counter

Εξωσυζυγικό σεξ

Εξωσυζυγικό σεξ
Εξωσυζυγικό σεξ

Εξωσυζυγικό σεξ

Ξέρουμε πως ό,τι είναι κρυφό και απαγορευμένο εντείνει το ενδιαφέρον, την έξαψη και το πάθος, συστατικά που μπορεί να δικαιολογήσουν γιατί το εξωσυζυγικό σεξ περιγράφεται από κάποιους ως «καυτή» εμπειρία. Τι συνέπειες μπορεί να έχει όμως σε εκείνους που είναι επιρρεπείς σε αυτό;

 

Το πόσο ικανοποιητικό είναι το σεξ εκτός γάμου δεν μπορεί να απαντηθεί στερεοτυπικά με ένα ναι ή με ένα όχι. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο βαθμός της ικανοποίησης που μπορεί να λάβει από τη σεξουαλική επαφή κάποιος που κάνει σεξ εκτός γάμου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από δύο παραμέτρους: την προσωπικότητα του ατόμου και την ποιότητα της σχέσης με τον ή τη σύζυγό του. Η ιδιοσυγκρασία του ατόμου που προχωρά σε σεξουαλική επαφή ή και σε σχέση εκτός γάμου παίζει καθοριστικό ρόλο στο βαθμό της ηδονής που θα λάβει μέσα από αυτή. Γενικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις εξωσυζυγικού σεξ.

 

Περίπτωση Νο 1: Άτομα που είναι ρηχά ή επιφανειακά είναι πιο επιρρεπή στο να αντλούν ηδονή από το ευκαιριακό σεξ. Επειδή συναισθηματικά είναι ανώριμα δεν επιζητούν τη συναισθηματική ασφάλεια. Αντίθετα, βασικό τους ζητούμενο είναι η προσωπική τους ικανοποίηση. Μέσα δηλαδή από μια καινούργια σεξουαλική σχέση αποζητούν την επιβεβαίωση και να αγκυλωθούν στο ρόλο του «αιώνιου εραστή». Επιπλέον, οι λόγοι που τους οδηγούν σε μια σταθερή συντροφική σχέση συνήθως δεν είναι ουσιαστικοί αλλά εγωιστικοί, όπως π.χ. η ανάγκη για ασφάλεια ή για τεκνοποίηση. Έτσι είναι πιο πιθανό να αποζητούν για πάντα την ηδονή και την ικανοποίηση εκτός της σταθερής τους σχέσης. Επίσης δεν εξετάζουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους γιατί δεν μπορούν να συναισθανθούν το μόνιμο σύντροφό τους.

 

Πώς είναι το σεξ: Μπορεί να διαρκέσει μέσα στο χρόνο, στο πλαίσιο μιας παράλληλης σχέσης, χωρίς όμως να υπάρχει συναισθηματική εμπλοκή. Τα άτομα αυτής της κατηγορίας μπορούν δηλαδή να περιοριστούν στη σεξουαλική ικανοποίηση που παίρνουν από την εξωσυζυγική σχέση και να παραμείνουν λειτουργικά τόσο μέσα στο γάμο τους όσο και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους. Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς σε ευκαιριακά, επαναλαμβανόμενα one night stands. Επίσης είναι αυτοί που θα γλιτώσουν το έμφραγμα γιατί δεν αισθάνονται ενοχές όταν απατούν το ταίρι τους και συνήθως έχουν και το λιγότερο κόστος από το μερίδιο ηδονής που διεκδικούν.

 

Μάθε ότι: Σε αυτή την ομάδα ουσιαστικά έχει βρει ανταπόκριση η νέα τάση κοινωνικής δικτύωσης στο εξωτερικό, που απευθύνεται σε παντρεμένους που ψάχνουν μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας άτομα για να απατήσουν τον άντρα ή τη γυναίκα τους.

 

Περίπτωση Νο 2: Άτομα που έχουν συναισθηματικό βάθος είναι πιο ευαίσθητα ή πιο ώριμα συναισθηματικά όταν συνάπτουν εξωσυζυγική σχέση. Έτσι, εκτός από το σεξ ενδιαφέρονται να μοιραστούν συναισθήματα, στιγμές και προβληματισμούς. Δεν επιζητούν αποκλειστικά την ηδονή, αφού έχουν ουσιαστικά, βαθύτερα κίνητρα στην αναζήτηση μιας σχέσης. Τα άτομα αυτά δεν χρειάζονται ακόρεστη επιβεβαίωση, γι’ αυτό δεν την επιζητούν. Το ενδιαφέρον τους για έναν τρίτο άνθρωπο μπορεί να ξυπνήσει μόνο όταν η ποιότητα της σχέσης μέσα στο γάμο δεν είναι ικανοποιητική σχεδόν σε κανέναν τομέα. Σε αυτή την περίπτωση, όταν ο γάμος τους δεν πάει καλά, είναι πιο πιθανό να συνάψουν παράλληλη σχέση.

 

Πώς είναι το σεξ: Συνήθως η σχέση αυτή κουβαλάει έντονο συναισθηματικό φορτίο. Έχει έρωτα, πάθος, σεβασμό, αναγνώριση, εξιδανίκευση, ρομαντισμό. Αυτά είναι τα στοιχεία που μπορεί να κάνουν το σεξ ιδανικό, πολύ πιο απολαυστικό απ’ ό,τι το συζυγικό, γιατί εκείνη τη στιγμή το άτομο αναπληρώνει όλα τα συναισθήματα που του λείπουν από τη μόνιμη σχέση. Συχνά όμως μπορεί και να κουβαλάει ενοχές, ενώ κάποιες φορές μπορεί η σχέση να είναι τόσο καταλυτική που να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση του γάμου.

 

Επικεφαλής ερευνών προειδοποιούν ότι το αυξημένο στρες και οι ενοχές που το συνοδεύουν μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε έμφραγμα.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR