counter

"Είναι easy...να είσαι φιλόζωος" - Η Κατρίνα Τσάνταλη στο FTHIS.GR για τα αδέσποτα ζωάκια και την ενέργεια του easy 97.2

"Είναι easy...να είσαι φιλόζωος" - Η Κατρίνα Τσάνταλη στο FTHIS.GR για τα αδέσποτα ζωάκια και την ενέργεια του easy 97.2
"Είναι easy...να είσαι φιλόζωος" - Η Κατρίνα Τσάνταλη στο FTHIS.GR για τα αδέσποτα ζωάκια και την ενέργεια του easy 97.2

Με αφορμή τη δράση του Easy 97,2 να αναδείξει το έργο των μεγαλύτερων μη κερδοσκοπικών φιλοζωικών οργανώσεων και να ενισχύσει το μήνυμα της σωστής υιοθεσίας ενός ζώου, συνομιλήσαμε με την Κατρίνα Τσάνταλη.

Η δραστήρια επιχειρηματίας τον Οκτώβριο του 2020, μαζί με την Τόνια Σωτηροπούλου, ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "a little shelter", με μεγάλη δράση στην περίθαλψη και προστασία αδέσποτων ζώων.

Κατρίνα, από πότε ξεκίνησες τη φιλοζωική σου δράση και ποιο ήταν το έναυσμα;

Επίσημα το A little Shelter ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2020 ! Νωρίτερα δεν θυμάμαι ειλικρινά από πότε με ενδιέφεραν τα αδέσποτα… Και ευτυχώς αποφάσισα να προτείνω στην Τόνια να το κάνουμε οργανωμένα και σωστά. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά από τότε. Έχουν βρει σπίτι περισσότερα από 500 σκυλάκια και γατάκια. Θα σου πω όμως ότι πραγματική φιλόζωη με θεωρώ από τότε που έβγαλα τα ζώα και τα παράγωγά τους από την διατροφή μου, σταμάτησα να ψωνίζω δερμάτινα και προσέχω τα καλλυντικά μου να φέρουν πιστοποιήσεις cruelty free & vegan.

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με την προστασία των ζώων και δείχνεις έμπρακτα την αγάπη σου σε αυτά, ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει;

Παίζει τεράστιο ρόλο η νομοθεσία, η τήρηση των νόμων, η ανταπόκριση της αστυνομίας στις καταγγελίες κακοποίησης, οι παρεμβάσεις της εισαγγελίας και φυσικά η τιμωρία και τα πρόστιμα που τα τελευταία χρόνια άρχισαν να πέφτουν. Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο δυστυχώς για να λειτουργεί το «σύστημα» και να βοηθιούνται και τα ζώα (το κυριότερο) αλλά και οι άνθρωποι που τα προστατεύουν. Στα καθημερινές δικές μας δυσκολίες επίσης είναι και οι προκαταλήψεις για τα μεγαλόσωμα σκυλιά που ξεμένουν στο καταφύγιο, ότι δεν κάνουν για διαμέρισμα ή είναι δύσκολα στη διαχείριση τους, ενώ είναι υπέροχα και φυσικά οι εγκαταλείψεις νεογέννητων και βαριά ηλικιωμένων ζώων.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να αγοράσει ένα ζωάκι αντί για να υιοθετήσει;

Ότι είμαστε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε αδέσποτα σκυλάκια και στην ράτσα που θέλει (ναι, μπορεί να μην είναι κουτάβι). Είναι αδιανόητα πολλά τα αδέσποτα, αδιανόητα πολλά τα σκυλάκια και τα γατάκια στα καταφύγια που περιμένουν πως και πως μια οικογένεια. Αν ωστόσο, επιμένει να θέλει να αγοράσει, να το κάνει από νόμιμο εκτροφέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα το παραγγείλει online ή τηλεφωνικά σαν να είναι πίτσα, θα το πληρώσει όσο χρειάζεται καθώς ο εκτροφέας ο σωστός κάνει μια μεγάλη σειρά εξετάσεων και τα φροντίζει τα ζώα του, θα κάνει υπομονή γιατί ο εκτροφέας ο σωστός δεν έχει πάντα γέννες και διαθέσιμα κουτάβια. Θα δει τους γονείς του κουταβιού, πως ζουν, και θα πάρει αρκετά χαρτιά και όχι απλώς ένα μπλε βιβλιάριο και κάτι πλαστό για τα μάτια του κόσμου. Δεν θα το αγοράσει 200-500€ αλλά παραπάνω. Οτιδήποτε μα οτιδήποτε άλλο , είναι από puppy mills και σας παρακαλώ να το ψάξετε στο google για να γνωρίζετε από που προήλθε το κουτάβι σας. Ανεβάσαμε και ένα μονόλεπτο σχετικό βίντεο στο προφίλ του a little shelter στο instagram.

Πόσο εύκολο είναι να υιοθετήσει κάποιος ένα ζωάκι;

Το δύσκολο είναι να πάρει την απόφαση υπεύθυνα, σοβαρά και σκεπτόμενος όλες τις παραμέτρους. Ότι είναι ένα πλάσμα που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ζήσει κάποια (λίγα ή πολλά) χρόνια, θέλει φροντίδα, κτηνιατρική φροντίδα, αν πάθει κάτι μπορεί να χρειαστεί θεραπείες, χειρουργεία που θα πρέπει να φροντίσει ο άνθρωπος του. Ότι στα γεράματα θα έχει άλλα θέματα όπως και εμείς. Θα χρειαστεί εκπαίδευση και πιθανότατα με βοήθεια εκπαιδευτή. Θα πρέπει να υπολογίσει που θα το αφήνει σε διακοπές και ταξίδια αν δεν μπορεί να το έχει μαζί. Είναι μια μεγάλη ευθύνη και δέσμευση. Που έχει βέβαια απίθανα πολλή αγάπη και χαρά και εμπειρίες και αξίζει 100%. Αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως νέο μέλος της οικογένειας. Δεν θα το ξεφορτωθούμε αν μετακομίσουμε ή κάνουμε παιδιά και δεν έχουμε χρόνο ή τα χίλια δυο που ακούω από κόσμο που θέλει να μου φέρει το σκυλάκι του ή το γατάκι του που τόσο αγαπά αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να το κρατήσει άλλο. Όχι δεν το αγαπά. Να θυμίσω τις εικόνες με τους Ουκρανούς που έφευγαν με τα ζώα τους όπως όπως από εμπόλεμες ζώνες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Και αν συμβεί κάτι, να εξασφαλίσουμε εμείς το καλό μέλλον του ζώου. Όχι να το πάμε σε μια φιλοζωική που έχει να βρει σπίτια για αμέτρητα αδέσποτα.

Γιατί πιστεύεις ότι η Ελλάδα είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που μετράει τα περισσότερα αδέσποτα ζώα;

Εδώ έχω να σου πω το καλό ότι στο εξωτερικό υπάρχουν άλλοι νόμοι οι οποίοι και τηρούνται αυστηρά. Όμως έχουμε και το κακό ότι στα ζώα που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο διάστημα στα καταφύγια (και δεν είναι καν μεγάλο) γίνεται ευθανασία. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι η νομοθεσία, η αστυνομία, οι δήμοι και.. η ελλιπής παιδεία. Και φυσικά ότι δεν στειρώνουν οι περισσότεροι τα ζώα τους με αποτέλεσμα να γεννιούνται συνεχώς μωρά τα οποία πολλές φορές πετιούνται ή καταλήγουν στον δρόμο. Δεν χρειάζεται να έχεις μπουμπάκι από τον Μπούμπι που λατρεύεις. Υιοθέτησε ένα κουτάβι αν θέλεις. Άσε που αν δεν είσαι νόμιμος εκτροφές πλέον είναι παράνομο.

Που μπορούμε να απευθυνθούμε ώστε να βοηθήσουμε κάποιο αδέσποτο ζώο που ενδεχομένως έχουμε στη γειτονιά μας;

Στην τοπική φιλοζωική ή στον Δήμο. Αν είναι τυχεροί και είναι σε έναν Δήμο όπως των Αθηνών που πραγματικά τα τελευταία χρόνια κάνει σοβαρή δουλειά. Κατά τ’ άλλα, επειδή αυτά δυστυχώς είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας, ο καθένας εθελοντικά μόνος του. Και αν δεν μπορεί μόνος, με τους φίλους του, τους συναδέλφους του. Να μην προσπεράσει ένα ζώο που έχει ανάγκη αλλά να προσπαθήσει να βρει λύση να το βοηθήσει. Ένας απλός πολίτης στη ζωή του μπορεί να βοηθήσει 5 ζώα όσα περίπου αναλαμβάνει μια φιλοζωική κάθε εβδομάδα. Και θα είναι σπουδαίο.

Πως μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει σε κάποιες από τις δράσεις σας;

Εμείς προς το παρόν έχουμε τις εθελοντικές δράσεις Walk the Dog που είναι βόλτες στα ζωάκια που βρίσκονται στην νοσηλεία μας και αναγκαστικά περνούν περισσότερες ώρες σε κλουβί, και το Baby Project όπου έχουμε εθελοντές που μπορούν να μεγαλώσουν ορφανά γατάκια ή κουτάβια με μπιμπερό. Κάποιος που ξέρει ή θέλει να μάθει δίνει σε εμάς τα στοιχεία του και αν βρεθεί κάποιο μωρό .. κοντά του, το αναλαμβάνει μέχρι να μπορεί αυτό να τραφεί μόνο του. Εκεί, αναλαμβάνουμε εμείς για να υιοθετηθεί. Πάντα βέβαια βοηθούν και οι δωρεές. Και η μικρότερη είναι τεράστιας σημασίας. Και φυσικά, η υιοθεσία. Για κάθε ζώο που υιοθετείται , ανοίγει και μια θέση για ένα άλλο πλάσμα που έχει ανάγκη.

 

 

Ποια η ιστορία των αδέσποτων που δίνετε προς υιοθεσία από τον easy 97.2;

Και τα τρία σκυλάκια που προωθεί αυτή την περίοδο ο easy 97,2, μέσα από τη δράση «είναι easy να είσαι φιλόζωος», είναι από τον Δήμο Φιλιππιάδας. Αρχές Δεκέμβρη σε συνεργασία με την Dogsvoice, πήραμε με εισαγγελική παρέμβαση περισσότερα από 90 σκυλιά σε άθλια κατάσταση από ένα περιφραγμένο χωράφι του Δήμου Φιλιππιάδας. Σκυλάκια άρρωστα, με εμφανή βαριά ψώρα και άλλες πολλές ασθένειες. Αστείρωτα, υποσιτισμένα ζούσαν το ένα πάνω στο άλλο σε κάτι βρωμερές παλέτες. Έχουμε καταφέρει να δώσουμε για υιοθεσία τα περισσότερα από αυτά τα σκυλάκια. Μας έχουν μείνει ακόμη 14. Κι αν δείτε φωτογραφίες, το πριν και το μετά, δεν θα το πιστεύετε. Και ο Βίκτορ και ο Άλεξ και ο Τεντ είναι πολύ τρυφερά και αγαπησιάρικα σκυλάκια και πραγματικά ανυπομονώ να τα δω σε σπίτια, σε οικογένειες, με αγάπη, χάδια, παιχνίδια και χαρά.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR