counter

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία
Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Συνεχίζονται οι κρίσιμες επαφές στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και εκπροσώπων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να υπάρξει συμφωνία άμεσα.  

"Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται η νέα ελληνική πρόταση την οποία μετέφεραν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι  του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. 

"Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου", επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. "Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα", δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως "οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία".

"Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά" το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι "προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της" και ότι οι προτάσεις της "δεν βγαίνουν". 

Οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εξουσιοδοτημένους, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εκπροσώπους της, άρχισαν στην έδρα της Επιτροπής χθες. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε συνάντηση χθες στην έδρα της Κομισιόν, μια συνάντηση η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφορούσε μόνο διαδικαστικά θέματα. Η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί  και σήμερα.

Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξε να στείλει σήμερα στις Βρυξέλλες τον αρχιτέκτονα του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν, στον τελευταίο και πιο κρίσιμο γύρο των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ και θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Πάντως, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος γύρος επαφών, η γερμανική εφημερίδα FAZ δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ τορπίλισε το συμβιβασμό μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της στο προηγούμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων. 

Ο πρωθυπουργός χθες εμφανίστηκε αισιόδοξος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια περιπάτου με τον Γιάνη Βαρουφάκη στον Εθνικό Κήπο.Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος, εάν δεν υπάρξουν- όπως λέει- βήματα κατανόησης από την άλλη πλευρά να έρθει ακόμη και σε ρήξη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του σήμερα ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνία με ένα δημοσιονομικό πλάνο που δεν βγαίνει... Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση συμβιβάζεσαι, και εμείς έχουμε κάνει πολλούς συμβιβασμούς». Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε, ακόμη, πως η τεχνική διαπραγμάτευση είναι εύκολη μεταξύ των δύο πλευρών ωστόσο για να είναι βιώσιμη χρειάζεται και πολιτική διαπραγμάτευση: «η σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών τεχνικά είναι εύκολη, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να είναι βιώσιμη». Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα όπου υπάρχει διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το Μάρτιο το 1,2% - 1,5% ήταν εφικτό, τώρα όμως όχι.

Πηγή antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR