counter

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Πόσο λατρεύω τη Ρώμη, Θεέ μου! Την Αιώνια πόλη. Μια πόλη που είναι ολόκληρη ένα αξιοθέατο. Μια πόλη ερωτεύσιμη, μια πόλη που σε κάνει να την ερωτευτείς, αλλά και να φύγεις ακόμη πιο ερωτευμένος αν έχεις πάει εκεί με τον άνθρωπό σου. Η Ρώμη ωστόσο δεν είναι προορισμός μόνο για ζευγάρια. Θεωρείται μια kids friendly πόλη, όπου μπορείς να ταξιδέψεις εκεί άνετα και με τα παιδιά σου. Το γεγονός ότι μέσα σε μιάμιση ώρα μπορείς να βρεθείς εκεί αεροπορικώς, την καθιστά έναν πολύ εύκολο προορισμό. Όπως επίσης και το γεγονός ότι οι κουλτούρες μας δεν διαφέρουν καθόλου. Δεν είναι τυχαίο το «una faccia una razza» που σου λένε κατευθείαν οι Ιταλοί, μόλις αντιληφθούν ότι είσαι Greco.

Είχαμε καιρό στο μυαλό μας, να κάνουμε ένα οικογενειακό ταξίδι στη Ρώμη. Και μια μέρα ξαφνικά το αποφασίσαμε, κλείσαμε τα εισιτήρια, δεν είπαμε τίποτα στον μικρό –του το κρατήσαμε για έκπληξη μέχρι και την τελευταία στιγμή σχεδόν- , αποφάσισαν να έρθουν μαζί και οι κολλητοί μας και να που φτάσαμε και οι δύο οικογένειες στην ηλιόλουστη Ρώμη. Ο καιρός καταπληκτικός, οι θερμοκρασίες ιδανικές –αν και Δεκέμβριος- η Ρώμη στολισμένη και εορταστική και ο κόσμος πολύς! Ειδικά την Κυριακή που πήγαμε στην Piazza di Spagna.

Νομίζω ότι όλοι οι κάτοικοι της Ρώμης και των περιχώρων είχαν βγει έξω εκείνη τη λαμπερή και ηλιόλουστη Κυριακή. Δεν υπήρχε ελεύθερο ισπανικό σκαλοπάτι στο οπτικό μου πεδίο. Η θέα εκπληκτική! Η via Condotti, ένας από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Ρώμης, με τα καταστήματα των πιο διάσημων οίκων παγκοσμίως, και όχι μόνο, ήταν γεμάτη από κόσμο επίσης. Εκεί ακόμη και αν δεν ψωνίσεις, κάνεις τη βόλτα σου και χαζεύεις τις βιτρίνες... και γενικά περπατάς πολύ, πάρα πολύ. Μη σου περάσει από το μυαλό να πας στη Ρώμη, χωρίς ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Είναι το μόνο παπούτσι, που θα βάλεις, γιατί πίστεψέ με θα ρίξεις πολύ περπάτημα. Και θα σου αρέσει κιόλας. Αξίζει να σου πω ότι καθημερινά περπατούσαμε 15 χιλιόμετρα περίπου, μικροί –μεγάλοι.

Και δεν παραπονέθηκε κανείς για κούραση κτλ γιατί ήταν όλα τόσο όμορφα. Στη Ρώμη, άλλωστε, πάντα έχεις να δεις κάτι. Και δεν εννοώ μόνο τις βιτρίνες, αλλά τα  δρομάκια, τις κρήνες και τα μνημεία που σε αφήνουν αποσβολωμένο. Και αν –λέω αν- κουραστείς, κάνεις μια στάση για να πιεις ένα εσπρεσάκι , να πάρεις τα πάνω σου ή να απολαύσεις ένα παγωτό σε κάποια gelateria. Περιττό βέβαια να αναφέρω το φαγητό. Pizza και pasta κατά κύριο λόγο και σχεδόν παντού εξαιρετικό φαγητό. Ακόμη και εκεί που δεν το πιάνει το μάτι σου, φτιάχνουν την ωραιότερη πίτσα που έχεις φάει. Ω ναι! Φάγαμε πολύ και φάγαμε καλά, αλλά με τόσο περπάτημα, ευτυχώς δεν πήραμε κιλά.

Το δικό μας πρόγραμμα, περιλάμβανε και παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα Roma-Inter, γιατί αν έχεις γιο ποδοσφαιρόφιλο, τότε όλα γυρίζουν γύρω από τη μπάλα, όπου και αν βρίσκεσαι. Για να είμαι ειλικρινής, στο γήπεδο πήγαν οι άνδρες με τα αγόρια. Εμείς οι γυναίκες, προτιμήσαμε να απολαύσουμε σούσι και κοκτέιλ, σε ένα πολύ όμορφο bar restaurant.

Στη Fontana di Trevi, να πας το βράδυ ιδανικά γιατί είναι υπέροχα φωτισμένη και πολύ εντυπωσιακή. Ρίξαμε το κέρμα –η αλήθεια είναι ότι ο Νικόλας έριξε πολλά κέρματα - και κάναμε την ευχή μας...με την ελπίδα να ξαναγυρίσουμε σύντομα εκεί, όπως λέει ο μύθος.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην πάμε στο Βατικανό. Το μικρό αυτό κρατίδιο είναι ένα εκπληκτικό μέρος που θα σε κάνει να θες να το εξερευνήσεις όλο, απλώς να ξέρεις ότι εκεί θα πρέπει να αφιερώσεις μια ολόκληρη μέρα. Αξίζει και με το παραπάνω.

Η αλήθεια είναι, ότι δεν μας έφτασαν οι μέρες. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα κι άλλο. Είμαι σίγουρη όμως πως ακόμη και αν είχα άλλες τόσες ημέρες, πάλι δεν θα μου έφταναν. Το παραδέχομαι. Τη λάτρεψα την πόλη αυτή. Και θα επιστρέψω σύντομα, είτε λάβω σοβαρά υπόψιν μου το μύθο, είτε όχι...

(Bella) Ciao

Μαρία Φραγκάκη

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να με βρίσκετε εδώ:

Instagram: fragakimaria
 
Facebook: Maria Fragaki B
 
Twitter: @FragakiMaria
 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR