counter

Έχασε την όραση του ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς

Έχασε την όραση του ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς
Έχασε την όραση του ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς

Από τη Γιώτα Δημητριάδη 

Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους, Δημήτρης Μυταράς, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η διάγνωση που έγινε πριν από λίγες μέρες έδειξε ότι  έχει χάσει το 90% της όρασής του.

Αυτό το δυσάρεστο γεγονός σημαίνει πως ο Χαλκιδαίος ζωγράφος δε θα μπορέσει να ξαναζωγραφίσει, φέρνοντας έτσι το τέλος σε μια λαμπρή σταδιοδρομία.

Το 2008 ο Δημήτρης Μυταράς είχε εκλεγεί στην Τάξη της Ζωγραφικής της Ακαδημίας Αθηνών και διαγράφηκε το 2013 εξαιτίας ακριβώς της ασθένειάς του στην όρασή του.

Η διαγραφή του από την Ακαδημία Αθηνών τον είχε δυσαρεστήσει  και είχε διερωτηθεί «Αν κάποιος αρρωστήσει τον πετάνε έξω;».

Ο Δημήτρης Μυταράς σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι, όπου σπούδασε σκηνογραφία στο  École Nationale des Arts Decoratifs και εσωτερική διακόσμηση στο École des Arts et Métiers. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Είναι καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ενώ έχει κερδίσει δύο φορές το πρώτο βραβείο στην Πανελλαδική Έκθεση Νέων (1958, 1961). Το 1999 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος απένειμε στον Δημήτρη Μυταρά  τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί "Ζυγός", "Άστορ", "Μέρλιν", αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα κ.ά.

Ο Δημήτρης Μυταράς διατηρεί μια σπάνια συλλογή από χιλιάδες κοχύλια από όλο τον κόσμο, κοχύλια απερίγραπτης ομορφιάς.  Στη Χαλκίδα με την σύζυγό του Ζουζού Μυταρά, έχουν εδώ και δεκαετίες δημιουργήσει μαζί με τον Δήμο το «Εργαστήρι Τέχνης» όπου μικροί και μεγάλοι διδάσκονται ζωγραφική, κεραμική , αγιογραφία, κόσμημα και άλλες μορφές τέχνης.

 

 

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR