counter

Επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;
Επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ζήτημα ταμπού. Το πέος έρχεται σε επαφή με το έμβρυο; Ο οργασμός μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό; Τελικά πότε μία γυναίκα μπορεί να κάνει σεξ αν είναι έγκυος και πότε όχι;

 

Πως το βλέπει η γυναίκα…

 

Η διάθεση των γυναικών για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεταβάλλεται. Πολλές θεωρούν πως το να κάνουν έρωτα δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς το σώμα τους μεγαλώνει. Ταυτόχρονα αισθάνονται κούραση, ναυτία, πόνο στο στήθος και συχνουρία κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το σεξ ως  μια επίπονη διαδικασία. Η ναυτία και η κούραση όμως υποχωρούν στο δεύτερο τρίμηνο και η διάθεση επανέρχεται. Στο τρίτο τρίμηνο ωστόσο υποχωρεί πάλι γιατί καθώς η μήτρα μεγαλώνει η αίσθηση της επερχόμενης γέννας γίνεται πιο κοντινή.

 

…και πως ο άνδρας

 

Οι άνδρες πολλές φορές βρίσκουν πιο σεξουαλικές τις έγκυες γυναίκες καθώς το σώμα τους αλλάζει, το στήθος τους μεγαλώνει και αποκτούν καμπύλες. Επίσης η εγκυμοσύνη αποτελεί μία αφορμή για ανακάλυψη νέων σεξουαλικών παιχνιδιών και στάσεων, ενώ το γεγονός ότι δεν χρειάζονται αντισύλληψη τους «απελευθερώνει».

Από την άλλη οι άνδρες ενδεχομένως χάνουν τη διάθεσή τους για σεξ εξαιτίας του άγχους τους για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου αλλά και για τις ευθύνες της επερχόμενης πατρότητας.

 

Η αλήθεια…

 

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το σεξ στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προκαλεί πρόωρο τοκετό ή μειωμένο βάρος ή ύψος του παιδιού ή προβλήματα υγείας στο μωρό. Οι συσπάσεις του οργασμού είναι διαφορετικές από τις συσπάσεις του τοκετού.

Το πέος δεν έρχεται σε επαφή με το έμβρυο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Το μωρό είναι πλήρως προστατευμένο από τον αμνιακό σάκο (ο λεπτός σάκος που περιέχει το παιδί και το αμνιακό υγρό) και τους ισχυρούς μύες της μήτρας.

 

Το σεξ κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγεται αν συντρέχουν:

  • Ιστορικό αποβολής ή επαπειλούμενη αποβολή
  • Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή πόνοι
  • Διαφυγή αμνιακού υγρού (που περιβάλλει το μωρό μέσα στη μήτρα)
  • Ιστορικό πρόωρου τοκετού ( πριν τις 37 εβδομάδες) ή συμπτώματα που συνιστούν κίνδυνο πρόωρου τοκετού ( πρόωρες συσπάσεις της μήτρας)
  • Πρόδρομος πλακούντας (όταν ο πλακούντας βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας)
  • Τραχηλική ανεπάρκεια, κατά την οποία ο τράχηλος είναι αδύναμος και διαστέλλεται πρόωρα αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

 

Tip: Συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο σας για το αν είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας ή όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR