counter

Η ατζέντα της συνάντησης Πούτιν – Τσίπρα

Η ατζέντα της συνάντησης Πούτιν – Τσίπρα
Η ατζέντα της συνάντησης Πούτιν – Τσίπρα

Τσίπρας Πούτιν

Το απόγευμα αναχωρεί για τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Νικό Κοτζιά, τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την Νάντια Βαλαβάνη.

Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως η εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς του Τουρισμού και της Ενέργειας θα απασχολήσουν τις συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το θέμα της ενέργειας είχαν τεθεί βάσεις στο ταξίδι του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπου είχε συζητηθεί η επέκταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάνει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα επί ελληνικού εδάφους.

Από το Κρεμλίνο έχει ήδη ανακοινωθεί ότι μετά το τέλος της συνάντησης Πούτιν – Τσίπρα έχει προγραμματιστεί η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών.

Άλλο φλέγον ζήτημα είναι αυτό της άρσης του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται να δώσει ένα «δείγμα καλής θέλησης» στην ελληνική πλευρά.

Το ουκρανικό ζήτημα, επίσης, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, για το οποίο η Ελλάδα προτάσσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία έχει από πολλούς χαρακτηριστεί ως μία κίνηση για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης στο θέμα της οικονομίας, στην περίπτωση ρήξης με τους δανειστές. Όλα αυτά, την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι θεσμοί, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» στιςμεταρρυθμίσεις που περιέχονται στη νέα λίστα Βαρουφάκη.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την επίσκεψη αυτή και την προσέγγιση που φαίνεται ότι επιχειρείται μεταξύ των δύο χωρών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται λόγος για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», τα οποία έχουν ήδη διαψευστεί και από το Κρεμλίνο, ξεκαθαρίζοντας πως οι όποιες συμφωνίες υπογραφούν θα λαμβάνουν υπόψη τις υποχρεώσεις της χώρας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR