counter

Άννα Φόνσου: Η ηλικία, το βιογραφικό, οι γάμοι και "Το σπίτι του Ηθοποιού"

Άννα Φόνσου: Η ηλικία, το βιογραφικό, οι γάμοι και "Το σπίτι του Ηθοποιού"
Άννα Φόνσου: Η ηλικία, το βιογραφικό, οι γάμοι και "Το σπίτι του Ηθοποιού"

Η Άννα Φόνσου είναι Ελληνίδα ηθοποιός με μεγάλη κοινωνική δράση και σίγουρα η ιστορία της ζωής της, θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας. Αναζητήσεις για το βιογραφικό, την ηλικία αλλά και το πώς ίδρυσε το σπίτι του ηθοποιού είναι αρκετά υψηλές και εμείς συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο όσα θέλετε να ξέρετε για εκείνη.

Άννα Φόνσου: Η ηλικία, η καταγωγή και το βιογραφικό

  • Η Άννα Φόνσου γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1939 και η ηλικία της είναι 83 ετών.
  • Μεγάλωσε στην Τήνο, από όπου είναι και η καταγωγή της. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Σπούδασε χορό με τη Ραλλού Μάνου και τραγούδι με την Πόπη Πετριόλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1956 με το θίασο της Κατερίνας και στον κινηματογράφο το 1957 στην ταινία Το παιδί του δρόμου. Το 1965, ίδρυσε το Προσκήνιο μαζί με τους Αλέξη Σολομό και Αιμίλιο Χουρμούζιο.

  • Στον κινηματογράφο η Άννα Φόνσου έπαιξε σε δεκάδες ταινίες, σχεδόν αποκλειστικά πρωταγωνιστικούς ρόλους, τόσο σε δραματικές όσο και σε κωμωδίες μαζί με διάσημους κωμικούς όπως ο Θανάσης Βέγγος με τον οποίο συμπρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έκανε και μια σειρά ερωτικών ταινιών, κυρίως με σκηνοθέτη τον Όμηρο Ευστρατιάδη, που σήμερα θεωρούνται καλτ.

  • Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε διάφορες σειρές (Οι δυο ορφανές, Ρακοσυλλέκτες κ.ά.) και σε θεατρικά στην εκπομπή Το Θέατρο της Δευτέρας. Πρωταγωνίστησε στην Λυρική Σκηνή στην οπερέτα Οι Απάχηδες των Αθηνών, ενώ από το 2001 ανήκει στο δυναμικό του ΚΘΒΕ.
  • Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 και του 2000 η Άννα Φόνσου ήταν υποψήφια με το ΚΚΕ και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 και του 2012 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθήνας.

Διαβάστε επίσης: Η αποκάλυψη της Άννας Φόνσου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη:" Μου έσκισαν το νυφικό επειδή ήταν δίπλα μου"

Άννα Φόνσου: Τα βραβεία και «Το σπίτι του Ηθοποιού» 

Το 1997 η Άννα Φόνσου ίδρυσε με δικό της κεφάλαιο το κοινωφελές ίδρυμα «Το σπίτι του Ηθοποιού» για τη φιλοξενία άπορων ηθοποιών, του οποίου αποτελεί ισόβια πρόεδρο. Κατά καιρούς ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις τα έσοδα των οποίων διατίθενται επίσης στο «Σπίτι του Ηθοποιού». Την περίοδο 1998-2000 διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Το 2016 η Άννα Φόνσου βραβεύτηκε με το βραβείο Νικολάου Καρόλου της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της δράση σχετικά με το «Σπίτι του Ηθοποιού».

Άννα Φόνσου: Οι γάμοι της

Υπήρξε παντρεμένη με τον θεατρικό επιχειρηματία και πολιτικό μηχανικό Κώστα Παλτόγλου, τον αρχιτέκτονα Νίκο Σοφιανό και το 1985 με τον τραγουδοποιό και μουσικοσυνθέτη Τάκη Μπουγά, μέχρι το 1993 που πήραν διαζύγιο. Χαρακτηριστικό της αγάπης τους υπήρξε το τραγούδι "Άννα" (πρώτη ερμηνεία Κώστας Καράλης) που γράφτηκε για την ίδια.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR