counter

Τοξική φιλία vs υγιής φιλία

Τοξική φιλία vs υγιής φιλία
Τοξική φιλία vs υγιής φιλία

«Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ό,τι δεν ήταν υγιές για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και από ό,τι με τραβούσε συνεχώς μακριά από τον ίδιο μου τον εαυτό. Στην αρχή το ονόμαζα «υγιή εγωισμό». Αλλά σήμερα ξέρω ότι είναι Αυταγάπη». Τσάρλι Τσάπλιν

Αυτή η φράση –μεταξύ άλλων- έχει ειπωθεί ή έχει αποδοθεί  στον Τσάρλι Τσάπλιν. Μια φράση που τα λέει όλα. Που λέει ότι μόλις καταφέρεις να αποδεσμευθείς από πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις που δεν είναι για σένα, τότε αρχίζεις να αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου. Ας μείνουμε στα πρόσωπα ωστόσο. Από τί είδους πρόσωπα περιβάλλεσαι; Εσύ πόσους φίλους έχεις; Πόσους πραγματικούς φίλους έχεις; Και πόσους τοξικούς; Γιατί ναι. Υπάρχει και αυτή η κατηγορία φίλων.

Λένε ότι ένας πραγματικός φίλος, θα σε στηρίξει και θα σου συμπαρασταθεί στα δύσκολα, στις άσχημες. Ισχύει. Θεωρώ όμως ότι ένας πραγματικός φίλος θα είναι εκεί, δίπλα σου, μαζί σου και στη χαρά σου. Προσωπικά, εκεί μετράω τους φίλους πια. Γιατί εκεί υπάρχει αληθινή αγάπη. Ο φίλος πρέπει να σου αφήνει χώρο να είσαι ο εαυτός σου, να σε αγαπάει όπως είσαι, να μην προσπαθεί να σε αλλάξει, να σέβεται τα «θέλω» σου και να σου αφήνει χώρο. Ο φίλος σε αγαπάει, σε νοιάζεται και δε βλέπει ως υποχρέωση ή αγγαρεία τη φιλία σας. Ο πραγματικός φίλος ενδιαφέρεται για σένα , για τη ζωή σου...και δε θεωρεί ότι ότι η δική του ζωή έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τη δική σου.

Αν αισθάνεσαι ότι εσύ μόνο επιδιώκεις την επικοινωνία σας και ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει αυτή η πρόθεση, τότε προφανώς δεν μιλάμε για αληθινή φιλία αλλά για μια τοξική φιλία. Αν αισθάνεσαι ότι ο φίλος ή η φίλη προσπαθεί να σε στριμώξει κάπου μέσα στο πρόγραμμά του και όταν συναντιέστε αισθάνεσαι ότι έχετε μια πολύ επιδερμική σχέση  και δεν σου αφήνει περιθώρια να πεις πώς νιώθεις πραγματικά, τότε προφανώς δε μιλάμε για αληθινή φιλία. Στον πραγματικό φίλο ή φίλη, δε διστάζεις και δεν ντρέπεσαι να εκμυστηρευτείς κάτι, γιατί πολύ απλά ξέρεις ότι δε θα σε κατακρίνει. Θα σε ακούσει προσεκτικά- ακόμη και αν πιστεύει  ότι τα έχεις κάνει χάλια, ακόμη και αν δε συμφωνεί με αυτά που κάνεις. Αλλά θα είναι εκεί. Μαζί σου. Και θα σου πει τη γνώμη του φυσικά, δε θα σου χαϊδέψει τα αυτιά, επειδή αυτό θέλεις να ακούσεις. Γιατί δε θέλεις «αυλή», θέλεις ο φίλος να έρθει στη θέση σου και να νοιαστεί για σένα. Αυτός είναι ο πραγματικός φίλος. Και δεν έχει σημασία, αν τον ξέρεις μια ζωή ή αν γνωριστήκατε και ταιριάξατε πρόσφατα. Η φιλία δε χρειάζεται απαραίτητα εμπειρία, ένα κλικ είναι , όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις.  

Όλοι οι άλλοι είναι απλώς γνωστοί. Μη μπερδεύεις τη φιλία με τους γνωστούς.

Έχω δει «φίλους» να κάνουν πίσω και να εξαφανίζονται στις επιτυχίες και στις χαρές.  Έχω δει «φίλους» να βρίσκουν επανειλημμένως δικαιολογίες για να σε αποφύγουν . Έχω δει «φίλους» που δεν είναι διαθέσιμοι για εσένα –γιατί πολύ απλά δεν έχουν κανένα όφελος από εσένα. Αυτούς δεν τους θέλω στη ζωή μου. Γιατί έχω μάθει να αγαπώ και να σέβομαι τον εαυτό μου. Έχουν πάρει τη θέση που μόνοι τους κέρδισαν. Μακριά μου βασικά. Έχω δει και φίλους όμως, που μπορεί να έχω καιρό να τους δω , αλλά ξέρω ότι είναι εκεί πάντα για μένα, όπως είμαι και εγώ για εκείνους. Ναι λοιπόν, τέτοιους φίλους θέλω.

Σας φιλώ,

Mαρία Φραγκάκη

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να με βρίσκετε εδώ:

Instagram: fragakimaria

Facebook: Maria Fragaki B

Twitter: @FragakiMaria

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR