counter

Σε “τεντωμένο σκοινί” η διεθνής κοινότητα εξαιτίας Μόσχας – Άγκυρας

Σε “τεντωμένο σκοινί” η διεθνής κοινότητα εξαιτίας Μόσχας – Άγκυρας
Σε “τεντωμένο σκοινί” η διεθνής κοινότητα εξαιτίας Μόσχας – Άγκυρας

Παρέμβαση Κέρι, επίσκεψη Ολάντ στην Ρωσία και κινήσεις πέρα από το διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Η Μόσχα «απάντησε» στην Τουρκία με χτύπημα. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα συστήνει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία σε Άγκυρα και Μόσχα, για να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η μεταξύ τους ένταση.

 Χθες, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F16, τουρκικό κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια – κατά τα λεγόμενα των Τούρκων – δέχτηκε ρωσική επίθεση, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους.

 «Η Ρωσία δεν θα κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε κλιμάκωση», είπε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι επιμένουν ότι προειδοποίησαν το ρωσικό μαχητικό ότι εισέρχεται στον εναέριο χώρο τους, δημοσιοποίησαν μάλιστα και σχετικό βίντεο, ωστόσο, ο ένας εκ των δύο χειριστών, ο διασωθέντας, δήλωσε χθες ότι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση, ούτε καν είδαν τον πύραυλο να έρχεται κατά πάνω τους.

Και παρά τον «πόλεμο» δηλώσεων, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, παραμένουν οι φόβοι για συγκρούσεις, ειδικά μετά τα ρωσικά αντίποινα στην Τουρκία, σε συριακό έδαφος.

Η Μόσχα, ωστόσο, επιμένει στην απειλή της για οικονομική ασφυξία προς την Τουρκία, κάτι που δεν «αρέσει» και πολύ στην Άγκυρα. Χαρακτηριστικές είναι οι «πυροσβεστικές δηλώσεις που έκανε χθες ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έσπευσε να διαμηνύσει ότι «Η Ρωσία είναι φίλη», υπενθυμίζοντας παράλληλα και τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Από πλευράς της διεθνούς κοινότητας και ως δείγμα της ανησυχίας όλων των δυνάμεων,  μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ χθες έγινε και το τηλεφώνημα του Τζον Κέρι στον Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών «τόνισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να μην επιτρέψουν αυτό το περιστατικό να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ή να μεταφέρουν τις μεταξύ τους εντάσεις στη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε αναλυτικά στον antenna.gr 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR