counter

Έλληνας ηθοποιός "καρφώνει" τον Σάκη Ρουβά: "Μόνο ο Ρουβάς έχει το δικαίωμα να πρωταγωνιστεί στο έργο Βάκχες"

Έλληνας ηθοποιός "καρφώνει" τον Σάκη Ρουβά: "Μόνο ο Ρουβάς έχει το δικαίωμα να πρωταγωνιστεί στο έργο Βάκχες"
Έλληνας ηθοποιός "καρφώνει" τον Σάκη Ρουβά: "Μόνο ο Ρουβάς έχει το δικαίωμα να πρωταγωνιστεί στο έργο Βάκχες"

Σάκης Ρουβάς

Από τον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Για την βράβευση του Σάκη Ρουβά έχουν ήδη ειπωθεί πολλά, αλλά απ’ ότι φαίνεται η showbiz εξακολουθεί να είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Άραγε, άξιζε ο τραγουδιστής το βραβείο ή όχι; Αυτή τη φορά, τα «πυρά» έρχονται από τον ηθοποιό Όμηρο Πουλάκη, ο οποίος εξέφρασε με τη σειρά του, τη δική του άποψη, η οποία συνοδευόταν από το τραγούδι «In a strange land».  Το πρωί της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου, ο ηθοποιός έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook:
«Το πρόβλημα με την βράβευση του κ.Ρουβά είναι το εξής απλό: Προσπαθεί να δικαιωθεί πίσω από ένα επιχείρημα που δεν στέκει. Το επιχείρημα λέει:
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να δοκιμάζεται. Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει; Όμως δεν είναι μια πραγματικότητα. Γιατί μόνο ο κ.Ρουβάς έχει το δικαίωμα να πρωταγωνιστεί στο έργο Βάκχες χωρίς να έχει δώσει διαπιστευτήρια στο χώρο του θεάτρου. Κανένας άλλος.
Νέα παιδιά που βγαίνουν από σχολές, με τα πολλά ζητήματα που αυτές έχουν, παιδιά που έχουν δηλαδή εκπαιδευτεί και μοχθήσει και αγωνιστεί, που βάζουν από την τσέπη τους για να οργανώσουν μια παραγωγή σε κάποιο θέατρο, που κάνουν καθημερινά πρόβες για χρόνια, που μελετούν, που παλεύουν, ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΤΟ ΊΔΙΟ ΔΙΚΑΊΩΜΑ.
Οφείλουν να περάσουν από ένα πλήθος ακροάσεων, οφείλουν σταδιακά να πείσουν για την αξία της τέχνης τους την οποία εξασκούν αδιάλειπτα, οφείλουν να διασχίσουν την μεμβράνη μιας έννοιας που ονομάζεται " ανωνυμία " - ακραία καταχρηστικός όρος - , οφείλουν να πείσουν συναδέλφους και κοινό και κριτικούς ότι υπάρχει λόγος να δοκιμαστούν σε κάτι αντίστοιχο.
Μόνο ο κ. Ρουβάς μπορεί να περάσει από την παρουσίαση του X- factor στον Λόγο του Διονύσου. Από τα μακαρόνια στον " αμήχανο από μηχανής θεό " του επιλόγου των Βακχών.
Και ο μόνος λόγος που είναι για εκείνον εφικτό κάτι τέτοιο είναι ο εξής: Το χρήμα. Και τίποτε άλλο. Και όντως κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει - και ευτυχώς - σε οποιονδήποτε να φτιάξει ή να συμμετάσχει σε μια παράσταση.  Όμως μπορεί να στηλιτεύσει, να κατακρίνει, και ακόμα να ζητήσει λόγο ουσιαστικό από μια επιτροπή βραβείων, η οποία με την συγκεκριμένη της επιλογή σηματοδοτεί, σε νέους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη του θεάτρου, ότι δεν χρειάζεται να μοχθείς, δεν χρειάζεται να παλεύεις, δεν χρειάζεται να αγωνίζεσαι καθημερινά μέσα στα χρόνια γεμάτος από ηδονή και οδύνη δημιουργίας ώστε να καταφέρεις να σταθείς εντός και απέναντι ενός Διονύσου, ενός Πενθέα, ενός Οιδίποδα.
Όχι. Χρειάζεται απλώς να είσαι δημοφιλής καθ' οποιονδήποτε τρόπο , να έχεις δουλεμένους κοιλιακούς πρόθυμους να προβληθούν σε κοινή θέα αμέτρητες φορές, να είσαι " φιλάνθρωπος " με την ευγενική χορηγία μεγάλων επιχειρήσεων και άλλα διάφορα τέτοια. Αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρη ούτε η επιτυχία ούτε και η βράβευση. Γιατί όποιος και αν είσαι δεν είσαι ο κ .Ρουβάς. Ούτε η Βουγιουκλάκη. Που ευτυχώς για την μνήμη της δεν αξίωσε ποτέ να ερμηνεύσει την όπερα " Τριστάνος και Ιζόλδη " ( επί παραδείγματι ) στην Λυρική ( επί παραδείγματι ) το 1971 ( επί παραδείγματι ) . Και ο νοών νοείτω.
Υ.Γ: Στο βάθος δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το θέατρο είναι τόπος και ιερός και βέβηλος. Και πανάρχαιος και ατέρμονα παροντικός. Ενικός και πληθυντικός. Άλλωστε καμία ουσιαστική Ιθάκη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σειρήνες. Αγώνας όλα.»

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR