counter

Αδυνατίστε με τη βοήθεια των αντιοξειδωτικών!

Αδυνατίστε με τη βοήθεια των αντιοξειδωτικών!
Αδυνατίστε με τη βοήθεια των αντιοξειδωτικών!

Αδυνατίστε με τη βοήθεια των αντιοξειδωτικών!

Η σύνδεση των αντιοξειδωτικών µε τη ρύθµιση του βάρους, πραγµατοποιήθηκε µέσα από την παρατήρηση ότι τα άτοµα που καταναλώνουν άφθονα αντιοξειδωτικά –για παράδειγµα, µέσω του πράσινου τσαγιού– τείνουν να έχουν χαµηλότερο σωµατικό βάρος. Τα αποτελέσµατα της ευρύτερης έρευνας για την επίδραση των αντιοξειδωτικών στα λιπώδη κύτταρα υποδεικνύουν ότι παρεµποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα.  

 

Οι προτεινόµενοι µηχανισµοί που παρουσιάζονται περιλαµβάνουν κατά πρώτο λόγο τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, της ικανότητας δηλαδή της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσµατικά τον µεταβολισµό των υδατανθράκων και ιδιαίτερα της γλυκόζης. Επιπρόσθετοι µηχανισµοί αφορούν την παρεµπόδιση της λιπογένεσης και τη ρύθµιση των ενζύµων και των ορµονών που εµπλέκονται στη σύνθεση και στον µεταβολισµό των λιπιδίων, στη µείωση του οξειδωτικού στρες των παχύσαρκων ατόµων, αλλά και στον περιορισµό της φλεγµονής, η οποία εµφανίζεται ιδιαίτερα αυξηµένη στους παχύσαρκους, µε δεδοµένη την αντιφλεγµονώδη δράση που παρουσιάζουν ορισµένες αντιοξειδωτικές ενώσεις (π.χ., ρεσβερατρόλη, ολευροπαΐνη κ.λπ.). 

 

 

Πόσες μονάδες αντιοξειδωτικών χρειάζεστε καθημερινά;

 

Η διατροφή σε φυσιολογικές καταστάσεις, βάσει παλαιότερης σύστασης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (U.S.D.A.), θα πρέπει να περιέχει καθηµερινά 3.000-5.000 µονάδες ORAC. Βάσει ειδικών µεθόδων µπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς οι ανάγκες του οργανισµού σε µονάδες ORAC, οι οποίες και θα πρέπει να εξασφαλίζονται από τρόφιµα ανώτατης βιολογικής αξίας.

 

Πυραμίδα αντιοξειδωτικών

 

Η κατάταξη των τροφίµων γίνεται από τη χαµηλότερη (βάση) προς την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα (κορυφή), ενώ οι µονάδες ORAC αναφέρονται ανά 100 γραµµ. τροφίµου.

 

 

  • Επιπεδο 1 - βάση πυραµίδας (1.000-3.000 ORAC): ακτινίδια, αβοκάντο, αχλάδια, δηµητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, κάσιους, κρεµµύδι, λάχανο, µαρούλι, µήλα, µπρόκολο, πατάτες, πορτοκάλια, µανταρίνια, ροδάκινα, ρόδι χυµός, ρόκα, σπανάκι, σταφύλια, πράσινο & µαύρο τσάι, ψωµί & ζυµαρικά ολικής άλεσης. 

 

  • Επιπεδο 2 (3.000-6.000 ORAC): αµύγδαλα, άνηθος, βασιλικός, βατόµουρα, βερίκοκα, κεράσια, κρασί κόκκινο, λεµόνι, αποξηραµένα ροδάκινα, σκόρδο, σταφίδες (φρέσκες & αποξηραµένες), ωµά σύκα. 

 

  • Επιπεδο 3 (6.000-9.000 ORAC): δαµάσκηνα (αποξηραµένα & φρέσκα), αποξηραµένα µήλα, φασόλια, φακές, φασολάκια πράσινα. 

 

  • Επιπεδο 4 - κορυφή πυραµίδας (> 9.000 ORAC): αγκινάρες, καρύδια, φουντούκια, µυρωδικά, ακατέργαστο ρύζι, µαύρη σοκολάτα.

 

 

 

Του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.

 

Ανακαλύψτε υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού MY tv logoπου κυκλοφορεί στα περίπτερα.

MY TV 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR