counter

Υπό αγροτική “πολιορκία” η Αθήνα

Υπό αγροτική “πολιορκία” η Αθήνα
Υπό αγροτική “πολιορκία” η Αθήνα

Ελλάδα

Αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα "κατεβαίνουν" σήμερα στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο που έχει προγραμματίσει για σήμερα και αύριο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί τρία πλοία από την Κρήτη μεταφέροντας περίπου 2.000 αγρότες. Υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Οι αγρότες μετά την άφιξή τους στον Πειραιά μετέβησαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν. Στο σημείο βρήκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ εργαζόμενοι του υπουργείου που πραγματοποιούν στάση εργασίας, βγήκαν απο το κτίριο και στέκονται στο πλευρό των αγροτών.

Κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών, που φτάνουν σταδιακά από όλη την Ελλάδα.

Μετ΄εμποδίων θα διεξάγεται σήμερα η κίνηση, αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας. 

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν από τις θέσεις τους διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό. Ζητούν επίσης κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των αγροτών εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και η ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ διοργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και η ΑΔΕΔΥ θα δώσει το "παρών" στην πλατεία Συντάγματος.

Αγρότες της Πελοποννήσου που έδωσαν ραντεβού στον Ισθμό, πέρασαν με πούλμαν τα διόδια ενώ συνάδελφοί τους με τρακτερ που παραμένουν συγκεντρωμένοι στο σημείο δηλώνουν αποφασισμένοι να κατευθυνθούν στην Αθήνα.

Μαζική αναμένεται να είναι η κάθοδος προς την Αθήνα αγροτών από την Λάρισα, οι οποίοι εντάσσονται στην δυναμική του μπλόκου της Νίκαιας. Οι αγρότες ξεκίνησαν από τη Νίκαια τα χαράματα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπολογίζεται ότι θα αναχωρήσουν περί τα 35 με 40 λεωφορεία το πρωί ενώ επίσης θα μετακινηθούν προς Αθήνα και πολλά ΙΧ αυτοκίνητα.

Εν τω μεταξύ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια, όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση, ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο.

«Μπλόκο» από την αστυνομία στους αγρότες

Η ΕΛ.ΑΣ έχει καταρτίσει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να αποτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Σύμφωνα με αυτό θα αποκλειστούν οι βασικές είσοδοι στην πρωτεύουσα, δηλαδή τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας, αλλά και η περιοχή όπου αποβιβάζονται επιβάτες και οχήματα από τα πλοία που καταφτάνουν από την Κρήτη.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR

Το Λιμενικό από την πλευρά του έχει δώσει εντολή να μην επιτρέπεται η είσοδος γεωργικών μηχανημάτων στα πλοία με προορισμό τον Πειραιά.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές διευθύνσεις των όμορων νομών της Αττικής να μην επιτραπεί η κίνηση τρακτέρ στις εθνικές οδούς.

Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να αποτραπούν τα επεισόδια γι’ αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή στο κέντρο της πόλης.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR