counter

Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση

Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση
Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση

Κυβέρνηση

Δύο σημαντικά θέματα έχει να αντιμετωπίσει αυτήν τη δύσκολη εβδομάδα που ξεκινά η κυβέρνηση. Το πρώτο είναι η ρευστότητα της χώρας και το δεύτερο τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, των οποίων οι ανακοινώσεις έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση των εταίρων και των θεσμών.

Η απόφαση της ΕΚΤ για το αν θα επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν τις εκδόσεις έντοκων γραμματίων του Δημοσίου ή όχι, θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Την Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε δημοπρασία έντοκων γραμματίων, με σκοπό την άντληση 1,4 δις ευρώ για να αποπληρωθεί το αντίστοιχο ποσό την Παρασκευή.

Από αυτό το ποσό, σχεδόν 800 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν πάλι έντοκα γραμμάτια. Συνεπώς, το βάρος της αναχρηματοδότησης πέφτει στις ελληνικές τράπεζες. Οι πληροφορίες όμως θέλουν την ΕΚΤ να έχει καλέσει τις ελληνικές τράπεζες να μην αγοράσουν εκ νέου γραμμάτια, γιατί το ελληνικό χρέος έχει μεγάλο ρίσκο. Έχει μάλιστα ζητήσει από την Ευρωζώνη να εγγυηθεί τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει υπάρξει σχετική απόφαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει άγνωστο αν θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου ή όχι η έκδοση των εντόκων γραμματίων της Τετάρτης. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν δεν καλυφθεί με τη συμμετοχή ξένων η έκδοση των γραμματίων, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη λήξη των γραμματίων της Παρασκευής και να εξοφλήσει τα 310 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την Παρασκευή.

Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει στις 12 Μαρτίου, οπότε και τα ταμειακά διαθέσιμα δείχνουν «τρύπα» 300 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτόν, καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμο το Eurogroup της 9ης Μαρτίου, όπου και θα αποφασιστεί το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Τα νομοσχέδια

Τα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα, είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα. Σύμφωνα με εταίρους και δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση των πρώτων της νομοσχεδίων, χωρίς να έχει πριν συμβουλευτεί και ενημερώσει τους θεσμούς σχετικά με το περιεχόμενό τους. Αυτό θεωρείται μονομερής ενέργεια, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση.

Σημειώνουν δε ότι, από τις ενέργειες που προωθούνται προκαλείται δημοσιονομικό κόστος, το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα καλυφθεί. Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους νομοσχέδια απαιτείται να έχουν πριν σταλεί στην ΕΚΤ για διαβούλευση. Η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να αναφερθεί, ακόμα κι αν δεν είναι δεσμευτική.

Με βάση όλα τα παραπάνω, υπήρξαν μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, επαφές μεταξύ των θεσμών και του Έλληνα Πρωθυπουργού, ώστε να μην υπάρξουν δράσεις που θα προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης. Πλέον οι εταίροι αναμένουν από το Μαξίμου ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Η δήλωση του Ιταλού Υπουργού Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία με την Ελλάδα, ήταν χαρακτηριστική. Απάντησε ότι «είναι μια δύσκολη πορεία, αλλά θα ενισχυθεί με το πέρασμα του χρόνου, αν οι κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμεύσουν και στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης». Προσθέτοντας ότι  «η εμπιστοσύνη είναι βασικής σημασίας, αλλά είναι ακόμη ανεπαρκής στην Ευρώπη. Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να την αυξήσουμε, διαφορετικά δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι οριστική».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος επανέλαβε σε δύο τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, για να λάβει οικονομική βοήθεια, υπογράμμισε ότι αν η Αθήνα καθυστερήσει να πληρώσει κάποια από τις δόσεις της θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, ενώ προειδοποίησε χαρακτηριστικά:

«Αν ζητούσαν τη συμβουλή μου», πρόσθεσε, «θα πρότεινα να συμπεριφερθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη πιστωτών, επενδυτών, τραπεζών, κλπ.».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR