counter

Νηστίσιμα και νόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί

Νηστίσιμα και νόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί
Νηστίσιμα και νόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. αμπελόφυλλα
  • 250 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 τριμμένη ντομάτα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα βραστό νερό
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 5-6 φυλλαράκια δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα αμπελόφυλλα κάτω από τρεχούμενο νερό και τα πλένουμε καλά. Τα ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά. Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση, ψιλοκόβοντας το φρέσκο κρεμμύδι, το ξερό κρεμμύδι, τη ντομάτα, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και τα βάζουμε όλα μαζί με το ρύζι, το ½ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό από ένα λεμόνι.

Απλώνουμε ένα φύλλο με τις ίνες προς τη δική μας πλευρά, ώστε να τις τυλίξουμε εσωτερικά. Βάζουμε ένα κουτάλι της σούπας γέμιση. Πρώτα διπλώνουμε την κάτω πλευρά προς το κέντρο, έπειτα διπλώνουμε τα πλαϊνά και κλείνουμε τυλίγοντας ελαφρά προς τα πάνω.

Καλύπτουμε με λίγα αμπελόφυλλα τον πάτο της κατσαρόλας και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο, (τοποθετήστε ένα πιάτο από πάνω, ώστε στο βράσιμο να μη μετακινούνται και χάνουν το σχήμα τους) χυμό από ένα λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και όταν πάρει βράση χαμηλώνομε και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR