counter

Μήλο ή μπανάνα; Ποιο από τα δύο να διαλέξουμε;

Μήλο ή μπανάνα; Ποιο από τα δύο να διαλέξουμε;
Μήλο ή μπανάνα; Ποιο από τα δύο να διαλέξουμε;

Μήλο ή μπανάνα; Ποιο από τα δύο να διαλέξουμε;

Το μήλο και η μπανάνα, είναι δύο από τα πιο αγαπημένα γλυκά φρούτα που συχνά μας βάζουν να διαλέξουμε ανάμεσά τους. Υπάρχει λόγος να προτιμάμε ένα από τα δύο; 

 

ΜΗΛΟ

  •  Ενέργεια: 46 Kcal/ 100 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 11,9 γρ./ 100 γρ.
  • Νερό: 84,3 γρ. / 100 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 2 γρ. / 100 γρ.
  • Βιταμίνη C: 3 mg/ 100 γρ.
  • Na: 2 mg/ 100 γρ.
  • Κάλιο: 120 mg/ 100 γρ.
  • Ασβέστιο: 4 mg/ 100 γρ.
  • Μαγνήσιο: 5 mg/ 100 γρ.
  • Φώσφορος: 8 mg/ 100 γρ.

 

- Η σχετικά χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος. 

- Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα. Επίσης συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της δυσκοιλιότητας και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

- Οι διαλυτές φυτικές ίνες του μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων ασκώντας προστατευτική δράση στην υγεία της καρδιάς. 

- Είναι ασφαλής επιλογή για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες. 

- Τα μήλα είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες η κατανάλωση των οποίων βοηθά σημαντικά στην πρόληψη νοσημάτων όπως ο καρκίνος. 

- Είναι καλή επιλογή για άτομα με καρδιοπάθειες και διαβήτη καθώς η καθημερινή κατανάλωση 1-2 μήλων με τη φλούδα μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

 

ΜΠΑΝΑΝΑ 

  • Ενέργεια: 79 Kcal/ 100 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 19,2 gr/ 100 γρ.
  • Νερό: 70,7 gr/ 100 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 3,4 gr/ 100 γρ.
  • Βιταμίνη C: 10 mg/ 100 γρ.
  • Na: 1 mg / 100 γρ.
  • Κάλιο: 350 mg/ 100 γρ.
  • Ασβέστιο: 7 mg/ 100 γρ.
  • Μαγνήσιο: 42 mg/ 100 γρ.
  • Φώσφορος: 28 mg/ 100 γρ.

 

- Ανεβάζει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

- Χωνεύεται εύκολα & η κατανάλωσή της ενδείκνυται για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι τους. Η συμβολή της στην καλή γαστρεντερική λειτουργία είναι σημαντική. 

- Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D και είναι εξαιρετική πηγή πολλών ακόμα θρεπτικών συστατικών. Το κάλιο που περιέχει και τα σάκχαρα από τα οποία αποτελείται δηλαδή (φρουκτόζη, γλυκόζη και σουκρόζη) την καθιστούν πολύτιμη για την άμυνα του οργανισμού καθώς και πολύ καλή πηγή ενέργειας. 

- Η κατανάλωσή της ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση. 

- Βοηθάει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των κραμπών. 

- Είναι προτιμότερη έπειτα από σωματική δραστηριότητα ή όταν επιθυμούμε κάτι γλυκό. Ενδείκνυται ειδικά για αθλητές, σκληρά εργαζόμενους και υπερτασικά άτομα που έχουν αυξημένες ανάγκες σε κάλιο.

  

 

Της Βιργινίας Παπαεμμανουήλ, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, BSc Επιστημονικής Υπεύθυνης ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη, Ιδρυτικού Μέλους Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR