counter

Σεραφείμ - Σταμπούλογλου: Μιλούν στο FTHIS.GR για το γάμο, το γιo τους και σχολιάζουν τους πάντες και τα πάντα!

Σεραφείμ - Σταμπούλογλου: Μιλούν στο FTHIS.GR για το γάμο, το γιo τους και σχολιάζουν τους πάντες και τα πάντα!
Σεραφείμ - Σταμπούλογλου: Μιλούν στο FTHIS.GR για το γάμο, το γιo τους και σχολιάζουν τους πάντες και τα πάντα!


Από τη Γιώτα Δημητριάδη

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλλιτεχνικά ζευγάρια, φροντίζουν όμως ,πάντα, να απασχολούν τα Μ.Μ.Ε  μόνο με τη δουλειά τους. Η σάτιρά τους είναι καυστική, πολυεπίπεδη και ουσιαστική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο «Tin Pan Alley» στην παράστασή τους  ''20 χρόνια stand up Comedy'' κάθε Σάββατο γίνεται το αδιαχώρητο! Είναι πραγματικά απολαυστικοί!

Ο Σίλας Σεραφείμ και η Λίλα Σταμπούλογλου μιλούν στο FTHIS.GR για την κοινή τους πορεία, στη ζωή και στη σκηνή, τον γιό τους ,που '' είναι στη φάση που πάει να περπατήσει και περνάμε μούρλια'', όλα όσα τους εμπνέουν, ενώ σχολιάζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τα τεκταινόμενα… !



Ζευγάρι στη ζωή, ζευγάρι και στη σκηνή. Πώς είναι να κάνετε το ίδιο επάγγελμα;

 

Λίλα: Έχει πλάκα, είμαστε σαν εργοστάσιο παραγωγής αστείων. Αν και δεν κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, βαδίζουμε σ' έναν κοινό δρόμο. Επίσης, με το να είμαστε μαζί στη σκηνή, κάνουμε και οικονομία, χρησιμοποιούμε ένα αυτοκίνητο για να πάμε στην παράσταση.

Σίλας:Συναρπαστικό. Έχει να κάνει με τον παρτενέρ σου. Ότι και να κάνω με τη Λίλα, γίνεται συναρπαστικό. Εκτός από τα γενικά, τη συμβουλεύομαι σε πολλά πράγματα και καλλιτεχνικώς. Σε πολλά είναι απείρως καλύτερη από μένα σκηνοθετικώς ή διαφημιστικώς!

 

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά σ' αυτή την περίπτωση;

Λίλα: Πολλά είναι τα θετικά, ένα σημαντικό ατού για μένα είναι που ο Σίλας ως πιο μεγάλος μετρά πιο πολλά χρόνια σ' αυτή τη δουλειά, είναι πιο έμπειρος και με καθοδηγεί. Επίσης είναι και πολύ καλός σ' αυτό που κάνει, οπότε με εμπνέει, να γίνομαι κι εγώ καλύτερη. Αρνητικό δεν βρίσκω.

Σίλας: Τα θετικά τα ανέφερα. Επίσης παρά το ότι κάνουμε σχεδόν την ίδια δουλειά, δεν κάνουμε τις ίδιες δουλειές. Στην παράσταση είμαστε μαζί αλλά στις υπόλοιπες δουλειές μας όχι. Αρνητικά δεν έχει για μένα.. ή δεν βρίσκω.

Ο ερχομός του παιδιού τι άλλαξε στη ζωή σας;

Λίλα: Το παιδί αλλάζει την οπτική σου γωνία, βλέπεις αλλιώς τα πράγματα. Και αλλάζει και το χρόνο. Είναι challenge χρόνου: πόσες δουλειές μπορείς να χωρέσεις μέσα στις ώρες που κοιμάται. Και μετά, πόσες δουλειές καταφέρνεις να κάνεις όταν είναι ξύπνιο. Τώρα είμαστε στη φάση που πάει να περπατήσει και περνάμε μούρλια.

Σίλας: Τη ζωή μας. Δεν είναι πια ίδια αλλά σε ότι με αφορά, δεν ήθελα να είναι και ίδια. Έκανα παιδί γιατί ήθελα να την αλλάξω. Φυσικά είναι λίγο πιο δύσκολα αλλά αυτό ξεπερνιέται απ τη χαρά που σου δίνει ένα παιδί. Τα χιλιάδες χρόνια αναπαραγωγής στη φύση, δεν είναι τυχαία. 

Λίλα, σε βλέπουμε κάθε μέρα και στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου σε διαφορετικές μεταμφιέσεις. Ποιος είχε την ιδέα για αυτό το concept; Από που εμπνέεσαι κάθε φορά  για τον ρόλο που θα υποδυθείς;

Με πήρε η αρχισυντάκτρια Νατάσσα Τσόλκα και μου είπε θέλουμε με την Τατιάνα Στεφανίδου να κάνουμε ένα ένθετο στη φετινή εκπομπή, με σάτιρα επικαιρότητας. Είχανε δει και το Τρου Στόρι στο ComedyLab (κι εκεί φτιάχνω μικρά sitcoms με σάτιρα και μεταμφιέσεις), το οποίο ταίριαζε με το κόνσεπτ που είχαν στο μυαλό τους. Έτσι προέκυψε όλο αυτό. Είμαι πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με την ομάδα της Στεφανίδου, δουλεύουν σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Επίσης με στηρίζουν και μ' αφήνουν να κάνω τη δουλειά μου όπως θεωρώ εγώ καλύτερα, δεν μου βάζουν περιορισμούς. Τους ρόλους  και τις μεταμφιέσεις στην εκπομπή τους εμπνέομαι απ' την επικαιρότητα. Δεν κάνω μιμήσεις , κάνω τύπους ανθρώπων και σατιρίζω καταστάσεις.

 

 Σίλα, στην Ερτ μαζί με την Μαριλένα Κατσίμη μας ενημερώνετε καθημερινά για την επικαιρότητα. Πόσο δύσκολο είναι να δεις με χιούμορ αυτά που συμβαίνουν;

Το να διαβάζεις αλλιώς τα γεγονότα για έναν stand up comedian δεν είναι δύσκολο. Αποτελεί τρόπο ζωής του. Δύσκολο είναι να παντρέψουμε την ενημέρωση και μάλιστα στην ερτ, που έχει ένα πλαφόν αξιοπρέπειας κι όχι ευτυχώς σοβαροφάνειας, με το χιούμορ να έχει τις σωστές δόσεις, να είναι εύστοχο, καυστικό κι όχι φτηνό και χυδαίο. Πάντως για να το ξεκαθαρίσω, η πρόθεση μας δεν είναι να κάνουμε σατιρική εκπομπή αλλά μια ενημερωτική εκπομπή, πιο χαλαρή, με σατιρικές αιχμές και χαρούμενη διάθεση.

 

Το λέει ο Σίλας και στην παράσταση, αλλά θέλω να μου μιλήσετε λίγο γι' αυτό. Πώς είναι να συναντάτε ανθρώπους - φίλους ή άγνωστους - και να σας ζητούν να τους πείτε ένα αστείο να γελάσουν;

 

Λίλα: Τους λέω να έρθουν στην παράσταση ''20 χρόνια stand up comedy'' στο Tin Pan Alley. Ή να δούνε το Τρου Στόρι. Ή να δούνε το Tatiana Live. Εκεί λέω τα αστεία. Ή να με κεράσουν 2-3 ποτά, άμα πιω λίγο επίσης γίνομαι αρκετά αστεία.

Σίλας: Μπα.. μ εμένα δε συμβαίνει αυτό πια. Η έχουν μάθει τη διαφορά μεταξύ Τέχνης και μπαλαφαρας ή με φοβούνται.(γέλια) Πάντως έχουν αρχίσει να ξε-σοκάρονται από το γεγονός ότι ένας stand up κωμικός, μπορεί να προκαλεί το γέλιο από σκηνής αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει εκτός σκηνής. Μπορεί και να μιλάω κανονικά, όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

 

Ποια πρόσωπα σας κάνουν περισσότερο γκελ αυτή την εποχή και σας δίνουν έμπνευση για σάτιρα;

 

Λίλα: Οι πολιτικοί που εκλέγουμε είναι σατιρικός θησαυρός. Σαν άνθρωπος μπορώ ν' αντέξω χωρίς Πάνο Καμμένο να προσκυνάει νερό πάνω σε κόκκινο χαλί και χωρίς Ραχήλ Μακρή να κάνει κριτική στον Τσίπρα με οσκαρική τουαλέτα. Σαν κωμικός δημιουργός δεν μπορώ μακριά τους. Κι απ' τη σόου μπίζνες αντλώ έμπνευση, ας πούμε αυτή που της κόλλησε η τρόμπα στα χείλη, στο πάνελ του πρωινού, είναι δυνατόν να μη σου κάνει γκελ αυτή η τύπισσα; Γενικά όμως, έμπνευση για σάτιρα σου δίνουν οι άνθρωποι γύρω σου. Όλοι. Από την τρόμπα στο πρωινό μέχρι μια κυρία που θα δεις στο λεωφορείο.

Σίλας: Συμφωνώ!Οι κυβερνητικοί βουλευτές και τα μέλη της συμπολίτευσης γενικότερα. Το τελευταίο «Δεν είμαστε μνημονική κυβέρνηση, απλώς εφαρμόζουμε τις υπογραφές που βάλαμε» του Κατρουγκαλου είναι κορυφαίο. Κι εγώ δεν είμαι παντρεμένος δηλαδή, απλώς εφαρμόζω τις υπογραφές που έβαλα στο δημαρχείο. Ακούς Λίλα;

(Γελάνε μαζί..)

 

Σας έχει πάρει ποτέ κάποιο πρόσωπο να σας παραπονεθεί για κάποια σάτιρα που του έχετε κάνει;

Σίλας: Ναι. Όχι προσωπικά αλλά πήρε την παραγωγή μου. Τους ανθρώπους που είχαν το θέατρο. Απλώς μου το ανέφεραν διαβεβαιώνοντας ότι το καλλιτεχνικό μέρος της παράστασης, είναι της απολύτου δικαιοδοσίας μου. Και το βρίσκω λίγο γελοίο, γιατί αν δεν καταλαβαίνεις σε ποιους περνούν τέτοιες πρακτικές και σε ποιους όχι, πρέπει να ‘σαι λίγο χαζούλης.

Λίλα:  Εμένα όχι. Δεν μου έχει συμβεί ακόμα. Δεν έχω βρει ακόμα τον Νταλάρα ή τη Ντενίση μου, όπως ο Πανούσης κι ο Λαζόπουλος.

 

Πλέον στους δρόμους και στις πορείες η γραβάτα συναντά τα τρακτέρ. Πώς το βλέπετε αυτό;

 

Λίλα:  Όταν στερεύουν τα λεφτά, στερεύουν για τους περισσότερους. Σ' αυτή τη φάση είμαστε, δεν έχει σημασία αν φοράς γραβάτα για να πας στο δικηγορικό γραφείο ή γαλότσες για να πας στο χωράφι, σημασία έχει που ανοίγεις το πορτοφόλι και είναι άδειο. Ας ελπίσουμε να μην φτωχύνουμε κι άλλο, να μην αρχίσουν να διαδηλώνουν μαζί μας και παπιγιόν.

Σίλας: Ακριβώς!Όταν πλήττονται όλες οι κοινωνικές ομάδες από τα μέτρα, συναντιούνται στον ίδιο δρόμο της κοινωνικής αντίστασης. Εδώ ο Άδωνις βρέθηκε να υπερασπίζεται την ταξική συνείδηση των μεταλλωρύχων στις Σκουριές και τα κανάλια να υποστηρίζουν τον αγώνα των αγροτών στα μπλόκα. Μαρξιστικά όχι απλώς δεν είναι παράδοξο αλλά αντιθέτως μιλάμε για ταξικές συμμαχίες.

 

Σίλα, σε διαβάζω και στη huffingtonpost. Πρόσφατα λοιπόν, σε σχέση με το μεγάλο θέμα που άνοιξε μ' αφορμή τη διακοπή της παράστασης η του Εθνικού θεάτρου «Ισορροπία του Νας» έγραψες ένα άρθρο και στη συνέχεια επανήλθες δημοσιεύοντας μια αντίθετη άποψη της κ. Έφη Βαφειάδου. Μου έκανε εντύπωση αυτό. Σπάνια διαβάζω κάποιον να εκθέτει την αντίθετη άποψη και να επιχειρηματολογεί....

Σίλας:  Ήταν πολύ σπουδαίο για μένα, η δασκάλα μου της θεατρολογίας, που την ειχα στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ, να γράψει τις παρατηρήσεις και τις απόψεις της, πάνω στις δίκες μου για ένα καλλιτεχνικό θέμα που πρόεκυψε. Είναι πολύ σπουδαίο να συνομιλείς και να διαφωνείς, μ έναν άνθρωπο που σε ξεστράβωσε και σου μάθε να κάνεις, ακριβώς αυτό τώρα μαζί του. Την Τέχνη, τη διαλεκτική, τη διαφωνία. Προφανώς έκανε πολύ καλή δουλειά.

"Ζούμε στη χώρα που για να βγούμε από την κρίση πρέπει πρώτα να αποκτήσουν κρίση οι πολίτες της." Λέτε στην παράσταση στο "Tin Pan Alley". Μεγάλη αλήθεια... Για να αλλάξει αυτό τι πρέπει να συμβεί;

 

Σίλας: Αυτό που είπαμε. Να αποκτήσουν κρίση οι πολίτες. Οι πολίτες έχουν ευθύνη για τη νομιμοποίηση της λαμογιάς. Το 1989 στο Χιλσμπορο του Σεφιλντ, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού αγώνα Λίβερπουλ - Νότιγχαμ Φόρεστ για το Κύπελλο Αγγλίας, 96 φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και 766 τραυματίστηκαν. Την επομένη της τραγωδίας η "Sun" καταφέρθηκε κατά των οπαδών της Λίβερπουλ με τον ιστορικό τίτλο "The truth" (η αλήθεια). Σύμφωνα με την εφημερίδα υπήρχαν φίλοι της Λίβερπουλ που έκλεβαν θύματα, ενώ άλλοι ουρούσαν. Μετά από 23 χρόνια και μετά τη διερεύνηση των γεγονότων, η "Sun" κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο “The real truth” ζητώντας ουσιαστικά συγγνώμη, για τις αθλιότητες που είχε γράψει. Αυτά τα 23 χρόνια όμως, κανείς στο Λίβερπουλ δεν αγόραζε τη Sun. Φυσικά πλήρης αντιστοιχία δεν υπάρχει αλλά οπωσδήποτε σκεφτείτε, αν και πότε (κατ αναλογία) αυτός ο λαός έχει τιμωρήσει με τέτοιο τρόπο, φυλλάδες, νταβατζήδες, συμφέροντα, λαμόγια. Εδώ ψηφίζουν κι εκλεγούν ανθρώπους, που έχουν καταδίκες στην πλάτη τους, τι να λέμε τώρα.

 

Λίλα: Πρέπει να συμβούν πολλά μικρά πραγματάκια που ξεκινάνε απ' τη νοοτροπία, απ' την καθημερινότητά μας. Απ' το πόσο σωστά και υπεύθυνα κάνουμε τη δουλειά μας, μέχρι το πού παρκάρουμε και το πού καπνίζουμε: ακόμα παρκάρουμε πάνω σε ράμπες και καπνίζουμε εκεί που δεν επιτρέπεται.

 

Ο Αρκάς για την καινούργια χρονιά ευχήθηκε στους απαισιόδοξους να αρχίσουν να σκέφτονται πιο θετικά και στους αισιόδοξους ν' αρχίσουν να σκέφτονται. Τι περιθώρια έχει λοιπόν το θετικό;

 

Λίλα: Δεν είναι εύκολο να είσαι αισιόδοξος με τόσα που συμβαίνουν γύρω σου, αλλά δεν μπορείς να ζεις συνέχεια και στα σκοτάδια. Θέλεις μια χαραμάδα να βλέπεις φως. Η αισιοδοξία είναι ανάγκη. Αλλά και στην αισιοδοξία πρέπει να βάλεις ένα όριο, να είσαι ρεαλιστής. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να πιστεύεις ότι μπορούμε να σκίσουμε τα μνημόνια και να τρέξουμε ελεύθεροι στα λαγκάδια. Αυτά τα λένε μόνο οι πολιτικοί.

Σίλας:Ατομικά έχει πολλά περιθώρια. Μαζικά κανένα. Τίποτα δε δείχνει ότι θα βελτιωθεί η ζωή μας, στο άμεσο τουλάχιστον πρόσεχες μέλλον. Ατομικά πάλι, αν είσαι στοιχειωδώς ανθρώπινος, πόσο ευτυχισμένος να είσαι όταν γύρω και δίπλα σου πεθαίνουν άνθρωποι, πνίγονται παιδιά και μια χώρα αποσυντίθεται; Δεν μπορείς να μείνεις ανεπηρέαστος.

 

Με τι γελάτε στην καθημερινότητά σας;

Λίλα: Με το παιδί μας, πολύ. Έχουν πολύ πλάκα οι άνθρωποι σ' αυτές τις ηλικίες. Και μεταξύ μας γελάμε. Κι έτσι η ζωή υποφέρεται.

Σίλας: Ότι κάνει μου φαίνεται αστείο. Είναι φάτσας.

 

Την Λίλα Σταμπούλογλου (Λίλα Τρου Στόρι) απολαμβάνουμε στην  Τατιανα Live στο Epsilon στο «Τρου Στόρι» στο ComedyLab  και στο stand up comedy στο Tin Pan Alley στην παράσταση του Σίλα''20 χρόνια stand up Comedy'' ενώ   αρθρογραφεί και στο Protagon

Ο Σίλας είναι στην ΕΡΤ στο Studio3 με τη Μαριλένα Κατσίμη , στο «Μυαλό του Σίλα «στο ComedyLab , αρθρογραφεί στη HuffpostGreece  και κάθε Σάββατο τον απολαμβάνεουμε στην παράσταση ''20 χρόνια stand up Comedy'' στο Tin Pan Alley

 

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR