counter

Άλλαξε την ψυχολογία σου προς το καλύτερο

Άλλαξε την ψυχολογία σου προς το καλύτερο
Άλλαξε την ψυχολογία σου προς το καλύτερο

Βάσω Κολλιδά

Κάποιοι τρόποι που εμένα με βοηθούν να πάω παρακάτω κάθε φορά που συναντώ δυσκολίες.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι μπορεί να νιώσουμε απαισιόδοξα κάποιες φορές. Βασικά, είναι φορές που νιώθουμε τόσο πεσμένοι, που ακόμα και το να σκεφτούμε να κάνουμε αλλαγές που μόνο για καλό θα ‘ναι, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Δεν είναι όμως ότι δεν υπάρχει ελπίδα: με κάποια μικρά βήματα, πολύ μικρά, μπορείς να ξαναβρείς το δρόμο σου για μια θετική αλλαγή.

Ναι, το ξέρω ότι μοιάζει αδύνατο ώρες και στιγμές. Δεν έχεις όρεξη να κάνεις το οτιδήποτε. Το έχω περάσει, και μάλιστα ακόμα το περνάω μια στο τόσο. Δεν είσαι ο μόνος. Πάντα όμως βρίσκω έναν τρόπο να ξαναπάρω τα πάνω μου. Να κάποια πράγματα που έχω μάθει κι έχουν βοηθήσει πολύ:

Έναν στόχο. Όποτε με έχει πάρει από κάτω, έχω δει ότι συχνά είναι επειδή τρέχουν πολλά στη ζωή μου. Προσπαθώ να κάνω πάρα πολλά, και αυτό εξαντλεί την ενέργεια μου, και όποια κίνητρα μπορεί να είχα. Ίσως είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι: προσπαθούν να αναλάβουν πάρα πολλά πράγματα, προσπαθούν να πετύχουν πολλούς στόχους μεμιάς. Δεν μπορείς να είσαι επικεντρωμένος και να κρατάς την ενέργεια σου (τα δυο πιο σημαντικά πράγματα για να πετύχεις ένα στόχο) αν προσπαθείς να τρέξεις δυο ή περισσότερους στόχους μαζί. Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές. Διάλεξε έναν στόχο, για τώρα, και επικεντρώσου σε αυτόν ολοκληρωτικά. Το ξέρω, είναι δύσκολο. Αλλά να θυμάσαι: μπορείς πάντα να ασχοληθείς με τους υπόλοιπους στόχους σου, αφού πετύχεις αυτό τον έναν στόχο που θα βάλεις σε προτεραιότητα.

Βρες την έμπνευση. Η έμπνευση, για μένα, πολλές φορές έρχεται από άλλους που έχουν πετύχει αυτό που θέλω να πετύχω, ή που ασχολούνται τώρα με αυτό.

Ενθουσιάσου. Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται και πολύ: αν θέλεις να πάρεις τα πάνω σου, άσε τον εαυτό σου να ενθουσιαστεί με ένα στόχο.  Αρκεί στη συνέχεια να πάρεις αυτό τον ενθουσιασμό και να χτίσεις πάνω του. Σ’ εμένα πιάνει το να μιλήσω στον άντρα μου, ή κάποιον άλλο γι’ αυτό, και να φέρω την εικόνα της επιτυχίας στο μυαλό μου – έτσι μπορώ να ενθουσιαστώ με ένα στόχο.

Να το σκέφτεσαι καθημερινά. Αν σκέφτεσαι το στόχο σου κάθε μέρα, είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει πραγματικότητα. Φαντάσου πως είσαι αυτός που θέλεις.  Το να στέλνεις στον εαυτό σου καθημερινές υπενθυμίσεις, επίσης βοηθά. Και αν μπορείς να δεσμευτείς να κάνεις ένα μικρό βήμα τη φορά για να πας τον στόχο σου παρακάτω (ακόμα και κάτι που θα πάρει 5 λεπτά) κάθε ημέρα, ο στόχος σου σχεδόν πάντα θα γίνει πραγματικότητα.

Βρες υποστήριξη. Είναι δύσκολο να καταφέρεις κάτι μόνος. Αλλιώς είναι να έχεις τη βοήθεια των φίλων και της οικογένειας σου, να σε ενθαρρύνουν, κι αλλιώς να παλεύεις μόνος.

Μείνε στο στόχο σου. Ότι και να κάνεις, μην τα παρατήσεις. Ακόμη κι αν δεν αισθάνεσαι όρεξη σήμερα, ή όλη αυτή την εβδομάδα, μην τα παρατήσεις. Και πάλι, η όρεξη θα ξανάρθει.

Σκέψου τα οφέλη, όχι τις δυσκολίες. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι σκεφτόμαστε πόσο δύσκολο είναι κάτι. Η άσκηση ας πούμε ακούγεται πολύ δύσκολη! Και μόνο που το σκέφτεσαι, κουράζεσαι. Αντί να σκέφτεσαι όμως πόσο δύσκολο είναι κάτι, σκέψου τι θα κερδίσεις από αυτό. .

Εξαφάνισε τις αρνητικές σκέψεις. Αντικατάστησε τις με θετικές. Μέσα από αυτές τις γραμμές, είναι σημαντικό να αρχίσεις να παρατηρείς τις σκέψεις σου. Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις, που είναι πραγματικά ο λόγος που σε παίρνει από κάτω.

.Εξαφάνισε το “Είναι πολύ δύσκολο!” και αντικατάστησε το με το “Μπορώ να το κάνω!

 Ακούγεται κάπως, αλλά πιάνει. Αλήθεια...

Δείτε τη ζωή αισιόδοξα και μην σας παίρνει από κάτω. Χαρείτε κάθε στιγμή όσο πιο έντονα μπορείτε και παλέψτε να κερδίσετε ότι σας κάνει ευτυχισμένους.

Καλή Εβδομάδα παιδιά...

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR