counter

Άννα Συνοδινού: Ο καλλιτεχνικός κόσμος την αποχαιρετά με συγκινητικά λόγια και αναρτήσεις

Άννα Συνοδινού: Ο καλλιτεχνικός κόσμος την αποχαιρετά με συγκινητικά λόγια και αναρτήσεις
Άννα Συνοδινού: Ο καλλιτεχνικός κόσμος την αποχαιρετά με συγκινητικά λόγια και αναρτήσεις

 

Μια σπουδαία κυρία του θεάτρου μας κατοικεί από σήμερα το πρωί στη γειτονιά των αγγέλων. Η Άννα Συνοδινού άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο κοίλον της Επιδαύρου τόσο με την επιβλητική παρουσία όσο και με την ιδιαίτερη φωνή της.

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Λυπήθηκα πολύ πραγματικά που το έμαθα, γιατί βασανίστηκε στο τέλος και δεν της άξιζε. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, μια αληθινή και γνήσια εκπρόσωπος της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είχα την τύχη πριν από 50 χρόνια ακριβώς, το 1965, όταν δημιούργησε το Θέατρο του Λυκαβηττού, εκ του μη όντος, να δουλέψω μαζί της εκείνο το καλοκαίρι στην "Αντιγόνη" και στις "Εκκλησιάζουσες". Ήταν μια σπουδαία εμπειρία για μένα, που ερχόμουν από μια άλλη σχολή, από τη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κουν και πραγματικά το θυμάμαι με πολλή συγκίνηση και πολλή αγάπη», σημείωσε, και συμπλήρωσε:

«Είχαμε σχέσεις, την αγαπούσα την Άννα, ήταν δυνατή προσωπικότητα, με ισχυρή θέληση και καλλιέργεια. Είναι μια μεγάλη απώλεια. Άφησε βαθύ χνάρι στο πέρασμά της από τη θεατρική ζωή του τόπου μας. Ήταν εξαιρετικός άνθρωπος και καθαρός, ντόμπρος. Είχε πολλές αρετές. Ήταν άνθρωπος που χρειαζόταν να τον μελετάς. Έφυγε πλήρης ημερών, γνώρισε και τη δόξα και την αγάπη του κόσμου και τιμήθηκε από το επάγγελμα».

Η Δήμητρα Ματσούκα έγραψε κάτω από μια φωτογραφία που ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook :«Είχα την τιμή να δουλέψουμε μαζί,ως θεία και ανιψιά στα γυρίσματα για τα "ματωμένα χώματα". Έξι μήνες σχεδόν καθημερινά.Θα τη θυμάμαι πάντα για το μεγάλο της ταλέντο και το υψηλό της χιούμορ.Η Άννα Συνοδινού,μια ηθοποιός μεγατόνων με ψυχή και ματιά κοριτσιού».

Με μια λιτή ανάρτηση στο προσωπικό της λογαριασμό και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία αποχαιρέτησε την φίλη της η Ζωή Λάσκαρη:«Χάνονται οι έμπλεοι δόξας.Μας απέμειναν τα σελέμπριτι. Καλό σου ταξίδι αγαπημένη, μοναδική μου Άννα".

O Γιώργος Μιχαλακόπουλος δήλωσε και αυτός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την σπουδαία ηθοποιό:«Ήταν μια πολύ μεγάλη ηθοποιός. Έχει υπηρετήσει το ελληνικό θέατρο και γενικότερα την ελληνική τραγωδία με ιδιαίτερο τρόπο. Ήταν μιας ειδικής ανατροφής ηθοποιός, με την οποία είχα την ευτυχία να συνεργαστώ στην "Αντιγόνη" και στις "Εκκλησιάζουσες" στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Μακάρι να είναι παράδειγμα για όλους τους σύγχρονους ηθοποιούς και οι νεότεροι να μπορούν να μιλούν τα ελληνικά που μιλούσε η Άννα».

Ο Περικλής Μοσχολιδάκης ανάρτησε στο προφίλ του στο facebook μια φωτογραφία του μαζί με την εκλιπούσα και γράφει: «Για την κυρία Άννα Συνοδινού ο λόγος που έφυγε σήμερα,σκόρπιες σκέψεις και συναισθήματα στο άκουσμα της είδησης .Είχε ένα παράστημα που σε εντυπωσίαζε .Ψηλή ,ομορφογυναίκα ,ακόμα και στα χρόνια της ωριμότητας και του γήρατος που τη συνάντησα .Είχε εντυπωσιακή φωνή και άρθρωση ,απολάμβανες τα ωραία της ελληνικά ,μιλημένα στρογγυλά και μελωδικά όπως τους πρέπουν.Κλασική ηθοποιός μεγάλου βεληνεκούς ,σφράγισε με την παρουσία και το ταλέντο της μια ολόκληρη εποχή για το Θέατρο μας .Είχε παιδεία κλασική και γνώση βαθιά όλων των μορφών της Τέχνης ,πράγμα σπάνιο για τους ηθοποιούς της εποχής μας.Αγαπούσε πολύ την πίστη του Χριστού και ήταν θυελλώδης στην υπεράσπιση των συντηρητικών πολιτικών απόψεων της [αν και δεν είμαι σίγουρος πια στην εποχή μας τί είναι συντηρητικό και τι προοδευτικό ].Κρατώ μνήμες από παραστάσεις στην Επίδαυρο που σφράγισε με την παρουσία της ,τις όχι πάντα ανέφελες πρόβες ,τη λατρεία της για το Αρχαίο Δράμα και το απύλωτο στόμα της όταν ''στόλιζε'' κανονικά παραστάσεις η απόψεις που δεν της άρεσαν.Κρατώ στη μνήμη τη γεύση του καφέ από κάτι πολύ πρωινά καλέσματα στο σπίτι της οδού Ριζάρη στο Παγκράτι ,κουλουράκια και κουβέντες ,να ρητορεύει ακατάπαυστα δίπλα στον αγαπημένο της Γιώργο Μαρινάκη ,σύντροφο λατρευτό της μια ολόκληρης ζωής που έφυγε πρώτος πριν από μερικά χρόνια .Έχω στη σκέψη και τα τελευταία δύσκολα χρόνια και την αγάπη και την αφοσίωση που της έδειξε ,σαν κόρη ,η φίλη μας Χριστιάννα Ματζουράνη .Τυχεροί όσοι δουλέψαμε η σχετιστήκαμε με ανθρώπους σαν την Άννα Συνοδινού ,πλουτίζει αυτή η σχέση το βιογραφικό της ψυχής μας .Στη φωτογραφία αυτή ,στην Επίδαυρο ,πριν από 8 χρόνια στους Βατράχους του Αριστοφάνη ,είχα την τιμή να της κρατήσω το χέρι στην τελευταία της ζωής της υπόκλιση στο θέατρο της Επιδαύρου που τόσο το λάτρεψε .Για τον άνθρωπο Άννα Συνοδινού ,μια προσευχή στη μνήμη της κι ένα κερί για την ψυχή της .Για την ηθοποιό Άννα Συνοδινού ένα δυνατό χειροκρότημα αποχαιρετισμού και μια βαθιά υπόκλιση τιμής »

 

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR