counter

"Έφυγε" από τη ζωή πολύ γνωστός Έλληνας

"Έφυγε" από τη ζωή πολύ γνωστός Έλληνας
"Έφυγε" από τη ζωή πολύ γνωστός Έλληνας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΠΠΑΣ ΓΛΥΠΤΗΣ ΠΕΘΑΝΕ

Από τη Γιώτα Δημητριάδη

Αιφνίδια έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου, ο γλύπτης Γιώργος Λάππας. Ο καλλιτέχνης , που ήταν και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας πέθανε σε ηλικία 66 ετών, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός από οξύτατη κρίση χολής.

Ήταν παντρεμένος με την  γλύπτρια Αφροδίτη Λίττη και είχε μια κόρη. Αυτή την περίοδο ετοίμαζε έργο που θα συμπεριλαμβανόταν σε έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη στην Θεσσαλονίκη  με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική» στο Τελλόγλειο τον Μάρτιο. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός με τις χαρακτηριστικές κόκκινες φιγούρες του και τα μεγάλα γλυπτά του.

 Γεννήθηκε το 1950 στο Κάιρο. Λίγα χρόνια αργότερα όμως, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αίγυπτο και να εγκατασταθεί στην Αθήνα, λόγω των διώξεων του ελληνικού στοιχείου από το καθεστώς Νάσερ.  Σπούδασε ψυχολογία στο Reed College, Portland στις Η.Π.Α. (1970-74) και εργάσθηκε εθελοντικά σε πολλά ψυχιατρικά ιδρύματα. Το 1974 πήγε για ένα χρόνο στην Ινδία, όπου μελέτησε τους ινδικούς ναούς. Συνέχισε με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο (Architectural Association School of Architecture, 1975), σπουδές γλυπτικής στην ΑΣΚΤ, με τους Γιάννη Παππά και Γιώργο Νικολαΐδη (1977-82), καθώς και στην École des Beaux Αrts στο Παρίσι, με κρατική γαλλική υποτροφία (1984-85). Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (1981, Ζουμπουλάκη).

 Το έργο του περιλαμβάνει γλυπτά, κατασκευές και εγκαταστάσεις, συνήθως μεγάλου μεγέθους, που ερευνούν τη σχέση της γλυπτικής με το χώρο και την επικοινωνία με το θεατή.

 Συμμετείχε σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, εντός και εκτός Ελλάδας. Το 1982 έλαβε μέρος στην Μπιενάλε Νέων (Παρίσι) και στα Ευρωπάλια στο Βέλγιο. Συμμετείχε επίσης στη Μπιενάλε του Sao Paulo (1987) και στο Aperto της Μπιενάλε της Βενετίας (1988). Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε Βενετίας (1990, μαζί με τον Γιάννη Μπουτέα) και στην 1η Μπιενάλε της Gwangju (Κορέα, 1995). Η τελευταία του έκθεση ήταν στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης .

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR