counter

Κυβέρνηση: Έως 6 δις ευρώ από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση

Κυβέρνηση: Έως 6 δις ευρώ από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση
Κυβέρνηση: Έως 6 δις ευρώ από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση

Επανέρχεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Τι απαντούν για την απαξίωση της αξίας των μετοχών των τραπεζών. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο για «κούρεμα» των καταθέσεων, επισημαίνουν αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουν πως από τον ESM θα αντληθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ένα ποσό που δε θα ξεπεράσει τα 6 δις ευρώ.

Παράλληλα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «την εκμηδένιση, ουσιαστικά, της τιμής των μετοχών των τραπεζών», σημείωσαν πως επανέρχεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Αναλυτικά, κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης επισημαίνουν τα εξής αναφορικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών:

•     Η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο για «κούρεμα» των καταθέσεων που θα οδηγούσε σε κατάρρευσης της οικονομίας, καθώς από τις αρχές του 2016 τίθεται σε ισχύ κοινοτική οδηγία που αφήνει ακάλυπτες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση που ένα τραπεζικό ίδρυμα δεν μπορέσει να συγκεντρώσει από την αγορά τα αναγκαία ποσά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση. Προς το σκοπό αυτό επελέγη η ταχεία διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) καθώς η κλασική διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν θα ολοκληρωνόταν πριν το τέλος του έτους.

 

Διαβάστε αναλυτικά στον antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR