counter

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Σάλος για τον χιμπατζή που θανατώθηκε- Εριέττα Κούρκουλου και Κατρίνα Τσάνταλη ξεσπούν

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Σάλος για τον χιμπατζή που θανατώθηκε- Εριέττα Κούρκουλου και Κατρίνα Τσάνταλη ξεσπούν
Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Σάλος για τον χιμπατζή που θανατώθηκε- Εριέττα Κούρκουλου και Κατρίνα Τσάνταλη ξεσπούν

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση της θανάτωσης ενός χιμπατζή ο οποίος διέφυγε από το κλουβί του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Το ζώο που θανατώθηκε, ήταν το μεγαλύτερο από τους χιμπατζήδες, ήταν 27 ετών και περίπου 1.80 σε ύψος.

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους», έγραφε η ανακοίνωση.

Σάλος στα social media

Πολλοί ήταν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κατηγόρησαν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο τόσο για την απόφαση θανάτωσης του χιμπατζή και όχι νάρκωσής του, όσο και γενικότερα για τη λειτουργία τέτοιων χώρων.

Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους ήταν η Εριέττα Κούρκουλου και η επιχειρηματίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κατρίνα Τσάνταλη.

«Τραγική ημέρα δεν ήταν για το πάρκο! Ήταν για το πλάσμα που δολοφονήθηκε ως αποτέλεσμα της δικής σας απερισκεψίας! Τέλος στα Ζωολογικά Πάρκα! Ας σταματήσουμε επιτέλους να πηγαίνουμε τα παιδιά μας σε τέτοιους χώρους, όπου τα ζώα παρουσιάζονται σαν εκθέματα με μοναδικό σκοπό το κέρδος! Όσο για τη λέξη ''εξουδετέρωση'' μάθετε επιτέλους να λέτε τα πράγματα με το όνομά τους. Δολοφονία λέγεται αυτό που κάνατε», έγραψε η Εριέττα Κούρκλουλου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

«Δεν ξέρω πως ένας ζωολογικός κήπος που δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας για ζώα (και ανθρώπους) συνεχίζει να λειτουργεί. Χθες «εξουδετέρωσαν», πυροβόλησαν εν ψυχρώ, έναν χιμπατζή. Παλαιότερα 2 τζάγκουαρ. Είδη προστατευόμενα, παρεπιπτόντως, που δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να εκτελούνται. Πριν λίγους μήνες, υποχώρησε η οροφή σε διάφορα κλουβιά και «διέφυγαν» 32 σπάνια και αρπακτικά πουλιά. Έχουν καταγραφεί οι θάνατοι 6 δελφινιών τα τελευταία χρόνια. Και εκκρεμούν δικαστήρια & ποινικές διώξεις για την «χρήση» δελφινιών σε παραστάσεις. Αυτά είναι όσα έχουν δημοσιευτεί.

Είναι αρκετά όμως για να αναρωτιόμαστε πώς γίνεται να λειτουργεί ακόμη αυτός ο ζωολογικός κήπος. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η Ελευθερία θα έπρεπε να είναι, πράγματι, το υπέρτατο αγαθό τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα. Τα άγρια ζώα θα έπρεπε να ζουν όπως ορίζει η φύση τους και όχι σε κλουβιά σαν μουσειακά εκθέματα. Εάν τα παιδιά σας αγαπούν τα ζώα, μάθετε μαζί τους για αυτά μέσα από βιβλία και ντοκιμαντέρ.

Όπως κάνετε για τους δεινόσαυρους με τους οποίους πολλά παιδιά έχουν τρέλα. Και μακάρι να έχουν όλοι οι άνθρωποι την τύχη να ταξιδέψουν και να τα δουν με σεβασμό και από απόσταση στο φυσικό τους περιβάλλον. Ή έστω σε καταφύγια που φιλοξενούν ζώα που είναι «συμβατά» με το κλίμα της κάθε χώρας. Εύχομαι να σταματήσουν να πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους σε αυτή τη φυλακή που μόνο βασανιστική είναι για αυτά τα πλάσματα. Και σιγά σιγά, όλοι οι κήποι να εξελιχθούν σε καταφύγια προστασίας άγριων ζώων με στόχο την απελευθέρωση τους στη φύση, αν αυτό είναι δυνατό», έγραψε από την πλευρά της η Κατρίνα Τσάνταλη.

Δείτε την ανάρτησή της.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR