counter

Επικοινωνήσετε σωστά με τον σύντροφό σας!

Επικοινωνήσετε σωστά με τον σύντροφό σας!
Επικοινωνήσετε σωστά με τον σύντροφό σας!

Επικοινωνήσετε σωστά με τον σύντροφό σας!

Υπάρχει τρόπος να πάρουμε αυτό που θέλουμε  μιλώντας χωρίς υπεκφυγές και χωρίς να καταπιέσουμε τα θέλω του συντρόφου μας αλλά και τα δικά μας;   

 

Λάθος: Οι πλάγιοι χειρισμοί

Κάποιες από εμάς έχουμε την τάση να προωθούμε πλαγίως τις επιθυμίες μας χωρίς να τολμάμε να πούμε ανοιχτά αυτό που θέλουμε. Άλλοτε γκρινιάζουμε, άλλοτε απειλούμε κι άλλοτε χρησιμοποιούμε λόγια που δημιουργούν τύψεις κι ενοχές στον σύντροφό μας για να προκαταβάλουμε τη συμπεριφορά του.

 

Ο κίνδυνος: Παρότι αυτή η μέθοδος μπορεί ν’ αποδειχθεί αποτελεσματική, στην πραγματικότητα πλήττει ανεπανόρθωτα τη σχέση αφού ισοδυναμεί με ψυχολογικό εκβιασμό που είναι φοβερά ψυχοφθόρος.

 

Μην πεις: Δεν με πειράζει αν δεν βγούμε σήμερα… απλά φοβάμαι μη μας παρεξηγήσουν οι φίλοι μας.

 

Δοκίμασε να… πεις αυτό που σε ενοχλεί την ώρα που σε ενοχλεί στο πρώτο πρόσωπο δηλαδή στο εγώ χωρίς να είσαι κριτική. Προσπάθησε να σεβαστείς τις απόψεις του συντρόφου σου και  ν’ αποδεχτείς αυτά που μπορεί και θέλει να σου προσφέρει και μην περιμένεις τα πάντα από αυτόν. Έχεις κι εσύ την ικανότητα να ικανοποιήσεις τα θέλω σου.

 

Λάθος: Τα «αθώα» ψέματα

 

Πολλές φορές, από φόβο μήπως απογοητεύσουμε ή πληγώσουμε το ταίρι μας ή  προκειμένου να αποφύγουμε έναν διαπληκτισμό μπορεί να καταφεύγουμε σε ψέματα άλλοτε μικρά κι άλλοτε μεγάλα.

 

Ο κίνδυνος: Τα ψέματα, όλα ανεξαιρέτως, προκαλούν ανασφάλεια, απογοήτευση και πόνο. Το μέλλον μιας τέτοιας σχέσης είναι αβέβαιο αφού κλονίζονται ανεπανόρθωτα τα θεμέλιά της καθώς  χάνεται ένα από τα βασικά συστατικά της συντροφικότητας: η εμπιστοσύνη. Αν λοιπόν έχεις την τάση να λες ψέματα στο σύντροφό σου ακόμα και για ασήμαντα θέματα, θα πρέπει να καταβάλεις σημαντική προσπάθεια ώστε να αλλάξεις αυτή την κακή συνήθεια.

 

Μην πεις: Συνάντησα τη Φαίη στο δρόμο και πήγαμε για έναν καφέ…

 

Δοκίμασε να… είσαι ειλικρινής με το ταίρι σου και να λες την αλήθεια ακόμα κι αν αυτή πονάει ή τσαλακώνει την εικόνα σου. Ο σύντροφός σου, εξάλλου, πρέπει να μάθει να σε αποδέχεται όχι μόνο για τα προτερήματα αλλά και για τα ελαττώματά σου. Σύντομα θ’ ανακαλύψεις πόσο θα αρχίσει να εκτιμά την ειλικρίνειά σου και να σ’ αγαπά γι’ αυτό που πραγματικά είσαι.

 

Λάθος: Τα διφορούμενα μηνύματα

 

Αν με τα λόγια σου πείθεις το σύντροφό σου ότι δεν είσαι θυμωμένη, στεναχωρημένη ή απογοητευμένη μαζί του αλλά παρόλα αυτά η συσσωρευμένη ένταση αιωρείται ανάμεσά σας, τότε στέλνεις διφορούμενα μηνύματα.  Το ίδιο συμβαίνει και όταν διαμαρτύρεσαι με τρόπους όπως  αποχή από το σεξ, ψυχρότητα, αδιαφορία ή επιθετικότητα.  

 

Ο κίνδυνος: Τα διφορούμενα μηνύματα προκαλούν σύγχυση. Ο σύντροφός σου δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος τι ακριβώς θέλεις ή τι τελικά σε  ενοχλεί. Αντίθετα εκλαμβάνει ένα αρνητικό κλίμα το οποίο δεν μπορεί να ερμηνεύσει.

 

Μην πεις: Νιώθω τόσο πιεσμένη. Κάθε μέρα σπίτι δουλειά - δουλειά σπίτι.

 

Δοκίμασε να… λες τι σε ενοχλεί την ώρα που σε ενοχλεί. Σε καμία περίπτωση  μην περιμένεις από το σύντροφό σου να μαντέψει τι σε πείραξε ή τι θέλεις από αυτόν. Μάντης δεν μπορεί να γίνει κανείς. Μίλα ανοιχτά χωρίς να κρίνεις!

 

Λάθος: Οι υπερβολικές υποσχέσεις

 

Όλες μας επιθυμούμε να ανταποκριθούμε στις πιο υψηλές προσδοκίες του συντρόφου μας. γι’ αυτό και κάποιες μπορεί επανειλημμένα να δίνουμε υποσχέσεις που μπορούμε να κρατήσουμε ή  κάνουμε υπερβολικές δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται πάντα στα πραγματικά μας αισθήματα.

 

Ο κίνδυνος: Όταν τα λόγια διαρκώς αναιρούνται από τις πράξεις, η απογοήτευση είναι μεγάλη. Είναι λάθος να δίνεις υποσχέσεις μόνο για να πείσεις τον σύντροφό σου για την αξία σου ή για να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα στιγμιαία.  Όταν δίνεις υποσχέσεις που ξέρεις ότι δεν πρόκειται ή δεν μπορείς να τηρήσεις, μόνη σου υποτιμάς την αξία σου. Έτσι κάθε φορά που αποτυγχάνεις να ανταποκριθείς στις προσδοκίες του συντρόφου σου, εκείνος απογοητεύετε και ταυτόχρονα κλονίζεται η εμπιστοσύνη του.

 

Μην πεις: Ξέρω ότι δε συμπαθείς τις φίλες μου. Θα προσπαθήσω να τις κόψω…

 

Δοκίμασε να: Παραδεχτείς τις αδυναμίες σου και να εξηγήσεις στον σύντροφό σου ποιες είναι οι πραγματικές σου δυνατότητες. Δώσε υποσχέσεις –έστω και μικρές- που ξέρεις ότι μπορείς να πραγματοποιήσεις άμεσα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι στις σχέσεις,  οι πράξεις μετράνε περισσότερο από τα λόγια. Ακόμα και μικρές θετικές αλλαγές μπορεί να κάνουν τη διαφορά!

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR