counter

10 λόγοι για να επισκεφτείς τις Βρυξέλλες

10 λόγοι για να επισκεφτείς τις Βρυξέλλες
10 λόγοι για να επισκεφτείς τις Βρυξέλλες

Όταν ακούμε Βρυξέλλες, συνήθως το μυαλό μας πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πολιτικούς και γραφειοκράτες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω ήταν η αιτία για την οποία επισκέφτηκα την πρωτεύουσα του Βελγίου αλλά δε θέλω να σας πω γι’αυτά. Εγώ θέλω να σας μιλήσω για τις σοκολάτες, τα μύδια και τις τηγανητές πατάτες, τα αξιοθέατα και όλα αυτά που μπορείτε να κάνετε σ’αυτή την υπέροχη αλλά παρεξηγημένη πόλη..

1. Πλατεία Grand Place

Μια από τις πιο όμορφες πλατείες που έχω δει σε ευρωπαϊκή πόλη τα τελευταία χρόνια. Έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1998 και αποτελεί αναμφισβήτητα το νούμερο ένα αξιοθέατο της βελγικής πρωτεύουσας.

Το γοτθικού ρυθμού δημαρχείο (L’Hotel de Ville) χτίστηκε το 15ο αιώνα και θεωρείται το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της πλατείας . Ο γοτθικός πυργίσκος έχει ύψος 96 μέτρα παρουσιάζει μια ελαφριά κλίση και στην κορυφή του βρίσκεται το άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ , προστάτη της πόλης. Η τραγική ιστορία που κρύβεται πίσω από την κατασκευή του, είναι ότι ο αρχιτέκτονας όταν είδε ότι ήταν λίγο.. στραβό ανέβηκε πάνω στην κορυφή και έπεσε στο κενό απογοητευμένος από το έργο του. Ωστόσο το κτίριο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και επιβλητικά της περιοχής και οι κάτοικοι των Βρυξελλών είναι πολύ περήφανοι γι’αυτό. Στην πλατεία επίσης θα βρείτε τις πιο υπέροχες σοκολατερί με τις πιο φανταστικές σοκολάτες, για τις οποίες άξια φημίζονται οι Βέλγοι!

2. Victor Horta

Επίσης αν είστε λάτρης της art nouveau πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τέσσερα ακόμη κτίρια, που φέρουν την υπογραφή του Βέλγου αρχιτέκτονα Βικτόρ Ορτά. Έχουν κι αυτά συμπεριληφθεί στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για τα Hôtel Tassel, Hôtel Solvay, Hôtel van Eetvelde και Maison & Atelier Horta. Ο Βικτόρ Ορτά ήταν ένας από τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες του ρεύματος της art nouveau αρχιτεκτονικής στα τέλη του 19ου αιώνα.

3. Μουσείο Μουσικών Οργάνων

Και μια και μιλάμε για αρχιτεκτονική, εξίσου ενδιαφέρον βρήκα και το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, τόσο για την αισθητική του κτιρίου αλλά και αν κάποιος είναι και λάτρης της μουσικής, θα εντυπωσιαστεί σίγουρα από τη συλλογή μουσικών οργάνων που διαθέτει από όλες τις χώρες και τις ιστορικές περιόδους. Απολαυστική και η θέα της πόλης από το καφέ πάνω στην κορυφή του!

4. Mont de Arts

Δίπλα εκεί βρίσκεται και η πλατεία των Μουσείων (Mont de Arts) που είναι συγκεντρωμένα όλα τα μουσεία της πόλης. Δεν ξέρω γενικά αν είστε φαν του σπορ αλλά εγώ προσωπικά τρελαίνομαι να επισκέπτομαι μουσεία όταν πάω σε μια χώρα του εξωτερικού! Αυτή τη φορά επειδή δεν είχα όμως πολύ χρόνο, πήγα μόνο στο Art and History Museum το οποίο δεν είναι από τα πιο προβεβλημένα. Ωστόσο παρά τις δαιδαλώδεις του εγκαταστάσεις, μπορώ να πω ότι overall η επίσκεψη άξιζε τον κόπο.

5. Μύδια αλά Βρυξέλλες, ή αλλιώς moulés-frites

Σ’αυτό το σημείο θα ήθελα λίγο να μιλήσουμε για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των Βρυξελλών. Θα μου πείτε τι να σας πω κι εσάς που έχετε πάει κάποια στιγμή στη Χαλάστρα ή στη Μηχανιώνα λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.. Κι όμως τα μύδια των Βρυξελλών δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν. Εγώ τα δοκίμασα αχνιστά με μια ειδική λευκή σάλτσα. Το καλύτερο όμως της υπόθεσης είναι ότι σερβίρουν μαζί και τηγανητές πατάτες! Ένας ακόμη από τους λόγους που λάτρεψα τις Βρυξέλλες είναι ότι σε όλα σχεδόν τα πιάτα, το συνοδευτικό είναι οι τηγανητές πατάτες! Και να θες να αντισταθείς, όταν γύρω σου όλοι τις τρώνε, είναι πολύ δύσκολο.. Περιττό βέβαια να σας πω ότι όλες σχεδόν οι Βελγίδες είναι απίστευτα κομψές και.. συλφίδες. Άτιμο DNA..

6. Στη Μέκκα της Σοκολάτας

Η βελγική σοκολάτα είναι παγκοσμίως γνωστή για την ανώτερη ποιότητά της. Στις Βρυξέλλες, εκτός από το ότι θα βρείτε μερικές από τις πιο ωραίες και διάσημες σοκολατερί, το πιο συγκλονιστικό είναι η μυρωδιά του κακάο αλλά και της φρέσκιας βάφλας, που αναδύεται στην ατμόσφαιρα. Για να μη μιλήσω και για την τεράστια ποικιλία από σοκολατάκια! Κάθε μπουκιά και μια ξεχωριστή εμπειρία.

7. Ξεχωριστοί όμως είναι και οι περίπατοι που μπορείτε να κάνετε στις Βρυξέλλες. Εντάξει σίγουρα δε συγκρίνεται με το μυστήριο και τη λάμψη που αποπνέει το Παρίσι με το πιο βαρύ και «μπαρόκ» στυλ αλλά εμένα η πιο “ανάλαφρη”αισθητική των Βρυξελλών μου φάνηκε πιο ανθρώπινη και προσιτή. Πολύ όμορφη συνοικία και η Sablon, με την εκπληκτική εκκλησία της Παναγίας αλλά και τα μαγαζάκια και καφέ γύρω γύρω, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζουν από κόσμο και ζωντάνια.

8. Μπορεί το ταξίδι μου να ήταν σύντομο αλλά πρόλαβα ευτυχώς να πάω για περπάτημα σε ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Ευρώπης, που έχω βρεθεί ποτέ.. Το πάρκο λέγεται Bois de la Campre και είναι μια καταπράσινη έκταση αντίθεσης μέσα στο μουντό κατά τ’ άλλα τοπίο των Βρυξελλών. Στο κέντρο ακριβώς του πάρκου, θα βρείτε και τη brasserie Chalet Robinson, χτισμένη απόλυτα μέσα στη φύση, δίπλα από μια λίμνη που διαπερνά το πάρκο.

9. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επειδή βασικά αυτός ήταν και ο κύριος λόγος του ταξιδιού μου- άσχετα που ήμουν τυχερή και μπόρεσα να κάνω και τον τουρίστα με τη σωστή παρέα. Δεν ξέρω αν φταίνε οι καταβολές ή η σύντομη ενασχόληση μου με την πολιτική, πάντως εμένα αυτό το κτίριο αλλά και ο τρόπος που λειτουργούν οι θεσμοί και οι διαδικασίες εκεί μου προκαλούν ένα δέος. Υπάρχει ένας πολιτισμός και ένας εξευγενισμός που δε θυμίζει σε τίποτα το ελληνικό κοινοβούλιο και τον εδώ τρόπο προσέγγισης. Εντάξει θα μου πείτε ότι οι αποφάσεις και το αντικείμενο είναι πολύ διαφορετικά αλλά δεν παύει να με συγκινεί κάτι που λειτουργεί με τόσο δημοκρατικό τρόπο. Κατά τ’ άλλα έχω να σας πω ότι η γειτονιά εκεί γύρω, η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Συνοικία» είναι τόσο άδεια και έρημη μετά το απόγευμα που αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι σε πόλη-φάντασμα.

10. Για το τέλος άφησα τη νύχτα των Βρυξελλών. Είχα ακούσει από πολλούς να λένε ότι η συγκεκριμένη πόλη είναι πολύ ξενέρωτη. Εγώ θέλω να σας πω ότι έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Υπέροχα μέρη για φαγητό και ποτό, ενώ αξίζει να αναφέρω ακόμη ότι από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μόνο το Λονδίνο και το Παρίσι, έχουν περισσότερα αστέρια Michelin από τις Βρυξέλλες! Για τις μπύρες, μιας και η πολύ θεωρείται η πρωτεύουσα της ζυθοποιιας, δεν έχω πολλά να σας πω γιατί δεν είμαι φαν του συγκεκριμένου ποτού. Έμαθα όμως ότι στο Βέλγιο παράγονται πάνω από 2.000 και πλέον διαφορετικές μπίρες! Ξανθές, κόκκινες, μοναστηριακές, λευκές, φρουτώδεις, δυνατές, ελαφριές, θολές, καθαρές, μαύρες, μπορεί κανείς να βρει τα πάντα στην παγκόσμια πρωτεύουσα της μπίρας.

Υ.Γ. Για το τέλος άφησα κι ένα στιλιστικό tip που «έκλεψα» από Βρυξέλλες. Σας είπα ότι η Βελγίδες είναι υπερβολικά κομψές και αδύνατες ε? Ε το trend που είδα εκεί και υιοθέτησα είναι το jean μπουφάν ή total jeans outfit με παλτό από πάνω!

Instagram: Anthi__Salagoudi
Facebook: Anthi Salagoudi
Twitter: @ASalagoudi

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR