Οξέα στα καλλυντικά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Οξέα στα καλλυντικά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Με τη συνεργασία της

Χριστίνας Σακελλαρίου,

Χημικού - κοσμετολογου

www.cosmetia.gr

 

Όταν ο φυσιολογικός ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων αρχίζει να μειώνεται σταδιακά –αρκετά νωρίς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί–, τα οξέα αποδεικνύονται η ιδανική επιλογή για την καλή υγεία, φωτεινή όψη και λεία υφή της επιδερμίδας. Αρκεί να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Αυτό το blog post είναι πιο επιστημονικό από όσα έχεις διαβάσει, όμως, θα σε βοηθήσει να αλλάξεις την επιδερμίδα σου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η επιδερμίδα είναι γενετικά προγραμματισμένη να ανανεώνεται φυσικά για να διατηρείται υγιής και φωτεινή. Όλα αρχίζουν από τη βασική στιβάδα όπου γεννιούνται τα νέα και υγιή κύτταρα. Από εκεί ξεκινούν για το... μακρύ ταξίδι προς την επιφάνεια της επιδερμίδας όπου κερατινοποιούνται –πρόκειται για τη φυσιολογική ωρίμανση των κυττάρων στη διάρκεια της οποίας χάνουν τον πυρήνα τους– και αποπίπτουν για να παραχωρήσουν τη θέση τους στα επόμενα. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η παραπάνω διαδικασία διαρκεί περίπου 28 μέρες. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, οι ρυθμοί ανανέωσης φθίνουν, με αποτέλεσμα τα κερατινοκύτταρα να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια. Η επιδερμίδα χάνει το ομοιόμορφο χρώμα της και γίνεται ξηρή, τραχιά και άτονη. Τα οξέα έρχονται, λοιπόν, να «ξεμπλοκάρουν» τους δεσμούς που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα και να τα απομακρύνουν.

κοντινό μοντέλο

Τι είναι τα οξέα

Πρόκειται για ουσίες φυσικής ή και χημικής προέλευσης με κερατολυτική δράση. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιούνται για την ανανέωση του δέρματος τα υδροξυοξέα. Αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη είναι τα α-υδροξυοξέα, τα γνωστά ΑΗΑ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα οξέα φρούτων, η δεύτερη είναι τα β-υδροξυοξέα ή αλλιώς ΒΗΑ, στα οποία ανήκει το σαλικυλικό οξύ, και η τρίτη είναι τα πολυ-υδροξυοξέα ή αλλιώς PHA. Τα ΑΗΑ, που προέρχονται από φυσικά συστατικά –γλυκολικό οξύ από το ζαχαροκάλαμο, κιτρικό οξύ από εσπεριδοειδή, μηλικό οξύ από μήλα ή ταρταρικό οξύ από σταφύλια και κρασί– καταφέρνουν να διαλύσουν τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων και να διευκολύνουν έτσι την απόπτωσή τους. Τα ΒΗΑ –το πιο γνωστό είναι το σαλικυλικό οξύ– είναι λιποδιαλυτά οργανικά μόρια που παράγονται είτε από τον φλοιό της ιτιάς είτε παρασκευάζονται συνθετικά και διαφέρουν από τα πρώτα λόγω της ικανότητάς τους να εισχωρούν στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος. Τα PHA ή πολυ-υδροξυοξέα είναι οξέα νέας γενιάς, και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το αζελαϊκό, το μανδελικό και το αλγινικό οξύ. Έχουν υψηλότερο μοριακό βάρος σε σχέση με τα άλλα δύο, άρα δεν εισχωρούν τόσο, επομένως δεν ερεθίζουν και τόσο. Είναι ιδανικά για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, ευρυαγγείες ή ροδόχρου νόσο. Δεν προκαλούν τσιμπιματάκια!

κοντινό μοντέλο

Γιατί τα επιλέγουμε

Ήδη, από τα μέσα της δεκαετίας των 20 –όπως επισημαίνουν οι ειδικοί–, κυρίως όμως από τη δεκαετία των 30 χρόνων, οι φυσικοί μηχανισμοί ανανέωσης αρχίζουν να παρουσιάζουν σταδιακή επιβράδυνση, με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στην επιφάνεια και η επιδερμίδα να χάνει το ομοιόμορφο χρώμα της και να γίνεται ξηρή, θαμπή, τραχιά και άτονη. Όσο πιο έγκαιρα, λοιπόν, τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινή περιποίηση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να διατηρήσουμε την επιδερμίδα διαυγή, υγιή και τονωμένη για μεγαλύτερο διάστημα.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

  • Γλυκολικό οξύ, ο σούπερ σταρ των οξέων φρούτων. Είναι το πιο γνωστό αλλά και πιο δραστικό από την ομάδα των α-υδροξυοξέων. Πρόκειται για έναν ισχυρό κερατολυτικό παράγοντα που καταφέρνει, λόγω του μικρού του μοριακού βάρους, να εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα. Κάνει βαθιά απολέπιση στην επιφανειακή στιβάδα, απομακρύνοντας έτσι άμεσα και εύκολα τα νεκρά κύτταρα, ενώ, ταυτόχρονα, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα την ορατή λείανση των λεπτών γραμμών και τον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο της επιδερμίδας.
  • Στον καθημερινό καθαρισμό, το πρώτο βήμα. Είναι σίγουρα ο πιο εύκολος τρόπος για να «γνωρίσουμε» τα οξέα. Στα πλεονεκτήματα 
ανήκει η περιορισμένη χρονικά επαφή τους με την επιδερμίδα, γεγονός που αποτρέπει την πιθανότητα τυχόν ερεθισμών.
  • Αποτελεσματικά ακόμη και στις πιο χαμηλές συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιεκτικότητα για την κατ’ οίκον χρήση προϊόντων με οξέα φρούτων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%. Όμως τα στοιχεία έχουν δείξει πως, όταν γίνεται συστηματική χρήση, ακόμη και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις τα οξέα φρούτων παραμένουν ένας απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την ορατή βελτίωση της επιδερμίδας.
  • Συστήνονται και στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Χάρη στην εκ των έσω δράση τους, η απολέπιση της επιδερμίδας δεν είναι μηχανική, άρα δεν τραυματίζεται ο επιδερμιδικός φραγμός. Αυτήν ακριβώς την ήπια απολέπιση που έχουν ανάγκη 
οι ευαίσθητες επιδερμίδες, προσφέρουν ειδικά 
το γαλακτικό και το μανδελικό οξύ (pha). Λόγω του μεγαλύτερου μοριακού βάρους τους, δεν καταφέρνουν να εισχωρήσουν στις κατώτερες στιβάδες της.
  • Προσφέρουν τη λύση στην ενήλικη ακμή. Το καταστροφικό cocktail από σμήγμα, νεκρά κύτταρα και ρύπους είναι η βασική αιτία για την εμφάνιση ακμής σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα οξέα –σαλικυλικό και γαλακτικό οξύ–, χάρη στις πλούσιες κερατολυτικές και φαγεσωρολυτικές ιδιότητές τους, όταν περιέχονται σε συνθέσεις για τον καθημερινό καθαρισμό της επιδερμίδας εξασφαλίζουν την ήπια απολέπιση αλλά και την πολύτιμη αντιφλεγμονώδη δράση που έχει ανάγκη η λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής.
  • Απαραίτητη η καθημερινή αντηλιακή προστασία. Τα ΑΗΑ προκαλούν φωτοευαισθησία. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη η καθημερινή προστασία με εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα που περιέχουν υψηλούς δείκτες SPF.
  • Δουλεύουν και το αποδεικνύουν. Τα οξέα είναι ίσως τα μοναδικά συστατικά με ορατές αποδείξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού από τον πρώτο κιόλας, μήνα –κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν από τις πρώτες δύο εβδομάδες– η επιδερμίδα είναι πιο φωτεινή, σίγουρα πιο λεία και απαλή.
  • Kαλό είναι να μη χρησιμοποιούνται καθημερινά τα οξέα για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή ενδεχομένως να προκαλέσουν κάποιον ερεθισμό. Καλύτερα να χρησιμοποιούνται μέρα παρά μέρα.
  • Καταπολεμούν πανάδες και δυσχρωμίες.

photos:pinterest

counter
MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 14 & ΧΑΛΕΠΑ
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100 - 2102594205
FAX: 210 2586740

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στο Fthis.gr. Επιλέγοντας «Συμφωνώ», αποδέχεστε να λαμβάνετε όλα τα cookies (λειτουργικότητας, στατιστικών, διαφήμισης). Διαβάστε για τη πολιτική μας για τα cookies και αλλάξτε τις ρυθμίσεις