counter

Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια του άλλου

Σόφη Πασχάλη

Αναμφισβήτητα όλοι μας επιθυμούμε να μας κατανοήσουν, να μας αγαπήσουν, να μας αποδεκτούν γι αυτό που είμαστε. Εδώ όμως γεννιέται ένα θέμα. Παρατηρώντας μια συζήτηση δυο ανθρώπων, τις περισσότερες φορές διαπιστώνω, ότι αυτός που δεν μιλά παριστάνει πως ακούει, στην ουσία όμως, απλά κάνει μια παύση, όταν μιλά ο άλλος, προετοιμάζοντας την απάντησή του, χωρίς καν να έχει ακούσει τι έχει πει ο συνομιλητής του. 

Όταν όμως αφιερώνεις χρόνο να καταλάβεις την οπτική του άλλου, εκτός του ότι θα έχεις καλύτερες σχέσεις με τον κόσμο που επιθυμείς,δείχνεις και ότι νοιάζεσαι. Ο καθένας μας έχει σίγουρα την δική του αντίληψη, καθώς όλοι μας έχουμε διαφορετικά βιώματα. Όμως, αν θέλουμε να συνδεθούμε με κάποιον, σε ένα βαθύτερο επίπεδο πέραν του επιφανειακού και να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, θα πρέπει να μην λειτουργούμε μόνο εγωκεντρικά,αλλά να βλέπουμε τα πράγματα και από την πλευρά του άλλου.Επιπλέον, θα πάψουμε να είμαστε οι λεγόμενοι ξερόλες, που μόνο μιλούν νομίζοντας ότι τα ξέρουν όλα. Διαθέτοντας το προνόμιο να είμαστε καλοί ακροατές, θα έχουμε την ευκαιρία να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα,καθώς θα έχουμε πρόσβαση σε νέες πληροφορίες, αντί να βρισκόμαστε στον συνηθισμένο και (ίσως από ένα σημείο και μετά βαρετό για τους άλλους) μονόλογό μας. Ενας πολύ όμορφος διάλογος, ωστόσο, είναι να μην εκφράζουμε αμέσως την δική μας άποψη, αλλά να δείχνουμε ενδιαφέρον κάνοντας μια ερώτηση στα όσα ακούσαμε.Κατά αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους που συνδιαλεγόμαστε καθημερινά.

Αυτά τα μικρά πραγματάκια θα αλλάξουν την ζωή μας.Την ποιότητα της ζωής μας. Ζούμε σε μια εποχή που είναι όλα τόσο ενδιαφέρον. Έχουμε τόσες δυνατότητες και ευκαιρίες να δημιουργήσουμε και πολλές φορές εμείς οι ίδιοι, κατατάσουμε τον εαυτό μας, στους δυστυχισμένους ή στους όχι πλήρης. Είναι μια απόφαση μακρυά να αλλάξουμε το πως βλέπουμε τα πράγματα και να αναλάβουμε την ευθύνη για την εκάστοτε κατάσταση που βιώνουμε και να μετατρέψουμε το όνειρο σε ζωή.

Για μένα τα τελευταία χρόνια ότι πιο σημαντικό είναι να επιλέγω τι σκέφτομαι, που εστιάζω, τι με απορροφά, ποια η στάση ζωής μου και ποιος ο τρόπος με τον οποίο επιθυμώ να περνάω τις ώρες μου.Προσπαθώ να μην εγκλωβίζομαι σε ότι δεν έχει αξία για μένα. Να ζω την ημέρα μου με πάθος και όρεξη. Να συναναστρέφομαι με θετικούς ανθρώπους και να κρατώ στην μνήμη μου, μόνο τις όμορφες στιγμές.Η φιλοσοφία “ζεν” άλλωστε που έχω υιοθετήσει με έχει διδάξει την υπομονή, την αποδοχή, την ανεκτικότητα, όχι ως αδυναμία, αλλά ως ένδειξη σθένους παραμένοντας σταθερή στα θέλω μου. 

Εκπαίδευσε το νου σου να εστιάζει σε θετικές σκέψεις και θα δεις ότι θα αρχίσουν να αλλάζουν και οι εξωτερικές συνθήκες ζωής σου!

Η  γυμναστική ανήκει στα θετικά της ημέρας σου. Βρες χρόνο καθημερινά για λίγες ασκήσεις. Σήμερα εστιάζω στους γλουτούς. Καλή προπόνηση.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR