counter

Καθισματάκι αυτοκινήτου: Χρησιμοποιήστε το σωστά!

Καθισματάκι αυτοκινήτου: Χρησιμοποιήστε το σωστά!
Καθισματάκι αυτοκινήτου: Χρησιμοποιήστε το σωστά!

ΠΑΙΔΙ

Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν δείξει ότι οι γονείς πολλές φορές, αγνοούν βασικούς κανόνες ασφάλειας και πέφτουν άλλοτε σε μικρά κι άλλοτε σε μεγαλύτερα λάθη όσον αφορά τη χρήση του παιδικού καθίσματος. Ποιά είναι όμως τα πιο συνηθισμένα από αυτά και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε;

  

Καθισματάκι (όχι) στα μέτρα του!

 

Το λάθος: Προσπαθώντας να περιορίσουμε λίγο τα έξοδά μας, επιλέγουμε ακατάλληλα καθισματάκια για τα μικρά μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είτε τα παίρνουμε πολύ μεγάλα με το σκεπτικό να τα κρατήσουμε περισσότερο, ή… τα «τραβάμε από τα μαλλιά» προκειμένου να καθυστερήσουμε την αγορά ενός δεύτερου καθίσματος αυτοκινήτου για πιο μεγάλες ηλικίες.

Ας το κάνουμε σωστά: Πρώτα απ’ όλα, επιλέγουμε το σωστό κάθισμα σύμφωνα όχι μόνο με την ηλικία, αλλά και με το βάρος και το ύψος του παιδιού μας, δύο στοιχεία τα οποία μάλιστα δεν παραλείπουμε να τσεκάρουμε συχνά, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι όταν πλησιάσει ο καιρός να αλλάξουμε καθισματάκι. Τέλος, δεν αγοράζουμε ποτέ μεταχειρισμένα καθισματάκια αυτοκινήτου. Οι λόγοι; Αρκετοί. Μπορεί να έχει περάσει κάποιο ατύχημα, να έχει χαλάσει ή να έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του.

 

 

Τοποθετούμε… εκ του προχείρου

 

Το λάθος: Ένα μεγάλο ποσοστό των καθισμάτων αυτοκινήτου τοποθετείται συχνά με λάθος τρόπο. Μπορεί να μοιάζει απλή, όμως η τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος, είναι μια διαδικασία η οποία καλό θα ήταν να γίνει υπό την επίβλεψη ενός ειδικού τεχνικού.

Ας το κάνουμε σωστά: Αν είμαστε αποφασισμένοι να τοποθετήσουμε μόνοι μας το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο, ξεκινάμε διαβάζοντας προσεκτικά τόσο τις οδηγίες τοποθέτησης του καθίσματος όσο και αυτές που βρίσκονται στον οδηγό του αυτοκινήτου μας. Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατό πιο προσεκτικοί και δεν ξεχνάμε να επιστρατεύσουμε όλη μας τη δύναμη προκειμένου να το στερεώσουμε καλά –και σωστά!– στο κάθισμα στο αυτοκίνητό μας. Εάν στη θέση που τοποθετείται το κάθισμα υπάρχει αερόσακος, τον απενεργοποιούμε. Τέλος, φυλάμε στο συρταράκι τις οδηγίες τοποθέτησης και δεν παραλείπουμε να κάνουμε μια βόλτα από έναν ειδικό ούτως ώστε να επιβεβαιώσει την καλή δουλειά που κάναμε. Μπορεί να είμαστε σίγουροι, μια δεύτερη γνώμη όμως (και μάλιστα ενός ειδικού) δε βλάπτει!

 

 

Το ασφαλίζουμε «χαλαρά»

 

Το λάθος: Προκειμένου να είναι πιο άνετα το μικρό μας, δένουμε πιο χαλαρά τη ζώνη του παιδικού καθίσματος. Αυτό που ξεχνάμε, όμως, είναι πως ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τόσο η άνεσή του, όσο η ασφάλειά του – κι αυτή, εξασφαλίζεται μόνο όταν η ζώνη είναι σωστά δεμένη επάνω του.

Ας το κάνουμε σωστά: Ένα δάχτυλο! Αυτό αποτελεί την κατάλληλη «μεζούρα» για να καταλάβουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αφού λοιπόν δέσουμε τη ζωνούλα του, βεβαιωνόμαστε ότι είναι εντάξει αν ανάμεσα σε αυτή και το μωρό μας υπάρχει κενό μόνο για να περάσουμε ένα δαχτυλάκι μας! Βασική προϋπόθεση; Να έχουμε απαλλάξει το μωρό μας από τυχόν φουσκωτά μπουφάν και βαριά ρούχα! Δοκιμάζουμε πάντα τη ζωνούλα ότι δεν υποχωρεί με απότομο τράβηγμα αλλά παραμένει στη θέση της.

 

 

Δεν φοράμε ζώνη!

 

Το λάθος: Κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ασφαλίσουμε το μικρό μας, αλλά παραλείπουμε ή –ακόμα χειρότερα– αδιαφορούμε για τη δική μας ασφάλεια και δεν φοράμε τη ζώνη μας. Αυτό που δεν σκεφτόμαστε, όμως, είναι πως, σε περίπτωση ατυχήματος, η παράλειψή μας είναι επικίνδυνη όχι μόνο για τη δική μας σωματική ακεραιότητα, αλλά και για του παιδιού μας.

Ας το κάνουμε σωστά: Δεν κατεβάζουμε ποτέ το χειρόφρενο, αν πρώτα δεν έχουμε δέσει τη ζώνη ασφαλείας μας. Μην ξεχνάτε… Ως γονείς πρέπει να φροντίζουμε για την ασφάλεια των μικρών μας, αλλά και να είμαστε καλό παράδειγμα για εκείνα.

 

 

Επιλέγουμε λάθος… προσανατολισμό!

 

Το λάθος: Δεν ακολουθούμε τις υποδείξεις των ειδικών που μας λένε ότι μέχρι την ηλικία των δύο ετών, το παιδικό κάθισμα θα πρέπει να είναι τοποθετημένο αντίθετα με τη φορά του αυτοκινήτου. Τα μικρά μας, δηλαδή, δεν θα πρέπει να κοιτάζουν εμάς, αλλά την πλάτη του πίσω καθίσματος του αυτοκινήτου μας. Η θέση αυτή, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιο ασφαλής για το μωρό μας στη συγκεκριμένη φάση της ζωής του.

Ας το κάνουμε σωστά: Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, μας συμβουλεύει να τοποθετούμε το παιδικό καθισματάκι γυρισμένο προς το πορτ-μπαγκάζ μέχρις ότου τα μικρά μας να συμπληρώσουν τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, ακόμα κι αν δούμε ότι τα ποδαράκια τους ακουμπούν την πλάτη του καθίσματος. Πάντως, σε γενικές γραμμές, για την σωστή τοποθέτηση και τη διάρκεια αυτής ακολουθούμε πιστά τις εξειδικευμένες οδηγίες που υπάρχουν για κάθε τύπο καθίσματος σε συνάρτηση πάντα με το βάρος του παιδιού. Για να έχουμε εμείς αλλά και το μικρό μας οπτική επαφή, μπορούμε αν θέλουμε να τοποθετήσουμε ένα καθρέφτη στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου. Έτσι θα είναι πιο ήρεμο το ίδιο και εμείς πιο σίγουροι και κυρίως πιο ασφαλείς χωρίς να χρειάζεται να στρέφουμε προς τα πίσω το κεφάλι μας.

 

 

* Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία του Ιωάννη Ματσούκη, Ιατρός, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

ΠΑΙΔΙ

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR