counter

5 «αόρατες» παγίδες κρύβονται στο σπίτι μας…!

5 «αόρατες» παγίδες κρύβονται στο σπίτι μας…!
5 «αόρατες» παγίδες κρύβονται στο σπίτι μας…!

Καλύψαμε τις πρίζες, βάλαμε προστατευτικά στις γωνίες των επίπλων, ανεβάσαμε όλα τα φάρμακα στο πιο ψηλό ράφι του σπιτιού και κλειδώσαμε ερμητικά τα απορρυπαντικά στα ντουλάπια μας. Τώρα, τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή από ποτέ! Κι όμως, η παιδική περιέργεια μπορεί να μετατρέψει κάποια «αθώα» αντικείμενα σε επικίνδυνες παγίδες απειλητικές για την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των μικρών μας! Δε μένει παρά να τα εντοπίσουμε και να λάβουμε τα μέτρα μας προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. 

 

Καλλυντικά:

Πούδρες, κραγιόν, lip gloss, βερνίκια νυχιών… Όλα είναι πιθανόν να καταλήξουν πρώτα στα χεράκια και στη συνέχεια στο στοματάκι των μικρών μας.

Η λύση: Τοποθετούμε τα καλλυντικά μας σε ένα συρτάρι ψηλό ή με κλειδαριά ούτως ώστε τα παιδιά να μην έχουν  πρόσβαση σε αυτά και προσπαθούμε να μην αφήνουμε το νεσεσέρ μας εκτεθειμένο στα ματάκια και… τα περίεργα χεράκια τους.

 

Τσάντες και πορτοφολάκια:

Οποιαδήποτε τσάντα, είτε η δική μας, είτε εκείνη της φίλης μας ή της γιαγιάς, αποτελεί έναν μικρό (ή… μεγαλύτερο) θησαυρό προς εξερεύνηση. Μέσα της κρύβονται αμέτρητα διαφορετικά αντικείμενα ακίνδυνα για εμάς, αλλά εν δυνάμει επικίνδυνα για τα μικρά μας. Κέρματα, καλλυντικά, τσιγάρα, αναπτήρες, τσίχλες είναι μόνο κάποια από αυτά…

Η λύση: Δεν αφήνουμε ποτέ την τσάντα μας σε κοινή θέα και δεν παραλείπουμε να παροτρύνουμε και τους καλεσμένους μας να κάνουν το ίδιο ιδίως όταν βρίσκονται κοντά τα παιδιά μας.

 

«Λαχταριστά» διακοσμητικά:

Αναφερόμαστε στα αντικείμενα εκείνα που δανείζονται τη μορφή φρούτων, φαγητών και γλυκισμάτων. Αυτά, μπορεί να είναι απλά ξύλινα ή πήλινα διακοσμητικά, κεράκια, κ.ό.κ. Η όψη τους, πολλές φορές ακόμα και το άρωμά τους, μπορεί να ξεγελάσει τα μικρά μας και να τα σπρώξει να τους ρίξουν μια δαγκωνιά…

Η λύση: Μπορεί τα συγκεκριμένα διακοσμητικά, τα κεράκια και τα ποτ-πουρί να είναι υπέροχα, καλό θα ήταν όμως να τα αποφύγουμε έως ότου τα μικρά μας να είναι σε θέση να καταλάβουν ότι αυτά είναι μόνο για να τα κοιτάμε και όχι για να τα… δοκιμάζουμε!

 

Παντός είδους μαγνητάκια:

Ως επί τω πλείστον αναφερόμαστε στα μαγνητάκια ψυγείου, αλλά και σε εκείνα τα μικροσκοπικά πολύχρωμα μαγητάκια που έχουμε στα σιδερένια πινακάκια σημειώσεων, λογαριασμών και άλλων χαρτιών τα οποία δεν θέλουμε με τίποτα να χάσουμε… Αν όντως είμαστε συλλέκτες μαγνητών ή χρησιμοποιούμε έναν τέτοιου είδους πίνακα ανακοινώσεων, τότε καλό θα ήταν να φροντίσουμε να μην πέσουν οι μαγνήτες στα χεράκια των παιδιών μας. 

Η λύση: Προσέχουμε τα μαγνητάκια να είναι πάντα τοποθετημένα όσο το δυνατό ψηλότερα στο ψυγείο και ο πίνακας κρεμασμένος όσο το δυνατό πιο ψηλά στον τοίχο μας!

 

Καλαθάκια απορριμμάτων:

Κι όμως, το καλαθάκι των αχρήστων μπορεί κάποια στιγμή να κινήσει τον ενδιαφέρον των μικρών μας τα οποία δεν θα διστάσουν –ούτε θα σιχαθούν!– να χώσουν μέσα τα χεράκια τους και να ψαρέψουν «σκουπιδάκια» γεμάτα βακτήρια, μικρόβια και, φυσικά, επικίνδυνα αντικείμενα!

Η λύση: Σίγουρα δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε τα σκουπίδια μας «κάπου ψηλά», ούτε να πάρουμε σκουπιδοτενεκέ με… κλειδαριά. Μπορούμε, όμως, να βάλουμε το καλαθάκι μας μέσα σε ένα ντουλάπι, π.χ. κάτω ή δίπλα από τον νεροχύτη της κουζίνας μας. Αν δεν υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα, τότε, φροντίζουμε να μάθουμε στα παιδιά από νωρίς ότι δεν κάνει να αγγίζουν ποτέ το περιεχόμενο του συγκεκριμένου καλαθιού!

 

Επίσης, κάποιοι επιπλέον «αόρατοι κίνδυνοι» τους οποίους θα πρέπει να προσέξουμε είναι οι εξής:

 

  • Τα εκτεθειμένα τσιγάρα στο τραπεζάκι (όχι τόσο τα αποτσίγαρα) και τα φάρμακα: και τα δύο αποτελούν τη συχνότερη αιτία πλύσεων στομάχου των παιδιών και παραμονής τους στο νοσοκομείο για 1-2 μέρες.

 

  • Η στράτα: Η συχνότερη αιτία σοβαρών ατυχημάτων. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα υπό την άμεση επίβλεψη ενηλίκου.

 

  • Οι ξηροί καρποί: μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και πνιγμό.

 

  • Τα κέρματα και τα μικρά αποσπώμενα αντικείμενα από παιχνίδια: μπορεί να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν πνιγμό. 

  

Extra tip: Η κουζίνα μπορεί να κρύβει περισσότερες παγίδες από αυτές που φαντάζεστε… Τα σφουγγαράκια, αλλά και τα vetex μπορεί να καταλήξουν στο στοματάκι του μικρού μας. Οι κίνδυνοι; Δύο! Πρώτον μπορεί να είναι ποτισμένα με απορρυπαντικά, καθαριστικά, κ.λπ. και δεύτερον δεν είναι δύσκολο το παιδί να προσπαθήσει –και να καταφέρει– να κόψει με τα δόντια του ένα κομματάκι κινδυνεύοντας έτσι να πνιγεί.   

  

* Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία του Παναγιώτη Κούτσου, Συντονιστή / Διευθυντή Παιδιάτρων της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR