counter

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης

Νόμπελ Ειρήνης

Με μια κίνηση που ξάφνιασε πολλούς, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ τίμησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Νόμπελ Ειρήνης. «Η ΕΕ και οι προκάτοχοί της συμβάλλουν εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη», δήλωσε στο 'Οσλο ο άκρως φιλοευρωπαίος πρόεδρος της  Επιτροπής, Θόρνμπγιορν Γιάγκλαντ, ο οποίος είναι και Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Ευρώπη να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει όσα έχει επιτύχει και να προχωρήσει προς τα εμπρός», τόνισε ο Γιάγκλαντ υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ταυτόχρονα μια υπενθύμιση για το τι μπορεί να χαθεί «εάν η ΕΕ καταρρεύσει».   «Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και κοινωνικές ταραχές», παραδέχθηκε ο Γιάγκλαντ. Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ εστιάζει σ΄αυτό που θεωρεί ως το πιο σημαντικό επίτευγμα της ΕΕ: τον επιτυχημένο αγώνα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η ΕΕ κατάφερε να μετατρέψει την Ευρώπη «από μια ήπειρο πολέμου σε ήπειρο ειρήνης».

Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσουν στην είδηση για το βραβείο Νόμπελ στην ευρωζώνη, η οποία πλήττεται από την κρίση χρέους, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία, ο Γιάγκλαντ δήλωσε: «Έχω διαπιστώσει ότι μια μεγάλη, μεγάλη πλειοψηφία στις χώρες αυτές είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ».

«Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι αυτή η ένωση για τους Ευρωπαίους λόγω του ιστορικού παρελθόντος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, ο οποίος τόνισε ότι είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα έλθει στο Όσλο για να παραλάβει το βραβείο τον Δεκέμβριο.  

Παραδόξως, η Νορβηγία, η οποία απονέμει το βραβείο Νόμπελ, δεν είναι μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ κέρδισε το βραβείο ανάμεσα σε 231 υποψηφίους μεταξύ των οποίων ρώσοι διαφωνούντες και θρησκευτικοί ηγέτες που αγωνίζονται για τη συμφιλίωση Μουσουλμάνων-Χριστιανών. Η βράβευση της ΕΕ θεωρείται πάντως έκπληξη δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Πολλοί Νορβηγοί αντιτίθενται σφόδρα στην ένταξη στην ΕΕ την οποία βλέπουν ως απειλή για την κυριαρχία των χωρών. «Το βρίσκω εντελώς παράλογο», δήλωσε ο ηγέτης της νορβηγικής οργάνωσης που υπεραμύνεται της μη ένταξης στην ΕΕ, Χέμινγκ Ολάουσεν.

«Στη Λατινική Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου θα το δουν εντελώς διαφορετικά απ' ό,τι στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ είναι μια εμπορική ένωση που συμβάλλει στο να παραμένουν πολλές χώρες στη φτώχεια», τόνισε. Η Νορβηγία έχει ψηφίσει δυο φορές «όχι» για την ένταξη στην ΕΕ, το 1972 και το 1994. Η πενταμελής Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ορίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας. Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι «μια μεγάλη τιμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους 500 εκατομμύρια πολίτες της», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, χαιρέτισε τη βράβευση της ΕΕ, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τον «πόλεμο και τους διχασμούς», όπως δήλωσε. «Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πόλεμο και τους διχασμούς για να σχηματίσουν από κοινού μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας», τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτηρίζοντας τη Ευρώπη ως «το μεγαλύτερο ειρηνοποιό στην ιστορία».

«Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που οι προσπάθειες της ΕΕ για τη διατήρηση της ειρήνης ανταμείβονται», είπε στους δημοσιογράφους από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, μόλις η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε το βραβείο. «Η Ευρώπη πέρασε από δύο εμφυλίους πολέμους στον 20ό αιώνα και εδραίωσε την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ειρηνοποιός στην ιστορία», επισήμανε.  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε «βαθειά συγκινημένος για την τιμή αυτή προς την ΕΕ».

«Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει συμφιλίωση. Μπορεί να αποτελέσει έμπνευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μοναδικό σχέδιο ενοποίησης που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη και το μίσος με την αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς. Η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί ένα ισχυρό «ηθικό και πολιτικό μήνυμα» που  θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές  χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν, δήλωσε συγκινημένος ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέγας ευρωπαϊστής Ζακ Ντελόρ.

«Μήνυμα ηθικό στο μέτρο που χαιρετίζονται οι χώρες που,  εγκαταλείποντας τη στάση του χθες, έκαναν μεταξύ τους ειρήνη. Και μήνυμα πολιτικό τη στιγμή που υπάρχουν πολλές επικρίσεις, πολλές στατιστικές και πολλές προβλέψεις αρνητικές για την Ευρώπη», προσθέτοντας πως θεωρεί ότι «όλοι οι αρχηγοί των κρατών και  των πληθυσμών θα θεωρήσουν το βραβείο ως ενθάρρυνση». «Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν πολύ δύσκολες», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη προχωρεί παρά τις κρίσεις. Δεν είναι ένα μακρύ και ήρεμο ποτάμι, αλλά εδραιώνεται», δήλωσε ο Ζακ Ντελόρ. «Εγώ έχω πλέον αποτραβηχτεί, αλλά είχα προειδοποιήσει ότι αν δεν ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ τους, η Οικονομική και Νομισματική Ενωση δεν θα κρατήσει. Το βραβείο αυτό δείχνει ότι οι αξίες της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο!», κατέληξε. 

Το βραβείο που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 1,2 εκατομμυρίου δολαρίων θα απονεμηθεί στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR