίου 2004 και του Σεπτεμβρίου 2007, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώτος σε ψήφους στην Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.
  • Στις 25 Ιουνίου 2013, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, μετά τον πρώτο ανασχηματισμό, θέση που διατήρησε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Ως υπουργός, επέβλεψε πρόγραμμα κινητικότητας 12.000 δημοσίων υπαλλήλων που οδήγησε στην απομάκρυνση των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και εκατοντάδων σχολικών φυλάκων, ενώ υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας και διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις.

  • Μετά την ήττα της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του. Τον Σεπτέμβριο του 2015 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, που διεξήχθη στις 20 Δεκεμβρίου, ο Μητσοτάκης έλαβε 115.162 ψήφους, ποσοστό 28,5%, έντεκα ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης πέρασε στο δεύτερο γύρο.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η φωτογραφία με τον γιο του, Κωνσταντίνο, μωρό και οι δημόσιες ευχές για τα γενέθλιά του

  • Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Μητσοτάκη, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας κράτησε ουδέτερη στάση. Στο δεύτερο γύρο, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016, ο Μητσοτάκης επικράτησε του Μεϊμαράκη με ποσοστό 52,43% και εξελέγη πρόεδρος του κόμματος. Ο Μεϊμαράκης απέσπασε την πλειοψηφία των ψήφων στην επαρχία και σε αθηναϊκές συνοικίες όπου κατοικούν λαϊκά και μικροαστικά στρώματα, ενώ ο Μητσοτάκης υπερίσχυσε στις αστικές περιοχές και τις συνοικίες εύπορων οικονομικά στρωμάτων, όπου συγκεντρώνονταν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι στις εσωκομματικές εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσωπική ζωή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παντρεμένος με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι και έχουν μαζί τρία παιδιά, τη Σοφία (γεν. 1997), τον Κωνσταντίνο (γεν. 1998) και τη Δάφνη (γεν. 2003). 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR