counter

Βασίλης Κικίλιας: Το συγκινητικό μήνυμα ανήμερα της "Γιορτής της Μητέρας"

Βασίλης Κικίλιας: Το συγκινητικό μήνυμα ανήμερα της "Γιορτής της Μητέρας"
Βασίλης Κικίλιας: Το συγκινητικό μήνυμα ανήμερα της "Γιορτής της Μητέρας"

Μία ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση έκανε το μεσημέρι της Κυριακής ο Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας ανέβασε στα social media μια κοινή του φωτογραφία με τη μητέρα του, Μαρία, από το παρελθόν και σχολίασε στη λεζάντα: «Μανούλα μου! Χρόνια πολλά σε όλες τις ηρωίδες του κόσμου».

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει άλλωστε τεράστια αδυναμία στη μητέρα του, με την οποία ο φωτογραφικός φακός τους έχει απαθανατίσει κάποιες φορές μαζί.

Οι γονείς του Βασίλη Κικίλια προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες. Ο πατέρας του, Παναγιώτης, έχει καταγωγή από τη Μάνη. Σπούδασε Μαθηματικός και στην πορεία άνοιξε το δικό του φροντιστήριο. Παρόμοια η ιστορία της μητέρας του, Μαρίας, η οποία κατάγεται από τη Σύρο.

Τι είναι η Γιορτή της Μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας είναι πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μάϊου. Φέτος, λοιπόν, η γιορτή της μητέρας είναι σήμερα Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.

Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε, η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον 40 ημερών Ιησού στο ναό για ευλογία – να «σαραντίσει», με τη σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση, που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, με προφανή τον συμβολισμό. Όμως, κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Σήμερα, συνηθίζεται να προσφέρουν τα παιδιά στις μητέρες τους ευχετήριες κάρτες και λουλούδια για τη Γιορτή της Μητέρας, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για όλα όσα μας προσφέρουν οι μαμάδες.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR