counter

Zoυγανέλης: Έχει σήμερα γενέθλια και θυμόμαστε στιγμές της ζωής του μέσα από φωτογραφίες

Zoυγανέλης: Έχει σήμερα γενέθλια και θυμόμαστε στιγμές της ζωής του μέσα από φωτογραφίες
Zoυγανέλης: Έχει σήμερα γενέθλια και θυμόμαστε στιγμές της ζωής του μέσα από φωτογραφίες

Από τη Γιώτα Δημητριάδη

 

Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα έχει σήμερα τα γενέθλιά του. Ο μοναδικός Γιάννης Ζουγανέλης κλείνει σήμερα τα 18 και του ευχόμαστε να μην «ενηλικιωθεί» ποτέ!

Καλλιτέχνης μεγάλου βεληνεκούς, που με τη χειμαρρώδη ενέργεια του και το καταιγιστικό ταλέντο του σαρώνει τη σκηνή.

Το διαπίστωσα και πρόσφατα στην παράσταση «Καμαρώστε μας» στο Βοτανικό plus , όπου δεν άφησε κανένα ζευγάρι μάτια να ξεκολλήσει από πάνω του και γύμνασε για τα  καλά τους κοιλιακούς  μας με το μοναδικό του χιούμορ.

Το διαπιστώνω κάθε ευκαιρία φορά  που συνομιλώ μαζί του, είτε σε επίπεδό απλής κουβέντας, είτε για κάποια συνέντευξη.

Ένας γενναιόδωρος άνθρωπος, ειλικρινής και  με υψηλό δείκτη ευφυΐας , που οι γνώσεις του τον έχουν φτάσει να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, επίτιμος καθηγητής  γιατί το ελληνικό κράτος  του έφερε εμπόδια όπως δηλώνει στο να κρατήσει κανονικά την έδρα του.

«Φανταστείτε, στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο τεχνών στον κόσμο να υπήρχε έδρα ελληνικής μουσικής και ελληνικής τέχνης. Απαιτούνταν χρήματα για να στηθεί η γραμματεία. Αν πουλούσα τη μούρη, που λέγαμε παραπάνω, ή αν ήμουν στο κόμμα, θα τα βρίσκαμε. Μου το είχαν πει ξεκάθαρα τότε.»

Πώς να χωρέσεις σ’ ένα αφιέρωμα τόσα χρόνια σπουδαίας  καλλιτεχνικής πορείας; Γι’ αυτό και εστιάζω σήμερα στον άνθρωπο Γιάννη Ζουγανέλη, που δεν ξεχνά τη μητέρα του, που τον πήγε στην Επίδαυρο και ας μην μπορούσε να ακούσει την παράσταση:  «Η πρώτη παράσταση, που είχα παρακολουθήσει στην Επίδαυρο ήταν «Ο Οιδίποδας Τύραννος» με τον Αλέξη Μινωτή. Η μητέρα μου, μου έκανε μεγάλη εντύπωση και ακόμα τη θυμάμαι και έχω τη σκέψη της. Αν και αναλφάβητη η ίδια με πήγε σ’ εκείνη την παράσταση. Μου έκανε τρομερή εντύπωση.» μου είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξη μας το Σεπτέμβριο του 2014.

Τα παιδικά του βιώματα τον οδήγησαν στο να δραστηριοποιηθεί και να βοηθήσει ουσιαστικά τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα έχει  βραβευτεί από τον ΟΗΕ και τη UNICEF για τη συνεργασία και τη διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία για το σύγγραμμά του «Οι Προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα».

Σχέση ζωής διατηρεί ο Γιάννης Ζουγανέλης  με τη σύντροφό του Ισιδώρα πρόσφατα μάλιστα δήλωσε στη «Real news» για τα χρόνια που είναι μαζί: «Τριάντα τρία! Υπάρχει αγάπη μεταξύ μας, αλληλοεκτίμηση, αμοιβαίος σεβασμός. Είναι ένα πολύ «ακριβό» πλάσμα η Ισιδώρα. Πολύ!».

Από την  παρέα του «Αχ Μαρία» όμως, δεν γεννήθηκε μόνο ένας μεγάλος έρωτας αλλά και μια αδελφική φιλία. Ήταν εκείνα τα χρόνια που ο Γιάννης Ζουγανέλης ήρθε τόσο κοντά με τον Σάκη Μπουλά. Ο ίδιος θα μου πει για τον φίλο του: «Τελευταία απέφευγα να είμαι μαζί του. Όχι επειδή είμαι φυγόπονος. Προτιμώ να πονώ παρά να στεναχωριέμαι! Ο στενός χώρος είναι που κάνει κακό.»  

 

Πάνω από όλα όμως ο Γιάννης Ζουγανέλης, στη ζωή του αγάπησε έναν ρόλο,αυτόν του πατέρα και με κάθε ευκαιρία δηλώνει την λατρεία και τον θαυμασμό του στη μοναχοκόρη του Ελεονόρα.  Μαζί τραγουδούν μάλιστα και το «Να φυλάγεσαι» ένα τρυφερό ντουέτο, που δύσκολα σ’ αφήνει  με  στεγνούς τους  δακρυγόνους αδένες…

Ας κλείσουμε λοιπόν μ’ αυτούς τους στίχους  να συμπληρώσουν τη σημερινή ευχετήρια κάρτα του.

«Να προσέχεις, να αντέχεις, να φυλάγεσαι

με αγάπη τη ζωή σου να σκεπάζεις

να αγαπάς, να συγχωρείς και να μοιράζεσαι

και να ξέρεις πως σου μοιάζω και μου μοιάζεις.»

 

 

 

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR