counter

Μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα: Αυτά είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο!

Μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα: Αυτά είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο!
Μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα: Αυτά είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο!

Το πέρασμα από την πάνα στην τουαλέτα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο ανάπτυξης ενός παιδιού, καθώς συμβάλλει στην ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Τυπικά, ένα παιδί είναι έτοιμο να «εγκαταλείψει» την πάνα μεταξύ της ηλικίας δύο και τριών ετών. Παρ’ όλ’ αυτά, για κάποια παιδιά η μετάβαση αυτή γίνεται πιο εύκολα ενώ κάποια άλλα, δυσκολεύονται λίγο περισσότερο. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες συμβουλές, ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να περάσει με επιτυχία στο στάδιο αυτό, χωρίς άγχος και πίεση.

  • Προτού περάσετε στο στάδιο της εκπαίδευσης θα πρέπει να διαπιστώσετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο για αυτή τη διαδικασία.
  • Όσον αφορά στην κινητική του ανάπτυξη, το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να περπατήσει χωρίς δυσκολία στην ισορροπία, όπως επίσης και να ανεβαίνει σκάλες μόνο του.
  • Όσον αφορά στη γλωσσική του ανάπτυξη, το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας καταλαβαίνει όταν του δίνετε απλές εντολές, όπως επίσης και να εκφράζεται το ίδιο σε κάποιο βαθμό. Θα πρέπει, δηλαδή, να μπορεί να επικοινωνήσει και να εκφράσει τις βασικές του ανάγκες, έστω και με απλές λεξούλες.
  • Θα πρέπει, επίσης, να μπορεί να μείνει με στεγνή πάνα για μία ώρα, να γνωρίζει τη χρήση της τουαλέτας ή του γιογιό, όπως επίσης και να αντιλαμβάνεται πότε είναι βρεγμένο και πότε στεγνό και καθαρό.
  • Ένα τελευταίο σημάδι έχει να κάνει με τον τρόπο που το παιδί σας αντιμετωπίζει την ιδέα αυτής της διαδικασίας. Αν, για παράδειγμα, τρομοκρατείται και αντιδρά στην ιδέα της κένωσης έξω από την πάνα, τότε μάλλον το μικρό σας δεν είναι έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο και θα ήταν καλύτερα να μην το πιέσετε γιατί, μπορεί να πάθει άρνηση και τότε όλα θα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Να θυμάστε ότι κάθε παιδί έχει το ρυθμό του, οπότε σεβαστείτε το δικό του και μην το πιέσετε. Προσπαθήστε να παρατηρείτε το παιδί σας καθημερινά και να είστε σίγουροι ότι εκείνο θα σας δείξει πότε είναι έτοιμο!

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR