counter

Γιατί δεν έχω διάθεση για σεξ;

Γιατί δεν έχω διάθεση για σεξ;
Γιατί δεν έχω διάθεση για σεξ;

Σεξ με τον πρώην;

Παράγοντας #1

Η αρνητική εικόνα σώματος

Οι γυναίκες που έχουν αρνητική εικόνα για το  σώμα τους εκφράζουν περισσότερες αναστολές στη σεξουαλική τους έκφραση και συμπεριφορά. Πράγματι η κακή σχέση και εντύπωση για το σώμα της, μπορεί να ευθύνεται για την μειωμένη αυτοπεποίθηση της γυναίκας αναστέλλοντας την επιθυμία της για ερωτική συνεύρεση.

Τι μπορεί να βοηθήσει: Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται αναπτύσσουν καλύτερη σχέση με το σώμα τους ακόμα κι αν δεν έχουν τις ιδανικές αναλογίες. Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα λοιπόν να ξεκινήσεις γυμναστήριο.  

Παράγοντας #2


προβλήματα υγείας και φάρμακα

Το ένα τρίτο των περιπτώσεων με μειωμένη ερωτική διάθεση μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα υγείας όπως διαβήτης, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης την ερωτική ζωή μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και οι γυναικολογικές φλεγμονές και τα αφροδίσια νοσήματα.  Από την άλλη πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για χρόνιες θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο. Μεταξύ αυτών είναι τα φάρμακα για το στομάχι, την υπέρταση, το θυροειδή, τις αλλεργίες, τις ψυχικές διαταραχές αλλά και φάρμακα που προκαλούν γενικά αφυδάτωση όπως τα διουρητικά.

Τι μπορεί να βοηθήσει: Φρόντισε να ενημερωθείς επαρκώς από τον γιατρό σου για τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνεις. Αν έχεις διαπιστώσει ότι η λίμπιντό σου είναι πεσμένη συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο διακοπής, αλλαγής στα φάρμακα ή διαφορετικής ρύθμισης της δοσολογίας.

 

Παράγοντας #3

Το χρόνιο στρες

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, ο πολυάσχολος τρόπος ζωής, οι αυξημένες υποχρεώσεις, το πιεστικό ωράριο, μας εξαντλούν σωματικά και ψυχικά και δεν μας επιτρέπουν ν’ αφεθούμε στη φυσιολογική παρόρμηση που απαιτεί ο έρωτας. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε έρωτα γιατί δεν έχουμε χρόνο, αλλά επιπλέον δεν έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία.


Τι μπορεί να βοηθήσει: Σε πρώτη φάση είναι σημαντικό να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Προσπάθησε να αναδιοργανώσεις το πρόγραμμά σου με βάση τις βασικές  προτεραιότητες με στόχο να εξασφαλίσεις περισσότερο χρόνο για ξεκούραση. Προτίμησε να προγραμματίζεις το σεξ τις μέρες και τις ώρες που είσαι χαλαρή π.χ. το Σαββατοκύριακο. Να θυμάσαι, ωστόσο, ότι συχνά το βράδυ δεν είναι η καλύτερη ώρα για σεξ γιατί βγαίνει η κούραση της ημέρας. Αν έχεις συμπτώματα χρόνιου στρες καλό είναι να απευθυνθείς στον ειδικό.

Παράγοντας #4

Οι ορμόνες

Οι ορμονικές διαταραχές σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας, όπως μετά τη γέννα και  κατά το θηλασμό αλλά και κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική μας ζωή.  Στην πρώτη περίπτωση η ερωτική επιθυμία είναι μειωμένη όχι μόνο εξαιτίας της διαταραχής των ορμονών αλλά και γιατί η γυναίκα μπορεί να είναι αγχωμένη στο νέο της ρόλο ως μητέρα. Στη εμμηνόπαυση πάλι μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με προβλήματα όπως απουσία κολπικών υγρών και πόνο κατά το σεξ. Αρνητικές επιπτώσεις στη λίμπιντο μπορεί να έχουν και οι θεραπείες γονιμότητας  ή γυναικολογικά χειρουργεία (π.χ. αφαίρεση ωοθηκών) αν και στην πρώτη περίπτωση αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει και το άγχος της σύλληψης.  Επίσης η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική διάθεση ενώ ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να διαταράξει τα ορμονικά επίπεδα είναι και το στρες.

 Τι μπορεί να βοηθήσει: Εφόσον το συστήσει ο ειδικός ένας ορμονικός έλεγχος μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με την πιθανή ευθύνη των ορμονών για την περιορισμένη ερωτική σου διάθεση.

 

 Παράγοντας #5

Η κατάθλιψη

Μία στις δέκα γυναίκες κατά τη δύση του ήλιου??? έχει μειωμένη έως ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία λόγω κατάθλιψης η οποία συχνά μπορεί να υποβόσκει και να μην έχει αντιμετωπιστεί όπως θα έπρεπε. Μειωμένη όμως ερωτική διάθεση μπορεί να έχει μια γυναίκα και στην περίπτωση που ακολουθεί αγωγή για κατάθλιψη αφού τα αντικαταθληπτικά επηρεάζουν αρνητικά τη λίμπιντο. Είναι σημαντικό σε αυτή την περίπτωση το άτομο να είναι ενημερωμένο για την συγκεκριμένη παρενέργεια δείχνοντας την υπομονή που χρειάζεται μέχρι το πέρας της θεραπείας οπότε συνήθως επανέρχεται και η διάθεση για σεξ

Τι μπορεί να βοηθήσει: Ζήτησε βοήθεια αντί να αγνοείς τα σημάδια της κατάθλιψης. Αν έχεις για περισσότερο από ένα μήνα συμπτώματα όπως δραστική μείωση της ενεργητικότητας, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που στο παρελθόν σε ευχαριστούσαν, διαταραχές όρεξης ή ύπνου, αίσθημα ματαιοδοξίας και απελπισίας, θα πρέπει να απευθυνθείς στον ειδικό. Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην θεραπεία της και στη μείωση των υποτροπών ώστε να μη χρειάζεται να παίρνεις φάρμακα για μεγάλο διάστημα.

 

Παράγοντας #6

Η οθόνη

Εκτός από την τηλεόραση, η ενασχόληση με το internet φαίνεται ότι είναι ένας νέος σαμποτέρ του σεξ με την έννοια ότι στερεί το χρόνο και το ενδιαφέρον που θα μπορούσαμε να διοχετεύσουμε στην ερωτική σχέση. Είναι αδύνατον να νιώσουμε ερωτικά όταν ο ένας από τους δύο είναι «αλλού». Επίσης πρέπει να θυμάσαι ότι ο χώρος της κρεβατοκάμαρας πρέπει να προορίζεται αποκλειστικά για ύπνο και σεξ. Όταν φιλοξενεί τηλεόραση ή υπολογιστή ή στη χειρότερη περίπτωση και τα δύο, το ζευγάρι  καταλήγει να κάνει άλλα πράγματα από αυτά που θα έπρεπε στο συγκεκριμένο χώρο.

 Τι μπορεί να βοηθήσει: Βάλε μέτρο στην τηλεόραση ιδιαίτερα κατά τις ώρες που χρειάζεται να έρθεις σε επαφή με το ταίρι σου. Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για ενασχόληση με τον υπολογιστή π.χ. κάθε απόγευμα για 60 λεπτά αντί να ανοίγεις και να κλείνεις το P.C. κάθε τρεις και λίγο και προτίμησε να μην υπάρχουν οθόνες στην κρεβατοκάμαρα.


Παράγοντας #7

Διαταραχές ύπνου

Η κούραση μπορεί να μειώσει τη διάθεση και την ενέργεια που απαιτεί μια σεξουαλική συνεύρεση. Από την άλλη οι διαταραχές ύπνου είναι γνωστό ότι ροκανίζουν την ενέργειά μας. Προβλήματα, λοιπόν, όπως η αϋπνία, ο μη επαρκής ύπνος (λιγότερο από 8 ώρες) και ο μη συνεχόμενος ύπνος μπορούν  να σε εξουθενώσουν πλήττοντας και την ερωτική διάθεση. Επίσης τα περισσότερα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών (εκτός από τα νέα χάπια μελατονίνης) συνήθως ρίχνουν τη διάθεση για σεξ.

 Τι μπορεί να βοηθήσει: Να ακολουθείς καθιερωμένη ρουτίνα ύπνου δηλαδή να κοιμάσαι και να ξυπνάς κάθε μέρα την ίδια ώρα αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση καφεϊνης το δεύτερο μισό της μέρας. Να απευθυνθείς στον ειδικό αν υποφέρεις από συμπτώματα όπως δυσκολία ύπνου, ευρεθιστότητα, αίσθημα κούρασης και νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράγοντας #8

Προβλήματα  στη σχέση

Η έλλειψη επικοινωνίας ή ακόμα και μια απιστία κ.λπ. μπορεί να απομακρύνουν όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και ερωτικά. Επίσης για τη μη τακτική ερωτική συνεύρεση μπορεί να μη φταίει μόνο η δική σου μειωμένη ερωτική διάθεση αλλά του συντρόφου σου (η οποία μπορεί να οφείλεται και σε χαμηλή τεστοστερόνη που μπορεί να αποτελεί πρόβλημα ειδικά για τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας)

 Τι μπορεί να βοηθήσει:  Πες όχι στην αποσιώπηση των όποιων προβλημάτων.  Επίσης μην παίρνεις επικριτικό τόνο όταν συζητάς για τις ερωτικές επιδόσεις του συντρόφου σου και φρόντισε να του μιλάς σε ήπιους τόνους και με διάθεση να λύσετε από κοινού τα προβλήματα ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλύτερα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

Διάβασε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR