counter

Τα “λάθη” της γιαγιάς: Δείτε πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Τα “λάθη” της γιαγιάς: Δείτε πώς θα τα αντιμετωπίσετε
Τα “λάθη” της γιαγιάς: Δείτε πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Είναι αξιαγάπητες και απαραίτητες… Κάποιες φορές όμως καταφέρνουν να μας βγάλουν λίγο από τα νερά μας όταν τις ακούμε να επικαλούνται τα γιατροσόφια τους, τον μπαμπούλα ή το κακό μάτι όταν τους μιλάμε ή μιλάνε στο μικρό μας. Έφτασε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τις… δεισιδαιμονίες τους και να τις βοηθήσουμε να δουν τα πράγματα λίγο πιο χαλαρά ή… πιο σοβαρά – ανάλογα με την περίπτωση που αντιμετωπίζουμε.

Γιαγιά: Ο καλύτερος γιατρός!
Το μωρό έχει πυρετό; Τότε Βγάζει δόντια. Κλαίει απαρηγόρητο; Είναι ματιασμένο! Πονάει η κοιλίτσα του; Δεν είναι τίποτα. Τριψ’ τη με λίγο ζεστό λαδάκι και θα περάσει… Τα γιατροσόφια της γιαγιάς έχουν αντέξει στο χρόνο και τώρα χτυπούν και τη δική σου πόρτα; Μην κάνεις πως δεν ακούς. Άνοιξε και ζήτησέ τους απλά να μείνουν εκεί απ’ όπου ήρθαν: Στο χρονοντούλαπο!
Αν –χτύπα ξύλο!– το μικρό σου αρρωστήσει, σημείωσε σε ένα μπλοκάκι όλα όσα θα πρέπει να έχει υπόψη της η γιαγιά. Τα τηλέφωνά σου (τα οποία ήδη γνωρίζει!), το τηλέφωνο του γιατρού και των νοσοκομείων, τα φάρμακα και τις δοσολογίες τους, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξει όσον αφορά τη διατροφή του.
Μη τη αποπαίρνεις. Άκου τη συμβουλή της και αν σου φαίνεται καλή, απλά επιβεβαίωσέ τη με τον παιδίατρο πριν την ακολουθήσεις. Όπως και να το κάνουμε τα παλιά τα χρόνια αλλιώς μεγαλώνανε τα παιδιά. Κάποιες από αυτές τις συμβουλές όντως μπορούν να «πιάσουν τόπο».

• Προλήψεις που πέφτουν βροχή…
Μην αφήνεις τα ρούχα του μωρού απλωμένα το βράδυ! Θα τα δει η νύχτα και δεν κάνει! Επίσης, μη του κόψεις τα νύχια Παρασκευή και ποτέ μη το λούσεις την Κυριακή! Αυτές –και πολλές άλλες!– είναι κάποιες από τις προλήψεις των γιαγιάδων, τις οποίες όταν τις ακούς μέσα στον πανικό σου, σου έρχεται να βάλεις τα γέλια και τα κλάματα μαζί. Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτές τις πεποιθήσεις οι οποίες έχουν ριζώσει τόσο βαθειά στο μυαλό της;
Προσπάθησε να καταλάβεις πως η γιαγιά μεγάλωσε με αυτές και πλέον είναι δύσκολο να αλλάξει. Άφησέ τη, λοιπόν, να σου τις πει χωρίς να την αποπάρεις… Έτσι, θα έχεις και μια εικόνα για το τι πίστευαν οι άνθρωποι τα παλιά τα χρόνια – όπως και να το κάνουμε, ένα ενδιαφέρον το έχει!
Προσπάθησε με ήρεμο, απλό και κατανοητό τρόπο να της εξηγήσεις πως τα ήθελες να ακολουθεί τις δικές σου συμβουλές όσον αφορά το μωρό (ή το παιδί) μιας και τα πράγματα είναι λίγο πιο διαφορετικά απ’ ότι ήταν κάποια χρόνια πριν. Άλλωστε, κι εκείνη θέλει το καλύτερο τόσο για τα παιδιά της, όσο και για τα παιδιά των παιδιών της (που είναι δυο φορές παιδιά της!).

Διαβάστε επίσης: Γιαγιά και παππούς: Δείτε πού τα καταφέρνουν καλύτερα από εσάς με το παιδί σας!

Γιαγιά με το εγγονάκι της κοιτάζουν τον υπολογιστή

• Μάχη με τη τελευταία μπουκιά…
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο άγχος για τις γιαγιάδες από αυτό του «άσπρου πιάτου»! Το αν έφαγε το μικρό μας όλο του το φαγητό, θαρρείς πως είναι η μόνιμη έννοια τους! Άσε πια αυτή την «τελευταία μπουκιά»… Ναι, ναι, αυτή τη σούπερ μπουκιά που κρύβει μέσα της όοολη τη δύναμη του παιδιού. Έτσι και δεν τη φάει, δε σηκώνεται κανείς από το τραπέζι!
Βοήθησε τη γιαγιά να καταλάβει πως δεν έγινε κάτι αν το παιδί δε φάει όλο του το φαγητό. Μόλις χορτάσει, θα σταματήσει και όταν πεινάσει θα φάει. Από τη στιγμή που η ανάπτυξή του [προχωράει με φυσιολογικούς ρυθμούς δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα!
Τέλος, βάλε φρένο στα γλυκά, ζήτησέ της να μην «τάζει πράγματα» στο παιδί προκειμένου να αδειάσει το πιάτο του και βάλε τα δυνατά σου για να απομυθοποιήσεις… αυτή την «τελευταία μπουκιά»!

• Κολλητή με τον… μπαμπούλα!
Και μάλιστα όχι μόνο με αυτό, αλλά και με όλο του το σόι… Καλικάντζαρους, ιπτάμενες κυρίες που «κλέβουν» παιδάκια και τέρατα που χώνονται μέσα σε ντουλάπες και κάτω από κρεβάτια περιμένοντας να δουν πόσο άτακτο είναι ένα παιδάκι και… να ορμήσουν. Ναι, θα πρέπει να έρθεις αντιμέτωπη με όλους αυτούς!
Εξήγησε στη γιαγιά πως είναι λάθος να φοβίζουμε το παιδί ούτως ώστε να το κάνουμε να ακολουθήσει τους δικούς μας κανόνες. Ο μπαμπούλας είναι δημιούργημα της φαντασίας και εκεί θα πρέπει να μείνει. Δεν έχει καμία δουλειά στο σπίτι μας και πολύ περισσότερο στο μυαλουδάκι του μικρού μας.
Συζήτησε μαζί της και παρουσίασέ της τα δικά σου «όπλα» μέσω των οποίων καταφέρνεις να βάλεις όρια στα παιδιά. Ένα από τα βασικά; Η συζήτηση και οι εναλλακτικές. Π.χ. Θέλει το μικρό σου να κάνει κάτι το οποίο δεν πρέπει; Πρόσφερέ του εναλλακτικές – δεν μπορούμε να βγούμε έξω επειδή βρέχει. Θέλεις να παίξουμε ή να ζωγραφίσουμε;



* Με τη συνεργασία της Ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμου

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR