counter

Τους δίνουμε το «κάτι» παραπάνω στο διάβασμα ανάλογα με την ηλικία τους!

Τους δίνουμε το «κάτι» παραπάνω στο διάβασμα ανάλογα με την ηλικία τους!
Τους δίνουμε το «κάτι» παραπάνω στο διάβασμα ανάλογα με την ηλικία τους!

Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές «δυνατότητες» όσον αφορά το κομμάτι της μελέτης και της μάθησης. Κατ’ επέκταση, ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε την όρεξη των παιδιών για μελέτη εξασφαλίζοντάς τους «κάτι παραπάνω» πέρα από την αμέριστη συμπαράστασή μας,  μπορεί σε κάθε ηλικία να διαφέρει.

Για παιδιά έως 6 ετών…

Μπορεί η έννοια της λέξης «μελέτη» να συμβαδίζει περισσότερο με το «σχολείο» παρά με το «νηπιαγωγείο». Πόσο εύκολο όμως είναι για το μικρό μας, όταν ξαφνικά, στην ηλικία των 6 ετών, του ζητάμε να καθίσει να διαβάσει; Μέσα από την καθημερινότητά μας, υπάρχει τρόπος να το «φέρουμε σε επαφή» με τα γράμματα,  τον προφορικό λόγο, τη γραφή και τη σκέψη πράγμα το οποίο αργότερα θα διευκολύνει στην προσαρμογή του στα σχολικά του «καθήκοντα».

  • Γνωρίζουμε παρέα τους αριθμούς και τα γράμματα του αλφάβητου με τη βοήθεια παιχνιδιών, ειδικά σχεδιασμένων βιβλίων και εικόνων (π.χ. μια εικόνα με ένα Άλογο για το γράμμα Α, μια Βρύση για το γράμμα Β, μια γατούλα για το γράμμα Γ κ.ο.κ).
  • Το βοηθάμε να εξοικειωθεί με κείμενα και λέξεις διαβάζοντάς του παραμύθια. Μάλιστα φροντίζουμε να «υπογραμμίζουμε» με το δάκτυλό μας την κάθε λέξη που διαβάζουμε.
  • Ενεργοποιούμε τη φαντασία και τη σκέψη του και το βοηθάμε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο και να εξασκήσει τον προφορικό του λόγο «συνθέτοντας» πρωτότυπες ιστορίες.
  • Το ενθαρρύνουμε να γράψει τα πρώτα του γράμματα αντιγράφοντας τις λέξεις που του γράφουμε σε ένα πινακάκι.

Για παιδιά από 6 έως 8 ετών…

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν πως το αν θα γίνει ένα παιδί «καλός μαθητής» εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ένας από τους βασικότερους είναι το να συνειδητοποιήσει πως το διάβασμα είναι κάτι που αφορά το ίδιο το παιδί και όχι τους γονείς του. Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να γίνει στο γυμνάσιο, αλλά από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού. Βέβαια, πάντα υπάρχει τρόπος να «διευκολύνουμε» τη διαδικασία τόσο της μελέτης, όσο και της μάθησης.

  • Κλείνουμε τη τηλεόραση! Το παιδί μας μπορεί να βλέπει τηλεόραση πριν ή μετά το διάβασμα, αλλά όχι ταυτόχρονα γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δυσκολευτεί να συγκεντρωθεί.
  • Ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη του με βιβλία ποικίλης θεματολογίας από απλά παραμύθια και λογοτεχνικά έργα για παιδιά μέχρι… οδηγούς για πειράματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους.
  • Εμπλουτίζουμε το δωμάτιό τους με «έξυπνα» παιχνίδια και αντικείμενα π.χ. με μια υδρόγειο σφαίρα, με ένα παζλ που να απεικονίζει τον κόσμο, με απλά παιχνίδια γνώσεων, χάρτες με τα ζώα που ζουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, κλπ.

Για παιδιά από 8 ετών και πάνω…

Καθώς το μικρό μας μεγαλώνει, μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις, τόσο οι δικές του, όσο και των δασκάλων του…

  • Του παρέχουμε τη δυνατότητα της on line πληροφόρησης. Το διαδίκτυο θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι στη σχολική, πανεπιστημιακή και… εργασιακή του σταδιοδρομία. Γιατί λοιπόν να μην το μάθει τώρα, με τη δική μας βοήθεια και κάτω από τη δική μας επίβλεψη;
  • Αν υπάρχουν μικρότερα παιδιά στην οικογένεια, παροτρύνουμε το παιδί να τους διαβάζει παραμύθια και ιστορίες.
  • Επισκεπτόμαστε παρέα μια βιβλιοθήκη κανονική ή διαδικτυακή και κάνουμε μια συνδρομή. Έτσι θα μπορεί να δανείζεται υλικό (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες) όποτε εκείνο θέλει. 
  • Το ενθαρρύνουμε να μελετήσει παρέα με κάποιο συμμαθητή του εφόσον το θέλει. Δεν παραλείπουμε βέβαια (με διακριτικό τρόπο) να σιγουρευτούμε ότι όντως διαβάζουν και δεν χαζολογούν (τουλάχιστον τον περισσότερο χρόνο)…

ΕΠΙΣΗΣ, μια βόλτα στο πάρκο, μια επίσκεψη σε ένα μουσείο της πόλης μας ή σε ένα χώρο διαδραστικής μάθησης, ένα ντοκιμαντέρ στη τηλεόραση, μια θεατρική παράσταση ή μια καλή ταινία στον κινηματογράφο μπορούν να λειτουργήσουν ως ερεθίσματα για την απόκτηση ακόμα περισσότερων γνώσεων και για πιο εποικοδομητική μελέτη.

 

* Με τη συνεργασία της παιδαγωγού Σοφίας Προδρόμου

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR