counter

5+1 ασπίδες υγείας για τα παιδιά μας!

5+1 ασπίδες υγείας για τα παιδιά μας!
5+1 ασπίδες υγείας για τα παιδιά μας!

paidi

1.

Επιμένετε σε φρούτα και λαχανικά

Είναι πλούσια σε βιταμίνες που βοηθούν την άμυνα του οργανισμού. Ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, που είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και συντελεί στην πιο γρήγορη ανάρρωση, είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα βατόμουρα, οι φράουλες. Ιδανικά, το παιδί πρέπει να τρώει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε περίπου ένα μέτριο φρούτο (π.χ. αχλάδι), δύο μικρά (π.χ. βερίκοκα) ή μία χούφτα (π.χ. σταφύλι).

  

2.

Ενθαρρύνετε την άσκηση

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η γυμναστική μπορεί να ενισχύσει τη φυσική αντοχή σε παιδιά και ενήλικες και επομένως και την άμυνα απέναντι σε ασθένειες. Αρκεί το πρόγραμμα άσκησης να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του και να μην είναι εξαντλητικό. Η γυμναστική τονώνει τις οργανικές λειτουργίες όπως το κυκλοφοριακό, ενισχύοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που με τη σειρά τους μάχονται ενάντια στα μικρόβια. Επίσης, με τη γυμναστική το οξυγόνο «ταξιδεύει» στους μύες φτάνοντας τελικά μέχρι τα κύτταρα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά με άσθμα γιατί συντελεί στη διαστολή των βρόγχων, διευκολύνοντας έτσι την αναπνευστική λειτουργία.

  

3.

Καλός αερισμός

Όλοι οι χώροι του σπιτιού είναι σημαντικό να αερίζονται καθημερινά ακόμα και τις πιο κρύες μέρες. Αν έχετε μωρό φροντίστε να το μεταφέρετε σε άλλο δωμάτιο όση ώρα θα αφήσετε ανοικτά τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας. Αν το παιδί πάσχει από άσθμα ή αλλεργίες είναι προτιμότερο να ανοίγετε πριν από τις δέκα το πρωί, γιατί τότε είναι πιο χαμηλά τα επίπεδα αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα.

 

 4.

Ανανεώστε την οδοντόβουρτσα

Αν το παιδί αρρωστήσει φροντίστε να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσα με καινούρια. Παρόλο που ένα παιδί δεν μπορεί να περάσει την ίδια ίωση δύο φορές, ο ιός μπορεί να μεταπηδήσει από τη μία οδοντόβουρτσα στην άλλη με αποτέλεσμα να κολλήσουν κι άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτά προκύπτουν από έρευνα της Academy of General Dentistry στις Η.Π.Α. οι επικεφαλής της οποίας επισημαίνουν ότι αν η λοίμωξη οφείλεται σε βακτηρίδιο (όπως για παράδειγμα ο στρεπτόκοκκος) το παιδί μπορεί να ξανακολλήσει από την οδοντόβουρτσα παρουσιάζοντας υποτροπή. Συμπέρασμα: σε κάθε περίπτωση, πετάξτε την και αντικαταστήστε την με νέα.

 

 5.

Συχνό πλύσιμο των χεριών

Ο Νo 1 κανόνας για την προστασία από ιούς και μικρόβια είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Αρκεί να μάθετε στα παιδιά να πλένουν πάντα τα χέρια τους:

  • Όταν επιστρέφουν από κάθε έξοδο.
  • Πριν και μετά από κάθε γεύμα.
  • Πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Όταν πιάνουν ζώα ακόμα και κατοικίδια.
  • Όταν πιάνουν χρήματα.
  • Όταν φυσούν τη μύτη τους.

 

Extra tip: Για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να υιοθετήσουν αυτή την καλή συνήθεια, αφήστε τα να επιλέξουν τα δικά τους σαπούνια, σαπουνοθήκες, πετσέτες με σχέδια, χρώματα ή αρώματα της αρεσκείας τους, έτσι ώστε να συνδέουν τη ρουτίνα του πλυσίματος των χεριών με κάτι ευχάριστο.

  

6.

Φάρμακα με μέτρο

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων όπως ο ερεθισμένος λαιμός, η μύτη που τρέχει και ο βήχας, συνήθως υποχωρούν μόνα τους μετά από μερικές μέρες χωρίς να χρειάζεται το παιδί να πάρει αντιβίωση. Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα μόνο στην περίπτωση μικροβιακής λοίμωξης όμως η πλειονότητα των παιδικών ασθενειών του χειμώνα προέρχεται από ιώσεις. Η αλόγιστη –και στη συγκεκριμένη περίπτωση περιττή– χρήση αντιβιοτικών εξασθενεί το ανοσοποιητικό και σαμποτάρει τις φυσικές άμυνες του παιδιού, ενώ πολλά μικρόβια γίνονται περισσότερο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να μην καταπολεμούνται με συμβατικές θεραπείες.

 

 

Με τη συνεργασία του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΖΑΝΗ, Διδάκτορος Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Ρώμης - Παιδιάτρου Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR