counter

Τα ευεργετικά οφέλη των αποδράσεων

Τα ευεργετικά οφέλη των αποδράσεων
Τα ευεργετικά οφέλη των αποδράσεων

Κάθε φορά, που αποφασίζω να κάνω μια εκδρομή, είτε κοντινή, είτε μακρινή, διαπιστώνω πόσο καλό μου κάνει. Με βοηθά, καταρχάς να χαλαρώνω, να ηρεμώ, να βλέπω τα πράγματα στα αληθινά τους μεγέθη. Θες που κουβεντιάζω με ανθρώπους περισσότερο, θες που είμαστε όλοι πιο χαλαροί, θες που ακούω και αντιλαμβανόμαι καλύτερα το κάθετι, θες που έχω χρόνο και μπορώ να παρατηρώ περισσότερο, λίγο από όλα.  Αυτό το σαββατοκύριακο πήγα στην Αράχωβα.

Αυτό που αποκόμισα σε αυτό μου το ταξίδι ήταν να ξεδιαλύνω το ποιοι τελικά είναι έξυπνοι άνθρωποι. Ποιοι κοροιδεύουν τον εαυτό τους και ποιοι είναι όντως ευτυχισμένοι. Μου αρέσει να μιλάω με κόσμο, ακόμα και με αγνώστους και να παρατηρώ την προσπάθεια τους να σε χειριστούν για τους λόγους τους, είτε γιατί θέλουν να σου πουλήσουν κάτι, είτε για να σε πείσουν, π.χ. ότι το δικό τους μαγαζί έχει το καλύτερο φαγητό. Βλέποντας αυτά, που είναι δευτερεύοντας σημασίας πράγματα, όμως δεν παύουν να είναι αντιδράσεις ανθρώπων, σε κάνουν να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα το πώς οφείλεις να δρας για να έχεις μια πιο όμορφη αντίδραση από τους άλλους.

Ακόμα και με τους δικούς σου ανθρώπους στις εκδρομές περνάς πιο όμορφα από ότι στην καθημερινότητα, άρα γιατί να μην το επιδιώκεις; Αλλά να γυρίσω σε αυτό που προανέφερα, δηλαδή στο πώς ξεδιάλυνα μέσα μου τον ευφυή άνθρωπο. Οι περισσότεροι από εμάς, θα λέγαμε ένας σπουδαγμένος άνθρωπος είναι σίγουρα και πολύ έξυπνος. Κάποιος που διαβάζει, που έχει περάσει πολλές ώρες στα θρανία, σου φαντάζει και έξυπνος. Ωστόσο, μετά από μια κουβέντα που είχα, κατέληξα ότι ευφυής, είναι αυτός που μπορεί και επιλύει περισσότερα και διαφορετικά προβλήματα, που βρίσκει λύσεις, που δεν χολένει, που δεν τα βρίσκει σκούρα με το παραμικρό, που δεν κρύβεται πίσω από κάποια μάσκα που έχει επιλέξει να φορέσει, δήθεν ευτυχίας, και που φυσικά εν τέλει τον βλάπτει.

Ευφυής, είναι αυτός που μπορεί και ξεμαθαίνει και δεν αναπαράγει το ίδιο σχήμα στη ζωή του ξανά και ξανά. Το να μπορούμε να ξεμαθαίνουμε παλιές συνήθειες και απόψεις που δεν μας είναι πλέον χρήσιμες, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Το να αδειάζουμε το φορτίο που κουβαλάμε στις πλάτες μας και να απαλλαχτούμε από πεποιθήσεις, προκαταλήψεις και ιδέες που δεν μας ωφελούν, επίσης καθόλου εύκολο. Αλλά, να σε θεωρείς έξυπνο, που μένεις ακινητοποιημένος, που δεν εμπιστεύεσαι ούτε την σκιά σου, που δεν προχωράς γιατί φοβάσαι και που κάθε βράδυ δεν μπορείς να κοιμηθείς λόγω αυτής την ανικανότητας, δεν το καταλαβαίνω. Που νιώθεις, δήθεν όμορφα που καταφέρνεις να ξεγελάς τον περίγυρο σου, που άλλα δείχνεις και άλλα νιώθεις, πάλι δεν το καταλαβαίνω. Μήπως να πράξεις όπως νιώθεις, γιατί τον εαυτό σου δεν τον ξεγελάς; Ο εαυτός σου αντιδρά στη δράση σου και όταν η αντίδραση του δεν είναι όμορφη, είναι γιατί η δράση σου δεν είναι αυθεντική. Σου επιστρέφει το ψέμα σου με τίμημα την υγεία σου. Μήπως να αναρωτηθείς και εσύ σήμερα πια τα μεγαλύτερα ψέματα που λες σε σένα και να ξεκινήσεις να έχεις μια πιο ειλικρινή σχέση με τον εαυτό σου; Μήπως να σε αγαπήσεις και να πάψεις να σε τιμωρείς; Μήπως ήρθε η ώρα να ζήσεις όπως ακριβώς επιθυμείς;

       

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR