counter

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μάλι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μάλι
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μάλι

Μάλι

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση του Μάλι και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες, από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, μετά την επίθεση και τη σύλληψη ομήρων που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα Μπαμακό από ένοπλους μαχητές.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε και διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο οποίο προήδρευσε ο πρόεδρος της χώρας Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά. Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Κεϊτά, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται και δύο μαχητές.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένας υπήκοος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε χθες ότι την ευθύνη για την πολύνεκρη χθεσινή επίθεσηανέλαβε η οργάνωση αλ Μουραμπιτούν, μια τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι επιθέσεις στο ξενοδοχείο Radisson Blu κάνουν πιο άκαμπτη την απόφαση των ΗΠΑ και των συμμάχων της να πολεμήσουν όσους στοχοθετούν τον άμαχο πληθυσμό αυτών, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να βρουν καταφύγιο .

Στην ομιλία του σε μια περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής στη Μαλαισία, ο Ομπάμα χαρακτήρισε την επιδρομή της Παρασκευής και τη σύλληψη ομήρων ως μια «μια ακόμη φρικτή υπενθύμιση της μάστιγας της τρομοκρατίας». «Η επίθεση αυτή κάνει πιο άκαμπτη την αποφασιστικότητα μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αμείλικτες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Μάλι βοήθησαν στην αποτροπή μεγαλύτερου αριθμού απωλειών ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα τόνισε πως οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν υπηκόους των ΗΠΑ που μπορεί να βρίσκονταν στο ξενοδοχείο.

Έλληνας περιγράφει πώς ξέφυγε από τους τρομοκράτες

Ο Μιχάλης Σκαπούλης λίγο έλειψε να βρεθεί ανάμεσα στους 170 ομήρους. Ο Έλληνας που εργάζεται σε εταιρεία στην περιοχή, διαμένει κοντά στο ξενοδοχείο, όπου πηγαίνει κάθε πρωί για να κάνει γυμναστική. Ο ίδιος περιέγραψε σε δημοσιογράφο του ΒΒC πώς διέφυγε από τους τρομοκράτες.

«Όπως κάθε πρωί, έτσι και σήμερα πήγα στο γυμναστήριο», όπου παρατήρησε ότι αντί βρίσκονταν μόνο δύο άτομα, κάτι που του προκάλεσε ανησυχία. Ο ίδιος περιγράφει ότι η μουσική ήταν δυνατά στα γυμναστήριο, οπότε και δεν άκουσε τους πυροβολισμούς.

Βγαίνοντας όμως στο λόμπι του ξενοδοχείου, είδε σφαίρες στο πάτωμα. Αμέσως έκλεισε την πόρτα και επέστρεψε στο γυμναστήριο. Ψάχνοντας πόρτα – πόρτα, βρήκε μία που τον οδήγησε στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου, όπου είδε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί τον έπιασαν και τον συνόδευσαν στο σπίτι του.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR