counter

"Σκληρό παζάρι" στη Σύνοδο Κορυφής

"Σκληρό παζάρι" στη Σύνοδο Κορυφής
"Σκληρό παζάρι" στη Σύνοδο Κορυφής

Άνγκελα Μέρκελ

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε με  καθυστέρηση περίπου πέντε ωρών το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, καθώς η διαπραγμάτευση για τα ευρωπαϊκά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, φαίνεται ότι εξελίσσεται σε πολύ δύσκολη υπόθεση, μετά και το ναυάγιο  στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

 Η Σύνοδος Κορυφής, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να ξεκινήσει το  απόγευμα της Πέμπτης, άρχισε τελικά μετά τις 21:30 το βράδυ, ενώ  προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και μπαράζ διαβουλεύσεων ανάμεσα σε  ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και αυτές του Νότου.

Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Άγκελα  Μέρκελ, ενώ είχε επαφές και με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους, προσπαθώντας να βρει κοινό έδαφος με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Αφού  όμως κατέστη σαφές ότι οι διαφορές παραμένουν, επέλεξε να μην  παρουσιάσει καμία πρόταση στους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, τουλάχιστον κατά την έναρξη της Συνόδου.

«Δεν ξέρω αν θα υπάρξει συμφωνία, υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση μεταξύ των προτάσεων», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. «Σε ό,τι αφορά τη  Γερμανία μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για να υλοποιηθεί μια  τέτοια συμφωνία, γιατί είναι πολύ σημαντικό σε καιρούς οικονομικής  αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας να έχουμε ένα σχέδιο», πρόσθεσε.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που ξοδεύουμε, αλλά να δείχνουμε  και αλληλεγγύη μεταξύ των καθαρών συνεισφερόντων και αυτών που  λαμβάνουν», υπογράμμισε η κα. Μέρκελ.Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στις συζητήσεις επισήμανε ότι οι πιέσεις για εξοικονόμηση  δεν πρέπει να επιτρέψουν να αποσταθεροποιηθεί η ευρωπαϊκή οικονομική  ανάκαμψη και πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί έως «ένα συγκεκριμένο  σημείο». 

«Είμαι εδώ για να πετύχω μια συμφωνία, με την προϋπόθεση ότι  αυτή είναι εφικτή. Αν υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι λογικοί, τότε θα  προσπαθήσω να τους λογικέψω, αλλά μέχρι ενός σημείου», δήλωσε ο Ολάντ.Με τη γνωστή σκληρή στάση του προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάνοντας σαφές πως δεν θα υπάρξει συμφωνία αν η πρόταση δεν  περιλαμβάνει μία ικανοποιητική μείωση του προϋπολογισμού.

 «Η Ευρωπαϊκή  Ένωση δεν μπορεί να μείνει απρόσβλητη από τις πιέσεις που είχαμε για την μείωση των δαπανών», τόνισε ο Καμερον. «Όταν ήμασταν πάλι εδώ τον  Νοέμβριο, οι αριθμοί που προτάθηκαν ήταν πολύ υψηλοί. Χρειάζεται να  μειωθούν και αν αυτό δεν συμβεί δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR