counter

Τέλειο χωριάτικο ψωμί φτιαγμένο στη γάστρα!

Τέλειο χωριάτικο ψωμί φτιαγμένο στη γάστρα!
Τέλειο χωριάτικο ψωμί φτιαγμένο στη γάστρα!

Συστατικά:

  • 2 φλ. Χλιαρό νερό (470ml) σε θερμοκρασία  30˚-40˚C
  • 1 φακελάκι ενεργή ξηρή μαγιά
  • 4 φλ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο ακόμα για το πασπάλισμα (600 g)
  • 1 ½ κ.γλ. χοντρό αλάτι
  • 1 κ.γλ ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και αφήνουμε για 5’. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε μαζί το αλάτι με το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι. Μόλις ενσωματωθούν, δημιουργούμε μία «τρύπα» στο κέντρο του μπολ και προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά.
  2. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας. Φροντίζουμε να έχουμε βρέξει τα χέρια μας, ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα δάχτυλά μας.
  3. Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη/πετσέτα και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει για 1 ½-2. Σε αυτό το χρόνο, η ζύμη θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.
  4. Ξεσκεπάζουμε το μπολ και χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ή μια σπάτουλα σιλικόνης, δουλεύουμε ελαφρά τη ζύμη  περιμετρικά από όλες τις πλευρές και την αναδιπλώνουμε στο κέντρο του μπολ.
  5. Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, καλύπτουμε ξανά το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μας για 1 ½ με 2 ώρες. Μόλις αποκτήσει ξανά τον διπλάσιο όγκο, μεταφέρουμε με απαλές κινήσεις σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
  6. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην πάνω πλευρά της ζύμης. Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας, δίνουμε σχήμα φρατζόλας στη ζύμη μας, αναδιπλώνοντας τη ζύμη ελαφρά μερικές φορές.
  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, το οποίο έχουμε πρώτα λαδώσει και αλευρώσει ελαφρά. Καλύπτουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά. Παράλληλα, τοποθετούμε μία γάστρα στο φούρνο. Προθερμαίνουμε στους 230˚C για όσο χρόνο η ζύμη μας φουσκώνει (45 λεπτά) . Αφαιρούμε προσεκτικά τη γάστρα και τοποθετούμε σε μια επιφάνεια κατάλληλη για θερμά σκεύη. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και στη συνέχεια τη βάζουμε στη γάστρα. Κλείνουμε το καπάκι και τη βάζουμε στο φούρνο.
  8. Ψήνουμε για 45 λεπτά με κλειστό το σκεύος και άλλα 15 λεπτά έχοντας αφαιρέσει το καπάκι. Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο, καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά πριν ξεκινήσουμε να το κόβουμε σε φέτες.
FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR