Υλικά:
- 4-5 μέτριες μελιτζάνες (περίπου 1 κιλό)
- ½ κιλό κιμά
- 10 λεπτές φέτες ντομάτας
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 κούπες ντοματάκια κονσέρβας ή φρέσκες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1½ κούπα μπεσαμέλ σφιχτή
- 1 κούπα κεφαλοτύρι, τριμμένο
- ½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ κούπα λάδι
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 2 κρόκους αβγών
- 1 αβγό
- Αλάτι
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις χωρίζουμε κατά μήκος στη μέση. Πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν 1-2 ώρες.
- Τις ξεπλένουμε και τις πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να φύγει όλο το νερό. Κατόπιν, τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι έως ότου ροδίσουν ελαφρά.
- Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρέξ ή ταψάκι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και βράζουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε ελαφρώς το αβγό με την κρέμα γάλακτος. Τα προσθέτουμε στον κιμά και ανακατεύουμε.
- Πατάμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στο κέντρο με ένα κουτάλι να σχηματιστεί βαθούλωμα και βάζουμε από 2-3 κουταλιές γέμιση στην καθεμία.
- Στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε 1 φέτα ντομάτας και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και πιπέρι.
- Ψήνουμε στους 180℃, περίπου 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει ελαφρώς η μπεσαμέλ. Σερβίρουμε τα παπουτσάκια ζεστά.