counter

Πρώτα σουτάρεις, μετά σκοράρεις

Πρώτα σουτάρεις, μετά σκοράρεις
Πρώτα σουτάρεις, μετά σκοράρεις

Μόνιμο παράπονο και στερεότυπη έκφραση, στο στόμα των περισσοτέρων, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο είναι το “δεν με καταλαβαίνουν”. Αν ωστόσο κάποιος σε ρωτήσει τι είναι σημαντικό για σένα, στη δουλειά σου, στις σχέσεις σου, ακόμα και στις διακοπές σου, δεν έχεις συγκεκριμένη απάντηση, γιατί δεν έχεις κάτσει ποτέ να θέσεις ερωτήσεις στον εαυτό σου, έτσι ώστε να έχεις τις απαντήσεις.

Με αποτέλεσμα να ρίχνεις ευθύνες σε κάποιον άλλον, επειδή δεν σου ικανοποίησε τις ανάγκες σου, που φυσικά ούτε εσύ ο ίδιος γνωρίζεις ποιες είναι. Είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος με τον εαυτό μας και πιο συγκεκριμένα το να είμαστε σε θέση να θέτουμε στον εαυτό μας τις κατάλληλες ερωτήσεις. Είχα γνωρίσει έναν άνθρωπο, που σκιζόταν να κάνει τα πάντα προκειμένου να εξυπηρετήσει όποιον του ζητούσε κάτι. Εγώ που ήμουν αρκετά κοντά σε αυτό το άτομο, δίσταζα να ζητήσω κάτι, γιατί πίστευα ότι χωρίς να το θέλω, αν ζητήσω, εκμεταλλεύομαι την καλοσύνη του. Κάποια στιγμή τον ρώτησα, πώς αισθάνεται με αυτό που κάνει και η απάντηση του βγήκε εντελώς αυθόρμητα, ότι έχει χτίσει όλη του την ζωή πάνω σε αυτή τη αξία. Οι αξίες, άρα, που έχουμε ορίζουν τον τρόπο που ενεργοποιείται κάποιος, όπως και τον τρόπο που δρα και αντιδρά. Είναι η κινητήρια δύναμη και η ενέργεια πίσω από οτιδήποτε αποφασίζουμε να κάνουμε. Το καθετί που κάνουμε έχει λόγο, αιτία και σκοπό. Αμέσως μετά ακολουθούν τα κριτήρια, με τα οποία αξιολογούμε τι είναι καλό ή κακό, σωστό, κατάλληλο, ή λάθος.

Οι πηγές που διαμορφώνουν τις αξίες μας είναι πρωτίστως η οικογένεια και ακολουθούν οι φίλοι, το σχολείο, το περιβάλλον, οι κοινωνικές συναναστροφές, αυτά που επιλέγουμε να ακούμε και να διαβάζουμε. Όλα αυτά αρχίζουν να μας επηρεάζουν από τη μέρα της γέννησής μας. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι αξιολογούμε τα πράγματα διαφορετικά, επειδή έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε διαφορετικά, αναλόγως το που και το πώς μεγαλώσαμε. Με δυο λόγια το θέμα δεν έγκειτε στο πώς και στο αν υποκινείς κάποιον, αλλά στο πώς συσχετίζεις αυτό που θες να πεις ή να κάνεις με τον τρόπο που σκέφτεται και δρα το άλλο άτομο. Με πιο απλά λόγια αν θες να διατηρείς καλύτερες σχέσεις, πρέπει να καταλάβεις ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, σκεφτόμαστε διαφορετικά, να μην προσπαθείς να αλλάξεις κάποιον ως ιδιοσυγκρασία, αλλά να μπορείς να κάνεις διαλόγους προσφέροντας εναλλακτικές οπτικές προκειμένου να δώσεις τροφή για σκέψη. Ο τίτλος που έδωσα ήταν για να εστιάσεις στην δική σου ουσία, να ρωτήσεις τον εαυτό σου τι θες πραγματικά και αφού το βρεις να δουλέψεις σκληρά για να το πετύχεις. Τίποτα δεν έρχεται από μόνο του. Σε ότι δίνεις σημασία, σημασία θα πάρει…. 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR