counter

Ξεπεράστε τη ντροπή

Ξεπεράστε τη ντροπή
Ξεπεράστε τη ντροπή

Γυναίκα

Όλοι κατά καιρούς έχουμε νιώσει από ντροπή πως θα θέλαμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί! Δεν είμαστε όμως πια παιδιά για να μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το φουστάνι της μαμάς!

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που νιώθουν άβολα όταν βρίσκονται με ξένους ή με άτομα που δεν γνωρίζουν καλά, που κοκκινίζουν, ιδρώνουν, σφίγγεται το στομάχι τους, χάνουν τα λόγια τους και θέλουν να το βάλουν στα πόδια όταν οι καταστάσεις γύρω τους φέρνουν σε αμηχανία? Μήπως νιώθετε άσχημα όταν η προσοχή των άλλων εστιάζεται πάνω σας και προτιμάτε να περνάτε απαρατήρητοι? Μην αφήνετε την ντροπή να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας. Αντιμετωπίστε τη με μικρές καθημερινές ασκήσεις θάρρους και βγάλτε τη από τη ζωή σας σαν μια κακιά συνήθεια.

-Προσπαθήστε σιγά-σιγά να αλλάξετε μικρές καθημερινές αλλά ουσιαστικές συνήθειες συμπεριφοράς. Μιλήστε πιο δυνατά, κοιτάξτε τον συνομιλητή σας στα μάτια, ζητήστε οδηγίες από κάποιον άγνωστο, πείτε στο σερβιτόρο ότι ο καφές σας δεν είναι όπως τον παραγγείλατε.

-Μη σκέφτεστε ότι οι άλλοι θα κρίνουν τις απόψεις ή τις ικανότητές σας. Αν εσείς θεωρείτε τον εαυτό σας βαρετό ή αδιάφορο, τότε αυτόματα αυτό θα είναι και το μήνυμα που περνάτε και στους γύρω σας. Διεκδικήστε την προσοχή των άλλων και το λόγο και το χώρο που σας ανήκει. Σίγουρα θα έχετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μοιραστείτε.

-Μην απομονώνεστε και μην κυριεύεστε από αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας. Ξεπεράστε πρώτα τους εσωτερικούς σας φόβους και σιγά-σιγά θα ξεπεράσετε και τους κοινωνικούς. Μην θεωρείτε ότι μειονεκτείτε απέναντι στους άλλους απλά και μόνο επειδή είστε λιγότερο κοινωνικός ή εσωστρεφής.

-Μην φοβάστε να κάνετε ή να πείτε κάτι λάθος. Κανείς δεν είναι τέλειος. Μην αφήνετε την ντροπή, το άγχος και την ανασφάλεια να σας στερούν τη χαρά των κοινωνικών δραστηριοτήτων και της διαπροσωπικής επαφής.

-Προετοιμαστείτε για την απόρριψη ή την αποτυχία. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν κάτι δεν πάει όπως θέλατε. Και τα καλά και τα κακά αποτελούν πολύτιμες εμπειρίες.

Της Φαίης Ευθυμίου με τη συνεργασία της Ροδούλας Ζορμπά, ψυχολόγου.

Διαβάστε περισσότερα στο formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR